Sernik Złota Rosa robi furorę, gdy pojawia się na stole. Przepis krok po kroku
Sernik z rosą to klasyk, który wiele osób uwielbia. Zamiast kupować go w cukierni, możesz spróbować przygotować jego domową wersję. Takie pyszne ciasto będzie idealną osłodą pochmurnych jesiennych popołudni, możesz również upiec je na specjalną okazję i podać gościom do kawy lub herbaty. Taki deser na pewno wszystkim zasmakuje. Sprawdź, jak zrobić sernik Złota Rosa.
Sernik Złota Rosa to tradycyjny przepis na wyjątkowo pyszne, ale i efektowne ciasto. Znajdziesz tu kruchy, maślany spód, lekką warstwę serową z dodatkiem budyniu, oraz słodką i jednocześnie kruchą bezę. Charakterystyczne kropelki powstają w wyniku kondensacji cukru. Taki deser na pewno w mig zniknie z talerzyków.
Sprawdź także: Proste ciasto na sobotę. Oto przepyszna kremówka z jabłkami
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Dobrym wyborem będzie forma o wymiarach 20x30 cm.
Składniki na spód:
- 300 g mąki,
- 150 g masła,
- 100 g cukru,
- 3 żółtka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Składniki na warstwę serową:
- 1 kg sera sernikowego w wiaderku,
- 600 ml mleka,
- 200 g cukru,
- 2 jajka,
- 4 żółtka,
- 100 ml oleju,
- 2 opakowania budyniu waniliowego.
Składniki na warstwę bezową:
- 7 białek,
- 200 g cukru drobnego do wypieków.
Przygotuj spód. Przesiej mąkę do miski i dodaj wszystkie suche składniki: cukier, proszek i cukier waniliowy. Wymieszaj. Następnie dodaj żółtka oraz miękkie masło i zagnieć jednolite ciasto. Ciastem wylep dno i brzegi formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj warstwę serową. Ser przełóż do miski i rozluźnij, mieszając mikserem. Dodaj mleko, cukier, jajka i żółtka i ponownie wymieszaj na gładką masę. Na koniec wmieszaj proszek budyniowy i olej. Masa powinna być bardzo rzadka. Przelej ją do formy na ciasto. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Przygotuj warstwę bezową. Ubij białka do uzyskania miękkich szczytów, stopniowo dodając cukier. Ten powinien się całkowicie rozpuścić. Wylej masę bezową na ciasto i wstaw całość ponownie do pieca z obniżoną temperaturą 150 st. Celsjusza. Piecz przez kolejne 10 minut.
Upieczony sernik Złota Rosa pozostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na ok. godzinę. Po tym czasie wyjmij go i całkowicie ostudź. Kropelki rosy będą pojawiać się stopniowo w trakcie studzenia.
wymiary formy: 20x30 cm
Zobacz też:
Wyborna przekąska na Wszystkich Świętych. Przygotuj dwa dni wcześniej, będzie jeszcze lepsza
Francuski klasyk wprost rozpływa się w ustach. Nie zgadniesz, jak to się piecze