Reklama
Reklama

Sam zapach tego obiadu zwołuje rodzinę do kuchni. Zrobię na niedzielę, to mój ulubiony przepis

Makaron z boczniakami to pyszny obiad idealny dla osób na diecie wegetariańskiej. Całość jest niesamowicie kremowa, aromatyczna, pełna grzybowego smaku. Danie przyszykujesz w 20 minut z zaledwie kilku składników. Jeśli nie masz boczniaków, możesz też użyć innego rodzaju grzybów, choć najsmaczniejsze będą te leśne, najlepiej świeżo zebrane. Całość możesz serwować samodzielnie lub z dodatkiem lekkiej surówki.

W niedzielę zamiast tradycyjnego kotleta zaserwuję rodzinie makaron z boczniakami - jest niesamowicie pyszny, kremowy i sycący. Dodatek parmezanu sprawia, że ten smak jest nie do podrobienia. Jeżeli nie masz boczniaków, możesz użyć na przykład pieczarek.

Makaron z boczniakami - lista składników

  • 250 g makaronu spaghetti lub penne, 
  • 450 g boczniaków, 
  • 3 łyżki masła, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 50 g tartego parmezanu, 
  • 50 ml śmietanki kremówki 36%, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Makaron z boczniakami - przepis

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzając, pozostaw pół szklanki wody z gotowania makaronu. Nie przelewaj makaronu wodą. 

Boczniaki oczyść i pokrój w cienkie paseczki. 

Na patelni rozpuść łyżkę masła. Dodaj boczniaki jedną warstwą i smaż, aż będą złociste. Odłóż je na talerz i powtórz z pozostałymi grzybami, aż wszystkie będą usmażone. Przed każdą partią dodawaj kolejną łyżkę masła. Następnie przełóż wszystkie grzyby z powrotem na patelnię. 

Reklama

Dodaj drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. Smaż całość przez 1-2 minuty. 

Dodaj śmietankę oraz wodę z gotowania makaronu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. 

Dołóż makaron, wymieszaj i smaż całość razem przez ok. 2-3 minuty. 

Makaron z boczniakami podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Posyp tartym serem przed zaserwowaniem. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Podgrzewaj na patelni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Harcerski sposób na zupę. Rozgrzeje, nasyci i doda energii na długo

Pyszne ciasto ze śliwkami. Proste, smaczne i puszyste

Mało kto dodaje je do sernika. Dzięki owocom nie jest taki słodki i mdły

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: makaron