Reklama
Reklama

Pyszna sałatka pyrowa. Od dziś będzie ulubioną przekąską na każdym przyjęciu

Sałatka ziemniaczana to uniwersalna przekąska na grilla, imprezę czy uroczystości rodzinne. Do ulubionych warzyw Polaków, czyli ziemniaków, można dodać różne produkty, dlatego potrawa nigdy się nie nudzi. Ta sałatka pyrowa łączy w sobie chrupiące i aromatyczne składniki. Dowiedz się, jak ją przygotować.

Wbrew powszechnej opinii ziemniaki wcale nie są tuczące i niezdrowe. To dodatki, które im najczęściej towarzyszą (masło, skwarki czy cebulka prażona), sprawiają, że potrawa staje się kaloryczna. Warzywa są źródłem energii, witamin (A, C, E i tych z grupy B), minerałów (m.in. magnezu, potasu, fosforu, wapnia, żelaza, sodu i cynku) oraz błonnika pokarmowego. Dzięki tym składnikom odżywczym sałatka pyrowa, przyrządzona na bazie ziemniaków, jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa i sycąca.

Jak jeść sałatkę pyrową?

Sałatka pyrowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a jej smak wręcz zachwyca. Dodatek chrupiącej papryki i aromatycznych ziół sprawia, że ta potrawa stanie się twoją ulubioną na wszelkiego rodzaju wydarzeniach rodzinnych czy imprezach. Przekąska nie zawiera produktów mlecznych czy glutenowych. Sprawdzi się także na diecie wegańskiej. 

Można ją podawać na ciepło lub na zimno. Jeśli zdecydujesz się na pierwszą opcję, po prostu włóż ją na 10 minut do rozgrzanego, uchylonego piekarnika. Możesz też zaserwować ją w temperaturze pokojowej lub po schłodzeniu w lodówce. Najlepiej smakuje jako samodzielna przystawka albo w towarzystwie grillowanych lub pieczonych warzyw, ryb czy mięs. 

Sałatka pyrowa - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków sałatkowych 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 100 ml oliwy z oliwek 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 szczypta cukru 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 2 łyżeczki musztardy dijon 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • 1 garść natki pietruszki 
  • 3 łyżki świeżej kolendry 
  • 2 łyżki soli do gotowania ziemniaków 
  • 2 łyżki octu do gotowania ziemniaków 

Wykonanie:

Ziemniaki dobrze umyj, ale nie obieraj. Włóż je do garnka z zimną wodą. Doprowadź ją do wrzenia na dużym ogniu. Po zagotowaniu dodaj sól i ocet. Zmniejsz ogień i gotuj bulwy do miękkości przez ok. 10-15 minut. Odcedź na durszlaku i odłóż do lekkiego przestygnięcia. Ziemniaki pokrój w ćwiartki lub bardzo grube plastry, w zależności od indywidualnych preferencji. Przenieś je do dużej miski sałatkowej. 

W osobnej miseczce wymieszaj: oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, musztardę i dużą szczyptę cukru. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj całość do momentu zemulgowania sosu i całkowitego połączenia. Dodaj natkę pietruszki i kolendrę. Połowę sosu wlej do ziemniaków i wstępnie wymieszaj składniki ze sobą. 

Czerwoną cebulę i szczypiorek drobno posiekaj. Paprykę czerwoną pokrój w niewielką kostkę. Dołóż składniki do ziemniaków. Spróbuj sałatki pyrowej i w razie potrzeby dodaj pozostały sos. Całość nie powinna być sucha i mdła. Sałatkę pyrową podawaj na ciepło lub zimno.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | ziemniaki