Reklama
Reklama

Pyszne ciasto na weekend. Przepis na ciasto Pani Kowalska

Chociaż w internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na ciasta, czasem może brakować ci pomysłu, jaki słodki deser przygotować dla swoich bliskich. Kiedy na zewnątrz jest gorąco, świetnie sprawdzają się ciasta z owocami. Być może na krzaczkach w twoim ogrodzie wyrosły maliny lub jeżyny, wówczas nie pozostaje ci nic innego jak zrobić wybitnie smaczne ciasto o wdzięcznej nazwie Pani Kowalska.

Pani Kowalska to połączenie delikatnego kruchego ciasta o maślanym smaku, owocowego nadzienia na bazie owoców sezonowych, oraz chrupiącej kruszonki. Dosłownie rozpływa się w ustach. Ten deser stanowi idealny balans słodyczy i kwaskowatości. 

Sprawdź także: Często sięgasz po ten popularny batonik? Wypróbuj go w formie ciasta

Przepis na ciasto Pani Kowalska 

Zanim zaczniesz przygotowanie przepisu, zaopatrz się w okrągłą formę o średnicy 23 cm. 

Ciasto: 

  • 150 g mąki pszennej, 
  • 100 g zimnego masła, 
  • 2 żółtka, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 1 łyżeczka zimnej wody, 
  • 1 łyżka cukru waniliowego, 
  • 1 szczypta soli.

Nadzienie: 

  • 200 g mieszanych owoców leśnych: jeżyn, jagód, malin, 
  • 200 g cukru, 
  • 175 ml kwaśnej śmietany 18 proc., 
  • 60 g mąki, 
  • 3 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Kruszonka: 

  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g brązowego cukru, 
  • 60 g masła, 
  • ½ łyżeczki cynamonu, 
  • 2 łyżki cukru.

Jak zrobić ciasto Pani Kowalska? 

Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj suche składniki i zrób dołek. Dodaj pokrojone w drobną kostkę, zimne masło i utrzyj je palcami, do połączenia. Dodaj żółtka i wymieszaj. W razie potrzeby, jeśli mieszanka będzie zbyt sucha, wlej wodę. Wyrób ciasto w kulę. Owiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o średnicy ok. 28 cm i wyłóż nim natłuszczoną tortownicę o średnicy 23 cm. Wystające końcówki zawiń do wewnątrz. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 st. Celsjusza przez ok. 10 minut. Wyjmij i wystudź. 

Przygotuj nadzienie. Owoce wymieszaj z 50 g cukru i wsyp je do wnętrza ciasta. W misce wymieszaj pozostały cukier, mąkę, jajka, śmietanę i ekstrakt waniliowy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlej mieszankę na jagody. 

Przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę, cukier i pozostałe suche składniki. Dodaj posiekane drobno, zimne masło i utrzyj palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Kruszonką posyp wierzch ciasta. 

Ciasto Pani Kowalska wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 80 minut lub do całkowitego ścięcia kremu. Wyjmij wypiek z pieca i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem i podaniem. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta