Reklama
Reklama

Sałatka z komosą ryżową. Dobrze wpływa na układ nerwowy i trawienny

Sałatka z komosą ryżową i grillowanymi warzywami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnię. Jest sycąca, pełna wartości odżywczych, a przede wszystkim bardzo smaczna.

Dlaczego warto jeść komosę ryżową?

Komosa ryżowa inaczej nazywana jest też quinoa. To pseudozboże, które posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest bogata w białko, błonnik, antyoksydanty, witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Dostarcza więc organizmowi wielu składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Jej regularne jedzenie może wesprzeć układy: krążenia, trawienny, nerwowy i odpornościowy. Warto jednak też wiedzieć, że ze względu na zawartość skrobi komosa ryżowa jest dość kaloryczna. 100 gramów quinoa to ok. 370 kcal.

Przeczytaj też: Przygotujesz je w mig, zachwycą gości. Szybkie sałatki na świąteczny stół

Reklama

Sałatka z komosą ryżową - przepis

Składniki:

  • szklanka komosy ryżowej, 
  • szklanka wody,  
  • bakłażan, 
  • cukinia,  
  • 2 cebule białe,  
  • 2 pomidory, 
  • 2 łyżki oliwy,  
  • łyżka soku z cytryny,  
  • sól i pieprz.  

Sos: 

  • 4 łyżki oliwy,  
  • 2 łyżki sosu balsamicznego, 
  • łyżeczka miodu,  
  • ząbek czosnku,  
  • sól i pieprz. 

Sposób wykonania:

Przepłucz komosę ryżową, a następnie zalej ją wodą w rondelku. Gotuj około 12-15 minut. Odstaw pod pokrywką, aby woda się wchłonęła.

Bakłażana i cukinię pokrój na plastry o grubości około centymetra. Cebule obierz i pokrój w grube krążki. Pomidory przekrój na ósemki.

Wszystkie warzywa umieść w misce, dodaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj, aby dobrze się pokryły marynatą.

Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Obsmaż warzywa z obu stron po około 3-4 minuty, aż zmiękną i pojawią się na nich paski grillowe. Pomidory grillu nieco krócej - około 1-2 minuty, skórką do dołu. 

W miseczce wymieszaj oliwę, sos balsamiczny, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. 

Na półmisku ułóż warzywa grillowane, a potem posyp komosą ryżową. Polej sosem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Taki sernik piekło się kiedyś z braku składników. Dzisiaj doceniamy jego smak

Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec

Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | kasze | przekąski