Reklama
Reklama

Sernik Złota Rosa robi furorę, gdy pojawia się na stole. Przepis krok po kroku

Sernik z rosą to klasyk, który wiele osób uwielbia. Zamiast kupować go w cukierni, możesz spróbować przygotować jego domową wersję. Takie pyszne ciasto będzie idealną osłodą pochmurnych jesiennych popołudni, możesz również upiec je na specjalną okazję i podać gościom do kawy lub herbaty. Taki deser na pewno wszystkim zasmakuje. Sprawdź, jak zrobić sernik Złota Rosa.

Sernik Złota Rosa to tradycyjny przepis na wyjątkowo pyszne, ale i efektowne ciasto. Znajdziesz tu kruchy, maślany spód, lekką warstwę serową z dodatkiem budyniu, oraz słodką i jednocześnie kruchą bezę. Charakterystyczne kropelki powstają w wyniku kondensacji cukru. Taki deser na pewno w mig zniknie z talerzyków. 

Sprawdź także: Proste ciasto na sobotę. Oto przepyszna kremówka z jabłkami

Reklama

Przepis na sernik Złota Rosa

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Dobrym wyborem będzie forma o wymiarach 20x30 cm.

Składniki na spód:

  • 300 g mąki, 
  • 150 g masła, 
  • 100 g cukru,
  • 3 żółtka, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego. 

Składniki na warstwę serową: 

  • 1 kg sera sernikowego w wiaderku,
  • 600 ml mleka, 
  • 200 g cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 4 żółtka, 
  • 100 ml oleju, 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego. 

Składniki na warstwę bezową:

  • 7 białek, 
  • 200 g cukru drobnego do wypieków. 

Jak zrobić sernik Złota Rosa?

Przygotuj spód. Przesiej mąkę do miski i dodaj wszystkie suche składniki: cukier, proszek i cukier waniliowy. Wymieszaj. Następnie dodaj żółtka oraz miękkie masło i zagnieć jednolite ciasto. Ciastem wylep dno i brzegi formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.  

Przygotuj warstwę serową. Ser przełóż do miski i rozluźnij, mieszając mikserem. Dodaj mleko, cukier, jajka i żółtka i ponownie wymieszaj na gładką masę. Na koniec wmieszaj proszek budyniowy i olej. Masa powinna być bardzo rzadka. Przelej ją do formy na ciasto. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez 50 minut. 

Przygotuj warstwę bezową. Ubij białka do uzyskania miękkich szczytów, stopniowo dodając cukier. Ten powinien się całkowicie rozpuścić. Wylej masę bezową na ciasto i wstaw całość ponownie do pieca z obniżoną temperaturą 150 st. Celsjusza. Piecz przez kolejne 10 minut. 

Upieczony sernik Złota Rosa pozostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na ok. godzinę. Po tym czasie wyjmij go i całkowicie ostudź. Kropelki rosy będą pojawiać się stopniowo w trakcie studzenia. 

wymiary formy: 20x30 cm 

Zobacz też:

W domu zrobisz go taniej. Idealna masa do ciast bożonarodzeniowych

W Turcji jedzą codziennie, w różnych postaciach. Kosztuje niewiele, zaspokaja głód na długo i wspiera metabolizm

100 lat temu nie mogło go zabraknąć na świątecznym stole. Na serce i jelita działa jak balsam

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sernik | ciasta