Sałatka ze smażoną cukinią to niebo w gębie. Jeden składniki sprawia, że zastępuje cały obiad
Zwykle sałatki to mieszanki zielonych warzyw, które służą jako dodatek do obiadu, którego główną częścią jest mięso. Przez to istnieje przeświadczenie, że nie da się nimi najeść. Okazuje się, że jest ono całkowicie błędne. Ta sałatka ze smażoną cukinią jest nie tylko obłędnie pyszna, ale i pożywna. Dzięki jednemu składnikowi może zastąpić cały obiad.
Tajnym składnikiem, który sprawi, że sałatka stanie się pełnowymiarowym obiadem, jest soczewica. Warzywo to jest bogatym źródłem białka i błonnika. Taka kombinacja sprawia, że po zjedzeniu dania nie będziemy czuć się głodni, choć było ono pozbawione mięsa.
Kombinacja cukinii i soczewicy to samo zdrowie. Jedzenie soczewicy dostarczy niezbędnych składników, takich jak m.in. kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, potas. Jeśli chodzi o cukinię, to skarbnica witaminy A, C, witamin z grupy B, fosforu, wapnia, żelaza. Co więcej, oba uzupełnią cenny błonnik pokarmowy.
Wysoka zawartość antyoksydantów w cukinii i soczewicy sprawia, że połączenie zadziała antynowotworowo. Do tego zmniejszy ryzyko rozwoju wszelkich stanów zapalnych i zwiększy odporność organizmu. Warzywa ochronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi i układu sercowo-naczyniowego.
Zarówno soczewica, jak i cukinia, posiadają niski indeks glikemiczny, więc sałatka z nimi może być zajadana przez osoby chorujące na cukrzycę. Zawartość błonnika w nich pomoże w obniżeniu poziomu glukozy we krwi i zmniejszy ryzyko pojawienia się skoków glikemii.
Dodatkowo cukinia wraz z soczewicą zadbają o układ nerwowy. Regularne jedzenie nich poprawi pracę mózgu, pamięć i uczenie się nowych rzeczy. Zadziałają antydepresyjnie, chroniąc przed rozwojem choroby.
Soczewica może być też wyjątkowo pomocna w leczeniu niedokrwistości czy wysokiego poziomu cholesterolu. Wysoka zawartość białka w warzywie wesprze odchudzanie i zapewni uczucie sytości na długie godziny niską dawką kalorii.
Zrobienie sałatki ze smażoną cukinią jest wyjątkowo proste, a efekt powala. Smak warzyw podkręca świeży koperek i feta, nadając całości nieco greckiego klimatu. Danie świetnie się sprawdzi w gorące dni, gdy nie mamy pomysłu ani ochoty na ciężkostrawny obiad.
Składniki:
- 265 g soczewicy ze słoika
- cukinia
- ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 100 g sera feta
- pęczek koperku
- sok z 1 cytryny
- łyżka oleju
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Wykonanie:
Soczewicę odsącz z zalewy i przełóż ją do garnka z wodą. Gotuj ją przez 15 minut, a następnie odcedź. Pokrój wszystkie warzywa: cukinię w plastry, a następnie w ćwiartki, paprykę w kostkę, cebulę w piórka. Czosnek i koperek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej porcję oleju. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wrzuć cebulę i smaż ją 5 minut. Do niej dorzuć czosnek i podgrzewaj kolejne 2 minuty. Teraz dorzuć cukinię, paprykę i wszystko razem smaż przez 10 minut.
Po tym czasie na patelnię dorzuć ugotowaną soczewicę i koperek. Składniki dopraw do smaku solą, pieprzem, wymieszaj i podgrzewaj je 3 minuty. Po tym czasie wszystko przełóż do miski.
Sałatkę obsyp pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetą, dopraw sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Tak przygotowaną sałatkę ze smażoną cukinią podawaj najlepiej zaraz po przygotowaniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem