Reklama
Reklama

Sezon grillowy już się kończy. Koniecznie zrób tę sałatkę, jeszcze zdążysz

Sezon grillowy dobiega końca, warto więc wykorzystać jeszcze ten weekend. Ja nie wyobrażam sobie zjeść mięsa z grilla bez warzyw - bardzo chętnie robię moją ulubioną sałatkę z paluszkami surimi. Poza nimi jest w niej dosłownie kilka składników, a głębia smaku zaskakuje.

Ta sałatka na grilla z dodatkiem paluszków krabowych i kukurydzy jest idealnym zwieńczeniem lata. Danie jest lekkie, orzeźwiające, pełne smaków – słodyczy, lekkiej pikanterii i wyrazistości. Świetnie sprawdzi się razem z chrupiącym pieczywem. Kapusta przyjemnie wzbogaca teksturę tej sałatki. Sos dodaje ciekawej nuty świeżego, cytrusowego smaku. 

Danie przygotujesz bardzo szybko i prosto, a całość zachwyci wszystkich gości i całą twoją rodzinę. Świetnie smakuje na zimno, więc serwuj je podczas gorących dni. Dodaje lekkości grillowanym mięsom – karkówce, kiełbasie czy kaszance. 

Reklama

Sałatka na grilla - lista składników

  • 500 g paluszków surimi, 
  • 100 g kapusty pekińskiej, 
  • 1 ogórek szklarniowy, 
  • 150 g kukurydzy konserwowej. 

Dressing: 

  • 1 łyżka musztardy, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • ½ łyżeczki skórki cytrynowej, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ¼ łyżeczki cukru.

Sałatka na grilla - jak ją zrobić?

Kapustę pekińską drobno poszatkuj i rozdziel w palcach. Przełóż ją na dno miski sałatkowej. 

Paluszki surimi drobno posiekaj, tak samo jak ogórka. Możesz go też delikatnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Kukurydzę odsącz z zalewy i wymieszaj z paluszkami krabowymi oraz ogórkiem. Mieszaninę rozłóż równomiernie na wierzchu kapusty. 

Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Skrop sosem sałatkę. 

Sałatkę na grilla wstaw do lodówki pod przykryciem, na ok. godzinę, by smaki się połączyły. Danie podawaj na zimno. 

Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze ciasto z gruszkami na niedzielę. W sezonie piekę co tydzień, bo rodzina się upomina

Eleganckie danie we francuskim stylu. Tarta na kruchym cieście z porami

Nie potrzebujesz piekarnika. To ciasto z chrupiącą niespodzianką zawsze się udaje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatka