Pyszne ciasto na weekend. Przepis na ciasto Pani Kowalska
Chociaż w internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na ciasta, czasem może brakować ci pomysłu, jaki słodki deser przygotować dla swoich bliskich. Kiedy na zewnątrz jest gorąco, świetnie sprawdzają się ciasta z owocami. Być może na krzaczkach w twoim ogrodzie wyrosły maliny lub jeżyny, wówczas nie pozostaje ci nic innego jak zrobić wybitnie smaczne ciasto o wdzięcznej nazwie Pani Kowalska.
Pani Kowalska to połączenie delikatnego kruchego ciasta o maślanym smaku, owocowego nadzienia na bazie owoców sezonowych, oraz chrupiącej kruszonki. Dosłownie rozpływa się w ustach. Ten deser stanowi idealny balans słodyczy i kwaskowatości.
Sprawdź także: Często sięgasz po ten popularny batonik? Wypróbuj go w formie ciasta
Zanim zaczniesz przygotowanie przepisu, zaopatrz się w okrągłą formę o średnicy 23 cm.
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka zimnej wody,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 szczypta soli.
Nadzienie:
- 200 g mieszanych owoców leśnych: jeżyn, jagód, malin,
- 200 g cukru,
- 175 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 60 g mąki,
- 3 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g brązowego cukru,
- 60 g masła,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki cukru.
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj suche składniki i zrób dołek. Dodaj pokrojone w drobną kostkę, zimne masło i utrzyj je palcami, do połączenia. Dodaj żółtka i wymieszaj. W razie potrzeby, jeśli mieszanka będzie zbyt sucha, wlej wodę. Wyrób ciasto w kulę. Owiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o średnicy ok. 28 cm i wyłóż nim natłuszczoną tortownicę o średnicy 23 cm. Wystające końcówki zawiń do wewnątrz. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 st. Celsjusza przez ok. 10 minut. Wyjmij i wystudź.
Przygotuj nadzienie. Owoce wymieszaj z 50 g cukru i wsyp je do wnętrza ciasta. W misce wymieszaj pozostały cukier, mąkę, jajka, śmietanę i ekstrakt waniliowy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlej mieszankę na jagody.
Przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę, cukier i pozostałe suche składniki. Dodaj posiekane drobno, zimne masło i utrzyj palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Kruszonką posyp wierzch ciasta.
Ciasto Pani Kowalska wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 80 minut lub do całkowitego ścięcia kremu. Wyjmij wypiek z pieca i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem i podaniem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację
Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste