Reklama
Reklama

Ryżowa sałatka idealna na imprezy. Goście zawsze biorą dokładkę

Czeka cię wizyta gości i nie wiesz, jaką sałatkę im zaserwować? Jeśli znudziła ci się jarzynowa, wypróbuj naszą recepturę na karnawałową sałatkę, paluszkami krabowymi, ryżem i kukurydzą. Robi się ją tyle, ile trwa gotowanie ryżu, resztę składników należy pokroić, dodać do miski, lub odsączyć z zalewy. Jest prosta, ale niezwykle smaczna.

Karnawałowa sałatka z ryżem robi furorę, za każdym razem, gdy pojawia się na stole. Pasuje na wszystkie rodzinne uroczystości, od urodzin, po imprezy w karnawale. To bardzo ciekawe połączenie nieoczywistych smaków, które z powodzeniem może konkurować z takimi klasykami, jak sałatka gyros. Zróbcie ją, a nie pożałujecie.

Sprawdź także Niezwykle sycąca, przepyszna. Sałatka Drwala idealna na imprezę

Przepis na karnawałową sałatkę z ryżem 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 100 g ryżu basmati,
  • 250 g paluszków krabowych surimi,
  • 400 g kukurydzy w zalewie,
  • 200 g ogórków zielonych gruntowych,
  • 50 g czerwonej cebuli,
  • 50 g majonezu,
  • 20 g jogurtu naturalnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 opakowanie curry.

Jak zrobić karnawałową sałatkę z ryżem? 

Ugotuj ryż według zaleceń na opakowaniu. Po ugotowaniu saszetki, ryż zwiększa swoją objętość z 100 do około 300 g. Ugotowany ryż umieść w miseczce i odstaw do całkowitego przestygnięcia.

Paluszki krabowe najlepiej jeśli będą niemrożone. Z każdego paluszka krabowego zdejmij folię i pokrój je na mniejsze kawałki. Zostaw jednego lub dwa paluszki do dekoracji. Następnie obierz ogórki i pokrój w drobną kostkę. W razie potrzeby usuń wodniste gniazda nasienne. Czerwoną cebulę posiekaj drobno, a kukurydzę odsącz z zalewy.

W dużej misce wymieszaj razem ryż, paluszki krabowe, kukurydzę, ogórki i cebulę. Dodaj ulubiony majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz i 2-3 łyżki przyprawy curry. Wszystko razem wymieszaj do połączenia się składników. Po wstępnej degustacji zdecyduj czy dodać więcej przypraw, ale pamiętaj by nie przesadzić z ich ilością.

Jeśli chcesz w ciekawy sposób podać sałatkę, umieść ją w kieliszku do wina, mocno ściskając. Przykryj kieliszek talerzem i odwróć do góry nogami, tak by sałatka powoli wysuwała się ze szkła. Wówczas uzyskać sałatkę w kształcie kopułki. Na samej górze umieść cienkie plasterki paluszka krabowego w celu dekoracji.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najlepsze ciasto na świecie. Karpatka, której nie sposób się oprzeć

Staropolska zupa o wyjątkowym smaku. Szkoda, że zapomniana, bo jest bardzo zdrowa

Przepyszne zakręcone pączki. Przepis jest bardzo prosty, rodzina zje do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki