Jedno z najsmaczniejszych bożonarodzeniowych ciast. Rolada makowo-serowa
Rolada makowo-serowa to smakowita wariacja na temat klasycznej strucli makowej. Świetnie sprawdzi się dla osób niezdecydowanych, które nie wiedzą, na które ciasto się zdecydować, sernik, czy makowiec. Nie jest to najprostszy wypiek, ponieważ wymaga przejście przez kilka etapów przygotowania, jednak efekt na pewno wynagrodzi ci trud i czas spędzony w kuchni.
Delikatna masa serowa oraz miodowo-rumowy mak owinięty w puszyste ciasto drożdżowe to deser, który podbije serca i podniebienia twojej rodziny w tegoroczne święta. Takie ciasto nie tylko jest przepyszne, ale i pięknie prezentuje się na wigilijnym stole. Nie zapomnij zrobić do niego lekko kwaśnej lukrowej polewy. Sprawdź, jak zrobić roladę serowo-makową.
Sprawdź także: Świąteczny Kopiec Kreta. Puszysta i lekka propozycja zamiast makowców i serników
Składniki na ciasto:
- 60 ml mleka (o temperaturze 37°C),
- 15 g świeżych drożdży,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 jajko + 2 żółtka,
- 60 g cukru,
- 60 g płynnego masła,
- 3 łyżki śmietany kremówki (36 proc.).
Składniki na masę serową:
- 220 g serka ricotta,
- 40 g cukru pudru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.
Składniki na masę makową:
- 250 g mielonego maku,
- około ½ l mleka,
- 50 g płynnego masła,
- 50 ml płynnego miodu,
- 100 g cukru pudru,
- 2 jajka + 1 białko,
- 25 ml rumu,
- szczypta soli.
Składniki na lukier:
- 80 g cukru pudru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka wody.
Przygotuj ciasto drożdżowe. Rozkrusz drożdże i połącz z łyżką cukru. Gdy drożdże się rozpuszczą, połącz je z mlekiem. Odstaw zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.
Przesiej przez sitko mąkę. Wsyp do miski. Dodaj zaczyn, jajko i żółtka oraz resztę cukru. Wyrób składniki mikserem z hakiem na jednolite ciasto. W trakcie miksowania stopniowo dodaj masło i śmietanę. Gdy uzyskasz gładkie ciasto, przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Przygotuj masę serową. Zblenduj ser z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkiem i skrobią.
Przygotuj masę makową. Wsyp mak do garnka. Zalej mlekiem tak, by mak znalazł się tuż pod jego powierzchnią. Zagotuj mleko na wolnym ogniu. Gotuj przez około 20 minut - aż mak wchłonie większość mleka. Resztę mleka odcedź. Wymieszaj mak z masłem i miodem. Odstaw do ostudzenia.
Oddziel białka jaj od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli ma sztywną pianę. Wmieszaj masę z żółtek do masy makowej. Dodaj do niej rum, a na końcu wmieszaj pianę z białek.
Złóż roladę. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt. Na całej jego powierzchni (z wąskim marginesem wzdłuż dłuższego boku) rozsmaruj masę makową. Wzdłuż dłuższego boku (przeciwległego do wolnego marginesu) ułóż wałek z masy serowej. Zwiń makowiec w roladę, oprósz mąką, owiń papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Ułóż makowiec na blasze (na papierze do pieczenia) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz przez około 60 minut.
Połącz składniki na lukier i posmaruj nim przestudzony makowiec.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze krokiety do barszczu na wigilię. Ten smak jest nie do podrobienia
Świąteczne ciasto 2 w 1 z chrupiącą kruszonką. Jedna blacha to za mało
Miękkie pierniki na ostatnią chwilę. Ciasto nie musi dojrzewać, przygotujesz w kilka chwil