Niezwykle sycąca, przepyszna. Sałatka Drwala idealna na imprezę
Jeśli lubisz solidne i sycące przekąski, Sałatka Drwala będzie idealną propozycją dla ciebie. Doskonale sprawdzi się zwłaszcza w chłodne dni. Połączenie ziemniaków, boczku i innych dodatków z pewnością przypadnie do gustu tobie i twoim bliskim.
Ziemniaki, ser, mięso, ogórki, cebula, majonez, musztarda... To zestawienie brzmi bardzo treściwie, prawda? Sałatka Drwala zdecydowanie sprawi, że nikt na twojej imprezie nie będzie głodny. Przygotuj ją i przekonaj się, że goście poproszą o przepis.
Do przygotowania sałatki potrzebne będą następujące składniki:
- 8 ziemniaków,
- 2 ogórki kiszone odrobina soku,
- 200 g sera żółtego,
- 150 g boczku wędzonego surowego,
- 2 kiełbasy żywieckie,
- 1 cebula czerwona,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- świeża natka pietruszki.
Pokrój kiełbasę w plastry, a potem w cienkie paski. Następnie zalej je odrobiną soku z ogórków kiszonych. Odstaw na czas przygotowywania sałatki.
Ziemniaki obierz, umyj, a następnie ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odstaw do ostudzenia. Boczek pokrój w plastry i podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu. Powinien zrobić się złoty z jednej i z drugiej strony. Wtedy pokrój go w plastry. Ser pokrój w kostkę, a ogórki kiszone w plastry.
Umytą cebulę posiekaj drobno. Ostudzone ziemniaki pokrój w plastry, mogą być nieco grubsze niż pozostałe składniki. Wymieszaj w misce odsączoną kiełbasę, boczek, ser żółty, ogórki kiszone i cebulę. Wmieszaj delikatnie ziemniaki.
Teraz dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz. Połącz składniki. Przełóż sałatkę do lodówki, a przed podaniem posiekaj świeżą natkę pietruszki i udekoruj nią talerz.
Źródło: terazgotuje.pl, Smaker.pl
Zobacz też:
Kurczak w boczku z naczynia żaroodpornego. Roladki wychodzą wyjątkowo soczyste
Włoski kociołek z tortellini. Szybki obiad, który nigdy się nie nudzi
Wyśmienite kluski, lepsze od kopytek. W ostrym sosie są najsmaczniejsze