Reklama
Reklama

Słodka nagroda nie tylko dla maturzystów. Tym ciastem zajadać będzie się cała rodzina

Masz ochotę upiec ciasto, ale znudziły ci się klasyczne serniki, czy szarlotki? Koniecznie wypróbuj przepis na ciasto Maturzystkę. Ten pyszny wypiek idealnie sprawdzi się w maju, kryje w sobie kilka pysznych warstw. To połączenie słodkich kremów, lekko kwaśnej konfitury, oraz kruchego spodu. Jego smakiem będą zachwyceni nie tylko tegoroczni maturzyści.

Maturzystka to wyjątkowe ciasto, które może być świetną gratyfikacją po intensywnym okresie przygotowań do matur. Na ten smakowity deser składa się spód z kruchego ciasta, warstwa lekkiego kremu serowo-śmietanowego, masa budyniowo-czekoladowa oraz pyszna konfitura. Takie ciasto pasuje na majowe obchody zakończenia szkoły oraz słodkie wejście w dorosłość. Jeśli przygotowujesz deser latem, zamiast konfitury możesz przełożyć ciasto warstwą z galaretki i sezonowych, świeżych owoców. 

Przepis na ciasto maturzystka

Lista składników potrzebnych do przygotowania ciasta Maturzystka jest dosyć długa. Jednak po okresie ciężkich przygotowań i stresu związanego z egzaminami, każdy maturzysta z pewnością zasługuje na pyszną nagrodę. 

Kruche ciasto: 

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 150 g masła, 
  • 1 jajko, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • szczypta soli.

Krem serowo-śmietanowy: 

  • 500 g serka mascarpone,
  • 200 ml zimnej śmietany kremówki,
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • 1 opakowanie Śmietan-fix.

Krem budyniowo-czekoladowy: 

  • 400 ml mleka,
  • 150 g masła,  
  • 2 żółtka, 
  • 70 g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 1,5 łyżki mąki pszennej, 
  • 1,5 łyżki kakao ciemnego, 
  • 70 g gorzkiej lub deserowej czekolady.

Ponadto: 

  • 200-240 g konfitury wiśniowej lub malinowej,
  • czekoladowe pastylki do dekoracji lub ok. 70 g gorzkiej/deserowej czekolady.  

Wykonanie ciasta Maturzystka

Pracę zacznij od wykonania kruchego ciasta. Mąkę przesiej na stolnicę lub do miski, dodaj pokrojone w drobną kostkę zimne masło, sól oraz cukier. Ostrym nożem przesiekaj składniki lub rozcieraj je w palcach, aż powstaną grudki. Następnie dodaj jajko i zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj je na prostokąt i włóż do formy (ok.22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do lodówki na 30-60 minut. Po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz ok. 20-25 minut, aż ciasto się zezłoci. Upieczone i wystudzone ciasto wyjmij z blaszki, oderwij papier i ponownie umieść w tej samej foremce. 

W tym czasie przygotuj krem czekoladowy. 200 ml mleka wlej do garnka, wsyp cukier i cukier waniliowy i podgrzewaj, aż cukry się rozpuszczą. W misce wymieszaj pozostałe mleko z żółtkami, mąkami i kakao, aby powstała jednorodna mieszanina, po czym wlej ją na gotujące mleko i stale mieszaj. Gdy powstanie budyń, zdejmij garnek z ognia, przykryj go folią spożywczą lub talerzykiem i odstaw do pełnego wystudzenia. Posiekaną czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego wystudzenia. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę i partiami dodawaj zimny budyń. Na koniec dodaj ostudzoną czekoladę i zmiksuj krem na jednolitą masę. 

Wykonaj krem śmietanowo-serowy. W jednej misce ubij serek mascarpone, natomiast w drugiej misce (mikserem na dużych obrotach) ubij zimną śmietanę, utrwalając ją cukrem pudrem i Śmietan-fixem. Delikatnie, lecz dokładnie połącz ze sobą obie masy. 

Przejdź do przełożenia ciasta. Na kruchy spód wyłóż połowę masy śmietanowej, następnie wyłóż i rozsmaruj konfiturę, kolejno masę budyniowo-czekoladową i ponownie krem śmietanowy. Wstaw ciasto do lodówki na około godzinę do schłodzenia. Przed podaniem udekoruj "Maturzystkę" pastylkami czekoladowymi lub wykonanymi samodzielnie dekoracjami. Rozpuszczoną czekoladę wylewaj na pergamin, tworząc okrągłe kształty i wstaw do lodówki do pełnego zastygnięcia. Zastygłymi krążkami posyp ciasto. 

 Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie

Chrupiąca i pełna warzyw. Oto letnia surówka Penelopa

Z tym składnikiem dżem z wiśni ma idealną konsystencję. I nie jest to cukier żelowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasto