Robię na co dzień i na imprezy, jest pyszna i sycąca. Cała rodzina zawsze się zajada
To propozycja dla miłośników włoskiej kuchni, ale nie tylko - kiedy mam niewiele czasu, ale chcę zaserwować rodzinie coś pysznego, robię zapiekankę makaronową. Ten przepis jest moim ulubionym, ale najlepsze jest to, że składniki można modyfikować pod swoje upodobania.
Chcesz zrobić coś naprawdę pysznego na obiad, a niekoniecznie masz ochotę smażyć kotlety? Ja zwykle wtedy wybieram zapiekanki - to gwarancja super efektu przy bardzo nieskomplikowanym przepisie. Moim faworytem jest zwykle zapiekanka makaronowa - połączenie makaronu, różnych serów i przypraw to coś, czemu nie umiem się oprzeć. Pycha.
- 450 g makaronu spaghetti, penne lub innego ulubionego,
- 500 g passaty pomidorowej,
- 500 g mielonej wołowiny,
- 220 g serka śmietankowego,
- 250 g sera mozzarella,
- 100 g sera ricotta,
- 100 ml śmietany kwaśnej 18%,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki bazylii.
Sprawdź także: 5 najlepszych surówek do obiadu. Pasują do kotleta i do gulaszu
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dobrze go odcedź i przełóż z powrotem do garnka. Wymieszaj z połową passaty pomidorowej, by nie wysechł.
Na patelni podsmaż mieloną wołowinę do zarumienienia, dodając w połowie procesu drobno podsmażoną cebulkę. Zmniejsz ogień do małego, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż całość przez kolejną minutę.
Wlej na patelnię drugą połowę passaty pomidorowej i gotuj sos na wolnym ogniu. Dopraw solą i pieprzem.
W misce wymieszaj mikserem ser ricotta, jajko, śmietanę, oregano i bazylię.
Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Włóż połowę makaronu, a następnie rozłóż równomiernie mieszankę serową. Posyp wierzch połową tartej mozzarelli i przykryj ją pozostałym makaronem.
Na wierzchu rozprowadź cały sos mięsny i posyp górę zapiekanki makaronowej pozostałą mozzarellą.
Naczynie do zapiekania wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 40-45 minut, do momentu ładnego rozpuszczenia sera. Po upieczeniu wyjmij i odstaw na 10-15 minut przed krojeniem.
Zapiekankę makaronową przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jeszcze 60 lat temu była przysmakiem. Bardzo zdrowa i pożywna zupa wraca do łask
Pomysł na pyszny obiad. Kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem
Soczysta i lekka sałatka wiosenna. Przy każdym gryzie przyjemnie chrupie