Reklama
Reklama

Seniorzy powinni pić codziennie. Reguluje ciśnienie i skoki cukru, dba o serce

Sok pomarańczowy - tak niepozorny, a tak zdrowy. Regularne sięganie po ten napój ma znacznie więcej korzyści zdrowotnych, niż mogłoby się wydawać. Najnowsze badania naukowe nie pozostawiają wątpliwości - może być on ważnym elementem profilaktyki zdrowotnej, szczególnie w przypadku osób starszych, które często borykają się m.in. z problemami ze strony układu krążenia.

Czy sok owocowy to jedynie kolejna dawka cukru? Okazuje się, że, wbrew temu, co sądzi wiele osób, tak nie jest. Konkretne badania naukowe wykazują, że sok pomarańczowy może mieć bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Więcej dowiesz się z tego artykułu.

Sok pomarańczowy na serce i ciśnienie - naukowcy potwierdzają

To niespodziewana informacja dla wielu osób - niepozorna szklanka soku pomarańczowego może mieć ogromny wpływ na nasz organizm

Jak pisze Karolina Majchrzak z portalu geekweek.interia.pl, "w badaniu, które objęło dorosłych ochotników pijących 500 ml czystego pasteryzowanego soku pomarańczowego codziennie przez dwa miesiące, naukowcy zaobserwowali zmiany w pracy tysięcy genów w komórkach układu odpornościowego. Po 60 dniach osłabieniu uległa aktywność genów związanych ze stanami zapalnymi i podwyższonym ciśnieniem krwi, m.in. NAMPT, IL6, IL1B czy NLRP3, czyli "przełącznikami", które zwykle włączają się w sytuacjach stresu dla organizmu. Zmniejszyła się także aktywność genu SGK1, odpowiadającego za zatrzymywanie sodu w nerkach i pośrednio kontrolującego ciśnienie krwi". 

Reklama

Te badania zdecydowanie łączą się w całość z wcześniejszymi ustaleniami naukowców, którzy dowodzili, że regularne picie soku pomarańczowego może obniżać ciśnienie w przypadku młodych dorosłych. Sięgając po ten produkt, zamiast skoku poziomu cukru we krwi, mają miejsce subtelne zmiany w systemach regulacyjnych organizmu. Dzięki temu sok pomarańczowy może ograniczać stany zapalne i pomagać rozluźniać się naczyniom krwionośnym.

Co sprawia, że sok pomarańczowy jest tak zdrowy? Jak się okazuje, kluczową rolę odgrywają naturalne związki zawarte w owocach cytrusowych, przede wszystkim jest to hesperydyna mająca silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Interesujące jest również to, że odpowiedź organizmu na sok pomarańczowy nie była jednakowa u każdego - w przypadku osób borykających się z nadwagą, silniejsze były zmiany w genach odpowiedzialnych za metabolizm tłuszczów, natomiast u uczestników o szczupłej sylwetce bardziej widoczne było działanie przeciwzapalne.

Naukowcy pochylający się nad tematem dowodzili także, że regularne picie soku pomarańczowego może prowadzić do obniżenia insulinooporności i poziomu cholesterolu. 

Ciekawe wnioski płyną także z badań nad metabolitami. ''Prace naukowe sugerują, że sok pomarańczowy wpływa na ścieżki związane z produkcją energii, komunikacją między komórkami i stanem zapalnym. Istotna jest też modyfikacja składu mikrobiomu jelitowego, jedno z badań wykazało, że miesięczne picie soku z czerwonych pomarańczy zwiększa ilość bakterii wytwarzających krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wspierają prawidłowe ciśnienie i redukują zapalenie. Uczestnicy notowali również poprawę kontroli poziomu cukru i obniżenie markerów zapalnych" - pisze Karolina Majchrzak.

Po sok pomarańczowy zdecydowanie powinny sięgać osoby cierpiące na zespół metaboliczny czyli zestaw problemów obejmujących nadciśnienie, nadmierną wagę i podwyższony cukier. Jak donosi portal geekweek.interia.pl, w jednym z badań udział 68 otyłych osób zakończył się poprawą funkcjonowania śródbłonka naczyń krwionośnych, co przekłada się na lepsze rozszerzanie tętnic i mniejsze ryzyko zawału.

Jak widać, regularne, rozsądne picie soku pomarańczowego może być prostym elementem profilaktyki zdrowotnej, szczególnie u osób starszych. Zalecana dawka to jedna szklanka dziennie.

Jaki sok pomarańczowy jest najlepszy?

Wyniki badań rzeczywiście są bardzo obiecujące, ale nie można zapominać o tym, że kluczowe znaczenie ma jakość soku, po który sięgamy. Nie każdy produkt da nam takie same efekty.

Najlepszym wyborem będzie oczywiście 100% sok z pomarańczy bez cukru i sztucznych dodatków. Właśnie w takim soku zawarte są najcenniejsze witaminy i minerały, tak zbawienne dla naszego zdrowia. Doskonałą opcją jest świeżo wyciskany sok, ale wiadomo, że nie zawsze możemy sobie na niego pozwolić. Spokojnie - także sok pasteryzowany, jeśli nie ma szkodliwych dodatków, zachowuje bardzo dużą część swoich właściwości. 

Domowy sok pomarańczowy - przepis

Jak przygotować domowy sok pomarańczowy? Wszystko zaczyna się już na etapie wyboru owoców. Zwróć uwagę na stopień ich dojrzałości - powinny być dojrzałe i soczyste, ale nie przejrzałe, ponieważ w takich owocach jest mniej soku. Podczas zakupów wybieraj pomarańcze starannie, dokładnie im się przyglądając. Pamiętaj, że intensywny połysk nie świadczy o jakości, a często jest po prostu efektem stosowania środków konserwujących i nabłyszczających. Lepiej kierować się konkretnymi odmianami i ich właściwościami.

Przepis na domowy sok pomarańczowy:

Przygotuj 6 pomarańczy, opcjonalnie odrobinę soku z cytryny. 

Pod ciepłą,  bieżącą wodą dokładnie umyj owoce. Warto także dodatkowo sparzyć je wrzątkiem.

Pomarańcze przekrój na pół, usuń pestki. Wyciśnij sok - użyj do tego ręcznej wyciskarki lub elektrycznej sokowirówki. Jeżeli sok wyda ci się zbyt intensywny, rozcieńcz go z wodą. 

Jeżeli chcesz, dodaj kilka kropel soku z cytryny.

Źródła: smaker.pl, geekweek.interia.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto czekoladowo-piernikowe. Najlepsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków

Sałatki śledziowe, które znikają ze stołu jako pierwsze. Mało roboty, przyjemność z jedzenia

Mój świąteczny makowiec nigdy nie pęka. Jest idealnie wyrośnięty i dobrze wypieczony

INTERIA.PL