Puszysty Truskawkowiec. Wychodzi dobry, bo nie za słodki
Truskawkowiec to bardzo lekki deser, idealny na letnie upały. Na puszystym spodzie znajduje się kremowa masa budyniowa. W jej środku kryją się jeszcze soczyste i słodkie owoce. Deser nie jest trudny do zrobienia, a będzie idealną przekąską, gdy najdzie ochota na coś słodkiego.
Puszyste i apetyczne ciasto Truskawkowiec warto przygotować zarówno na specjalne okazje, jak i po prostu, gdy masz na to ochotę. Przepis krok po kroku pokaże, jak zrobić wspaniały deser.
Wszyscy miłośnicy kremowych i rozpływających się w ustach deserów powinni spróbować Truskawkowca. To bardzo puszysty wypiek, który atrakcyjnie zaprezentuje się na talerzu. Nie myl go jednak z sernikiem - na delikatnym spodzie położona jest bardzo prosta waniliowa masa budyniowa. To sprawia, że deser jest jeszcze lżejszy i łatwiejszy w przygotowaniu. Jego zwieńczeniem są soczyste truskawki, które nieco balansują słodki smak.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- kostka masła
- jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatki:
- 900 ml mleka
- 700 g truskawek
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 4 łyżki cukru
Sposób wykonania:
Do miski wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj wszystko i dodaj jajko, a następnie miękkie masło. Wyrabiaj ciasto za pomocą miksera. Gdy składniki połączą się ze sobą, odetnij 2/5 ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Pozostają część ciasta także owiń folią i umieść w lodówce na godzinę. Po tym czasie, ciastem z lodówki wyłóż dno tortownicy o średnicy 28 cm, pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 10 minut.
Do rondelka wlej 750 ml mleka, wsyp cukier i pozostaw na gazie, mieszając. Następnie do szklanki wlej resztę mleka, z budyniu odsyp 2 płaskie łyżki, a pozostały proszek wymieszaj w szklance z mlekiem i wlej do gorącego mleka w rondelku. Gotuj na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając.
Umyj truskawki i obierz z szypułek. Pokrój je na mniejsze kawałki i oprósz zostawionym proszkiem budyniowym. Owoce wyłóż na upieczony spód ciasta, następnie zalej je masą budyniową. Ciasto z zamrażalnika zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim budyń. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 50 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut