Seromakowiec ze wzorem szachownicy. Zniknie do ostatniego okruszka
Nazwa seromakowca zdradza, z czego zrobiony jest jeden z ulubionych deserów Polaków. Choć w cukierni dostaniemy pyszne drożdżówki z serem i makiem, to w domu warto spróbować upiec ciasto na kruchym spodzie. Ze względu na zastosowany wzór szachownicy, słodycz przyciąga uwagę nie tylko aromatem, ale też wyglądem.
Seromakowiec to duet, który nigdy nie zawodzi. Kremowa masa serowa rewelacyjnie łączy się z wilgotnym makiem wzbogaconym rodzynkami i orzechami, a spód z kruchego ciasta tworzy świetną bazę. Wzór szachownicy sprawia, że ciasto nie tylko smakuje, ale i wygląda zjawiskowo.
Składniki:
Ciasto na spód:
- 120 g mąki pszennej,
- 50 g cukru pudru,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g masła,
- 3 żółtka.
Masa makowa:
- 1 kg gotowej masy makowej,
- 2-3 łyżki rodzynek,
- 2-4 łyżki posiekanych orzechów.
Masa serowa:
- 800 g zmielonego podwójnie twarogu lub białego sera z wiaderka,
- 2 jajka,
- 120 g cukru drobnego,
- cukier waniliowy,
- budyń waniliowy bez cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka otartej skórki z cytryny,
- 100 ml śmietanki kremówki.
Sposób wykonania:
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj, zrób wgłębienie w mące, wbij żółtka, wkrój zimne masło i szybko zagnieć ciasto. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na prostokąt, włóż do wypełnionej papierem do pieczenia blaszki (ok.20x30) i wstaw do piekarnika na ok.10-15 minut w temp.180°C, aż placek ładnie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Do masy makowej dodaj sparzone wrzątkiem rodzynki oraz posiekane orzechy.
Aby wykonać masę serową wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Utrzyj żółtka z cukrem na jasną masę, dodaj twaróg i miksuj dalej. Następnie dodaj budyń, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny i wymieszaj łyżką. W oddzielnych miskach ubij zimną śmietanę kremówkę, a w drugiej pianę z białek. Dodaj do masy serowej obie puszyste masy i ostrożnie wymieszaj.
Wykładaj masę serową i makową na podpieczonym spodzie tak, aby utworzyć formę szachownicy - paski masy makowej i serowej wzdłuż blaszki. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz seromakowiec jeszcze przez ok. 1,5 godziny.
Gotowe ciasto wystudź przy uchylonych drzwiczkach i wyjmij z blaszki, gdy będzie już całkowicie zimne.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto Trzech Króli. Puszysty biszkopt, słodka beza i maślany krem
Nic się nie zmarnuje. Na obiad gotujesz rosół, na kolację masz pyszną sałatkę
Tanie ciasto zrobisz z... czerstwego pieczywa. Poznaj przepis na Oszczędniaka