Reklama
Reklama

Sernik Złota Rosa robi furorę, gdy pojawia się na stole. Przepis krok po kroku

Sernik z rosą to klasyk, który wiele osób uwielbia. Zamiast kupować go w cukierni, możesz spróbować przygotować jego domową wersję. Takie pyszne ciasto będzie idealną osłodą pochmurnych jesiennych popołudni, możesz również upiec je na specjalną okazję i podać gościom do kawy lub herbaty. Taki deser na pewno wszystkim zasmakuje. Sprawdź, jak zrobić sernik Złota Rosa.

Sernik Złota Rosa to tradycyjny przepis na wyjątkowo pyszne, ale i efektowne ciasto. Znajdziesz tu kruchy, maślany spód, lekką warstwę serową z dodatkiem budyniu, oraz słodką i jednocześnie kruchą bezę. Charakterystyczne kropelki powstają w wyniku kondensacji cukru. Taki deser na pewno w mig zniknie z talerzyków. 

Sprawdź także: Proste ciasto na sobotę. Oto przepyszna kremówka z jabłkami

Reklama

Przepis na sernik Złota Rosa

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Dobrym wyborem będzie forma o wymiarach 20x30 cm.

Składniki na spód:

  • 300 g mąki, 
  • 150 g masła, 
  • 100 g cukru,
  • 3 żółtka, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego. 

Składniki na warstwę serową: 

  • 1 kg sera sernikowego w wiaderku,
  • 600 ml mleka, 
  • 200 g cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 4 żółtka, 
  • 100 ml oleju, 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego. 

Składniki na warstwę bezową:

  • 7 białek, 
  • 200 g cukru drobnego do wypieków. 

Jak zrobić sernik Złota Rosa?

Przygotuj spód. Przesiej mąkę do miski i dodaj wszystkie suche składniki: cukier, proszek i cukier waniliowy. Wymieszaj. Następnie dodaj żółtka oraz miękkie masło i zagnieć jednolite ciasto. Ciastem wylep dno i brzegi formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.  

Przygotuj warstwę serową. Ser przełóż do miski i rozluźnij, mieszając mikserem. Dodaj mleko, cukier, jajka i żółtka i ponownie wymieszaj na gładką masę. Na koniec wmieszaj proszek budyniowy i olej. Masa powinna być bardzo rzadka. Przelej ją do formy na ciasto. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez 50 minut. 

Przygotuj warstwę bezową. Ubij białka do uzyskania miękkich szczytów, stopniowo dodając cukier. Ten powinien się całkowicie rozpuścić. Wylej masę bezową na ciasto i wstaw całość ponownie do pieca z obniżoną temperaturą 150 st. Celsjusza. Piecz przez kolejne 10 minut. 

Upieczony sernik Złota Rosa pozostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na ok. godzinę. Po tym czasie wyjmij go i całkowicie ostudź. Kropelki rosy będą pojawiać się stopniowo w trakcie studzenia. 

wymiary formy: 20x30 cm 

Zobacz też:

Pij codziennie, szybko zobaczysz zmianę. Brzuch nie będzie wzdęty, łatwiej będzie wstać, wygląd skóry się poprawi

Wyborna przekąska na Wszystkich Świętych. Przygotuj dwa dni wcześniej, będzie jeszcze lepsza

Francuski klasyk wprost rozpływa się w ustach. Nie zgadniesz, jak to się piecze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sernik | ciasta