Reklama
Reklama

Siekam cebulę, szczypiorek i paprykę, dodaję świeży szpinak. Takie naleśniki są najlepsze

Naleśniki z zielonym farszem to pyszne danie, które z pewnością odczaruje zielone warzywa w oczach wszystkich. Smakuje nawet moim dzieciakom, które często marudzą gdy chcę przemycić warzywa w swoich przepisach.

Jeżeli lubisz naleśniki, musisz wypróbować ten przepis. Wariant ze zdrowym zielonym farszem nie ma sobie równych. To prawdziwa witaminowa bomba, bardzo lubię brać je do pracy albo po prostu jeść z rodziną na obiad czy kolację. Pycha.

Naleśniki z zielonym farszem - lista składników

Naleśniki: 

  • 150 ml mleka, 
  • 100 ml wody gazowanej, 
  • 125 g mąki pszennej, 
  • 1 jajko, 
  • 1 szczypta soli. 

Nadzienie: 

Reklama
  • 100 g świeżego szpinaku, 
  • 1 pęczek szczypiorku, 
  • 1 zielona papryka, 
  • 2 zielone papryczki pepperoni, 
  • 1 cebula, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • jajko do panierowania, 
  • olej do smażenia. 

Naleśniki z zielonym farszem - przepis

Przygotuj naleśniki. 

Do miski przesiej mąkę i sól. Wbij jajko i całość dobrze wymieszaj. Dodaj mleko i wodę, a następnie ubij całość do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. 

Odstaw ciasto na 30 minut, by odpoczęło. Następnie rozgrzej patelnię delikatnie posmarowaną tłuszczem i nalewaj po chochelce ciasta. Smaż naleśniki z każdej strony przez 1-2 minuty. 

Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz. 

Przygotuj nadzienie. 

Cebulę, szczypiorek i oba rodzaje papryk drobno posiekaj. 

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Smaż ją do zeszklenia, a następnie dodaj paprykę zieloną i pepperoni. Smaż przez kolejną minutę. 

Do farszu dodaj szczypiorek oraz świeży szpinak. Smaż tylko do zwiędnięcia. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. 

Złóż naleśniki. 

Na każdego naleśnika nakładaj po 1-2 łyżki farszu. Zwiń boki do wewnątrz, by nachodziły na siebie i tworzyły kopertę. 

W głębokim talerzu rozbełtaj jajko, a na patelni rozgrzej olej. Kopertę z naleśnika maczaj dokładnie w mieszance jajecznej i kładź na tłuszcz. Smaż z każdej strony przez 1-2 minuty, do zezłocenia. 

Gotowe naleśniki z zielonym farszem podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W sam raz na piątkowy obiad. Lepsze nawet od mielonych

Cukinia zapiekana pod serową kołderką. To najszybszy i najlepszy letni obiad

Nie z pomidorów i nie z cukinii. Robię keczup z innego warzywa, jest genialny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki