Sernik tak równy, że nawet teściowa zacmoka z uznaniem. Jego konsystencja także zachwyca
Klasyczny sernik o kremowej konsystencji i delikatnym waniliowym aromacie to ponadczasowy deser, który nigdy nie wychodzi z mody. Na kruchym spodzie lub bez — zawsze zachwyca swoją prostotą i elegancją. To smak dzieciństwa i rodzinnych spotkań, zamknięty w złocistej, puszystej masie.
Ten sernik to mój hit na specjalne okazje - żadna impreza rodzinna nie może odbyć się bez tego deseru. Jest idealnie równy, wygląda elegancko. Smak również jest nie do podrobienia.
Sernik:
- 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego,
- 440 g mleka w proszku,
- 325 ml mleka,
- 250 g cukru,
- 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 5 dużych jajek,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Dodatkowo:
- 1 paczka maślanych herbatników,
- cukier puder do dekoracji.
Wszystkie składniki wyjmij, by nabrały temperatury pokojowej. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki, jeden obok drugiego.
Żółtka jajek oddziel od białek i zmiksuj je razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodawaj stopniowo twaróg, mleko i olej. Przesiej do masy proszek budyniowy oraz mąkę. Wszystko zmiksuj do połączenia się składników. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii oraz mleko w proszku. Ponownie wszystko zmiksuj na niskich obrotach lub wymieszaj delikatnie łyżką.
Białka jajek ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodaj ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Wylej masę na herbatniki i włóż formę do większej blaszki do połowy wypełnionej wrzącą wodą.
Piecz sernik w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 40 minut, wybierając program góra-dół. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 20 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto w gorącym piekarniku na 30 minut. Następnie wyciągnij sernik z większej blaszki i wystudź w piekarniku. Po wystudzeniu przechowuj ciasto w lodówce. Przed podaniem, oprósz sernik cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Seniorzy powinni jeść w różnej formie. Ma ciekawy smak, dobrze wpływa na serce i stawy
Szybka, imprezowa sałatka meksykańska. Podstawą jest fasola i kukurydza
Powstało w czasach kryzysu, dziś wraca do łask. Wilgotne ciasto czekoladowe