Sam zapach tego obiadu zwołuje rodzinę do kuchni. Zrobię na niedzielę, to mój ulubiony przepis
Makaron z boczniakami to pyszny obiad idealny dla osób na diecie wegetariańskiej. Całość jest niesamowicie kremowa, aromatyczna, pełna grzybowego smaku. Danie przyszykujesz w 20 minut z zaledwie kilku składników. Jeśli nie masz boczniaków, możesz też użyć innego rodzaju grzybów, choć najsmaczniejsze będą te leśne, najlepiej świeżo zebrane. Całość możesz serwować samodzielnie lub z dodatkiem lekkiej surówki.
W niedzielę zamiast tradycyjnego kotleta zaserwuję rodzinie makaron z boczniakami - jest niesamowicie pyszny, kremowy i sycący. Dodatek parmezanu sprawia, że ten smak jest nie do podrobienia. Jeżeli nie masz boczniaków, możesz użyć na przykład pieczarek.
- 250 g makaronu spaghetti lub penne,
- 450 g boczniaków,
- 3 łyżki masła,
- 3 ząbki czosnku,
- 50 g tartego parmezanu,
- 50 ml śmietanki kremówki 36%,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzając, pozostaw pół szklanki wody z gotowania makaronu. Nie przelewaj makaronu wodą.
Boczniaki oczyść i pokrój w cienkie paseczki.
Na patelni rozpuść łyżkę masła. Dodaj boczniaki jedną warstwą i smaż, aż będą złociste. Odłóż je na talerz i powtórz z pozostałymi grzybami, aż wszystkie będą usmażone. Przed każdą partią dodawaj kolejną łyżkę masła. Następnie przełóż wszystkie grzyby z powrotem na patelnię.
Dodaj drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. Smaż całość przez 1-2 minuty.
Dodaj śmietankę oraz wodę z gotowania makaronu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Dołóż makaron, wymieszaj i smaż całość razem przez ok. 2-3 minuty.
Makaron z boczniakami podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Posyp tartym serem przed zaserwowaniem.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Podgrzewaj na patelni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Harcerski sposób na zupę. Rozgrzeje, nasyci i doda energii na długo
Pyszne ciasto ze śliwkami. Proste, smaczne i puszyste
Mało kto dodaje je do sernika. Dzięki owocom nie jest taki słodki i mdły