Sernik bostoński z białą czekoladą i kajmakiem. Jest tak kremowy, że rozpływa się w ustach
Sernik bostoński to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie kremową konsystencję z słodkim kajmakiem. Jego wyjątkowy smak z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkości. Odkryj tajniki tego pysznego wypieku.
Jeśli lubisz delikatne serniki o kremowej konsystencji, ten bostoński będzie idealny dla ciebie. Masę serową zrobisz z trzykrotnie mielonego twarogu z dodatkiem serka mascarpone, śmietanki, jajek i białej czekolady. Spód jest banalnie prosty do przygotowania, wystarczy połączyć ciasteczka z roztopionym masłem. Na koniec przygotuj śmietankową polewę, która dzięki cytrynie i kwaśnej śmietanie będzie miała ciekawy, lekko kwaskowaty posmak. Wisienką na torcie będą natomiast kajmakowe wzorki. Sernik bostoński wychodzi tak pyszny, że trudno będzie mu się oprzeć.
Sprawdź także: Szwedzki przepis na ciasto z rabarbarem. Upiecz, póki trwa sezon
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj od odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy ok. 24 cm.
Spód:
- 200 g ulubionych ciasteczek, np. jasnych herbatników,
- 45 g roztopionego masła.
Masa serowa:
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego,
- 500 g serka mascarpone,
- 200 g białej czekolady,
- 190 g cukru,
- 45 g mąki ziemniaczanej,
- 80 ml śmietanki 36 proc.,
- 5 jajek.
Polewa:
- 220 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
Dodatkowo:
- 1 opakowanie kajmaku.
Twaróg i serek mascarpone wyjmij nieco wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Śmietankę doprowadź do wrzenia w rondelku. Zdejmij naczynie z palnika, dodaj pokruszoną, białą czekoladę i wymieszaj do połączenia się składników. Pozostaw do wystudzenia.
Masło rozpuść i przestudź. Herbatniki zblenduj na drobny piasek. Dodaj do ciastek masło i wymieszaj. Wylep masą dno tortownicy o średnicy 24 cm. Przygotowany spód ciasta włóż do lodówki do schłodzenia.
Twaróg umieść w misie miksera i połącz z serkiem mascarpone. Następnie dodaj cukier oraz mąkę i ponownie wymieszaj do połączenia. Po kolei dodawaj jajka i mieszaj całość. Masę czekoladową zahartuj przed dodaniem do masy serowej. W tym celu dodaj kilka łyżek masy serowej do czekolady i wymieszaj. Następnie wlej wszystko do masy serowej i połącz.
Do dużego naczynia żaroodpornego lub na blaszkę piekarnika wylej wodę. Włóż je do rozgrzanego piekarnika na dolny poziom. Wyżej na ruszcie postaw tortownicę z sernikiem. Na ciasteczkowy spód wylej gotową masę serową. Ciasto piecz przez pierwsze 15 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza, po czym zmniejsz ją do 120 stopni i piecz sernik kolejną godzinę. Ustaw program góra-dół.
W międzyczasie przygotuj polewę i kajmak. Puszkę z masą kajmakową włóż do rondelka wypełnionego wrzątkiem. W miseczce umieść składniki na polewę, tzn. śmietanę, cukier oraz sok z cytryny. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie, aż do uzyskania gładkiej masy. Gdy sernik się upiecze i przestudzi, posmaruj go polewą z kwaśnej śmietany po całości. Na samym wierzchu wykonaj okręgi lub inne wzorki z rozpuszczonej masy kajmakowej. Sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Śniadanie jak z paryskiej kawiarni. Cytrusowy aromat, złocisty kolor
Najlepsze kluski świata pochodzą z Kujaw. Można jeść same, z mięsem i nawet cynamonem
Robię na rodzinny obiad i romantyczną kolację we dwoje. Ten przepis przenosi do słonecznych Włoch