Reklama
Reklama

Sernik tak równy, że nawet teściowa zacmoka z uznaniem. Jego konsystencja także zachwyca

Klasyczny sernik o kremowej konsystencji i delikatnym waniliowym aromacie to ponadczasowy deser, który nigdy nie wychodzi z mody. Na kruchym spodzie lub bez — zawsze zachwyca swoją prostotą i elegancją. To smak dzieciństwa i rodzinnych spotkań, zamknięty w złocistej, puszystej masie.

Ten sernik to mój hit na specjalne okazje - żadna impreza rodzinna nie może odbyć się bez tego deseru. Jest idealnie równy, wygląda elegancko. Smak również jest nie do podrobienia.

Równy sernik - lista składników

Sernik: 

Reklama
  • 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego, 
  • 440 g mleka w proszku, 
  • 325 ml mleka, 
  • 250 g cukru, 
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego, 
  • 5 dużych jajek, 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii. 

Dodatkowo: 

  • 1 paczka maślanych herbatników, 
  • cukier puder do dekoracji. 

Równy sernik - przepis

Wszystkie składniki wyjmij, by nabrały temperatury pokojowej. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki, jeden obok drugiego. 

Żółtka jajek oddziel od białek i zmiksuj je razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodawaj stopniowo twaróg, mleko i olej. Przesiej do masy proszek budyniowy oraz mąkę. Wszystko zmiksuj do połączenia się składników. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii oraz mleko w proszku. Ponownie wszystko zmiksuj na niskich obrotach lub wymieszaj delikatnie łyżką. 

Białka jajek ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodaj ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Wylej masę na herbatniki i włóż formę do większej blaszki do połowy wypełnionej wrzącą wodą. 

Piecz sernik w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 40 minut, wybierając program góra-dół. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 20 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto w gorącym piekarniku na 30 minut. Następnie wyciągnij sernik z większej blaszki i wystudź w piekarniku. Po wystudzeniu przechowuj ciasto w lodówce. Przed podaniem, oprósz sernik cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Seniorzy powinni jeść w różnej formie. Ma ciekawy smak, dobrze wpływa na serce i stawy

Szybka, imprezowa sałatka meksykańska. Podstawą jest fasola i kukurydza

Powstało w czasach kryzysu, dziś wraca do łask. Wilgotne ciasto czekoladowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sernik