Rozpływa się w ustach, zrobi wrażenie na gościach. Na święta zrób sernik dubajski
W ostatnim czasie wszyscy oszaleli na punkcie dubajskich słodkości - i nie bez powodu, bo są one po prostu przepyszne. Dziś mamy do zaproponowania sernik tak dobry, że nie ma możliwości, aby zjeść tylko jeden kawałek. To przepis idealny na zbliżającą się Wielkanoc - goście będą zachwyceni.
Przepyszny krem pistacjowy, będące prawdziwą perełką sztuki cukierniczej ciasto kataifi, czekolada, śmietanka - to niektóre ze składników potrzebnych do wykonania tego przepisu. Sernik dubajski idealnie sprawdzi się podczas zbliżających się świąt wielkanocnych. To wyjątkowy deser na wyjątkowe okazje.
Spód:
- 180 g herbatników czekoladowych,
- 80 g masła.
Krem dubajski:
- 300 g kataifi,
- 180 g kremu pistacjowego,
- olej rzepakowy do smażenia.
Krem czekoladowy:
- 400 g serka śmietankowego,
- 280 g śmietanki 36%,
- 150 g czekolady gorzkiej,
- 100 g cukru pudru,
- 100 g kremu pistacjowego.
Na wierzch:
- 200 g mlecznej czekolady,
- 100 g śmietanki 30%.
Dodatkowo:
- pokruszone pistacje,
- odrobina kremu pistacjowego
Czekoladę do kremu rozpuść i odstaw.
Masło rozpuść, a herbatniki pokrusz na drobną konsystencję. Połącz, aby zrobić ciasteczkowy spód do sernika dubajskiego. Wyłóż nim tortownicę o wielkości ok. 19 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż na czas przygotowywania kremów do lodówki.
Przygotuj krem dubajski. Olej rzepakowy rozgrzej na głębokiej patelni. Dodaj ciasto kataifi i smaż tak długo aż zrobi się złote i chrupiące. Mieszaj od czasu do czasu. Odstaw na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć resztki tłuszczu. Kiedy kataifi ostygnie, wymieszaj je z kremem pistacjowym. Odstaw.
Zrób teraz polewę. Czekoladę pokrusz i wrzuć do rondelka. Zalej ją śmietanką. Zacznij gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, polewa jest gotowa. Zostaw na kilka minut.
W tym czasie zrób kolejny krem. Śmietanę ubijaj aż zrobi się gęsta i sztywna piana. Wtedy dodaj serek śmietankowy i cukier puder. Szybko ubij. Dodaj przestudzoną czekoladę i krem pistacjowy. Zmiksuj aż krem będzie gładki i kremowy.
Wyciągnij spód z lodówki. Rozsmaruj na nim krem czekoladowy, a na nim krem dubajski. Wylej polewę. Jako dekoracji użyj posiekanych pistacji i kremu pistacjowego. Włóż sernik dubajski do lodówki i podawaj, kiedy stężeje.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Puszysta i delikatna jak puch. Babka ze specjalnym dodatkiem będzie hitem Wielkanocy
Ten dodatek do rosołu jest zaskakujący. Gdy raz spróbujesz, będziesz robić regularnie
Sałatka makaronowa z prostych składników. Jest soczysta i lekka