Sałatka z komosą ryżową. Dobrze wpływa na układ nerwowy i trawienny
Sałatka z komosą ryżową i grillowanymi warzywami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnię. Jest sycąca, pełna wartości odżywczych, a przede wszystkim bardzo smaczna.
Komosa ryżowa inaczej nazywana jest też quinoa. To pseudozboże, które posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest bogata w białko, błonnik, antyoksydanty, witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Dostarcza więc organizmowi wielu składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Jej regularne jedzenie może wesprzeć układy: krążenia, trawienny, nerwowy i odpornościowy. Warto jednak też wiedzieć, że ze względu na zawartość skrobi komosa ryżowa jest dość kaloryczna. 100 gramów quinoa to ok. 370 kcal.
Przeczytaj też: Przygotujesz je w mig, zachwycą gości. Szybkie sałatki na świąteczny stół
Składniki:
- szklanka komosy ryżowej,
- szklanka wody,
- bakłażan,
- cukinia,
- 2 cebule białe,
- 2 pomidory,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Sos:
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki sosu balsamicznego,
- łyżeczka miodu,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Przepłucz komosę ryżową, a następnie zalej ją wodą w rondelku. Gotuj około 12-15 minut. Odstaw pod pokrywką, aby woda się wchłonęła.
Bakłażana i cukinię pokrój na plastry o grubości około centymetra. Cebule obierz i pokrój w grube krążki. Pomidory przekrój na ósemki.
Wszystkie warzywa umieść w misce, dodaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj, aby dobrze się pokryły marynatą.
Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Obsmaż warzywa z obu stron po około 3-4 minuty, aż zmiękną i pojawią się na nich paski grillowe. Pomidory grillu nieco krócej - około 1-2 minuty, skórką do dołu.
W miseczce wymieszaj oliwę, sos balsamiczny, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Na półmisku ułóż warzywa grillowane, a potem posyp komosą ryżową. Polej sosem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Taki sernik piekło się kiedyś z braku składników. Dzisiaj doceniamy jego smak
Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec
Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej