Ekskluzywny deser jak z najlepszej cukierni. Francuzeczka smakuje obłędnie
Ciasto Francuzeczka nawiązuje do popularnego deseru francuskiego – tortu Opera. W tej wersji jednak jest zwieńczony pyszną galaretką malinową. Prezentuje się efektownie, jak z ekskluzywnej cukierni.
Chociaż przygotowanie tego ciasta zajmuje trochę czasu, to zapewniam cię - zdecydowanie warto. Francuzeczka to deser w najlepszym stylu. Robię go zawsze, kiedy chcę zrobić wrażenie na gościach.
Ciasto:
- 150 g mąki migdałowej,
- 30 g mąki pszennej,
- 50 g kakao w proszku,
- 200 g cukru pudru,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 5 jajek w rozmiarze L lub XL,
- 5 dużych białek jaj,
- ¼ łyżeczki soli.
Krem maślany:
- 600 g cukru pudru,
- 240 g masła,
- 1,5 łyżki mleka,
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Syrop kawowy:
- 150 ml wody,
- 100 g cukru,
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 50 ml likieru kawowego.
Masa czekoladowa:
- 200 g czekolady gorzkiej,
- 150 ml śmietanki kremówki 36%.
Warstwa malinowa:
- 400 g malin,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 50 ml wody.
Przygotuj ciasto.
Do miski dodaj mąkę migdałową, cukier, kakao i mąkę pszenną. Dodaj całe jajka i wymieszaj do połączenia.
W osobnej misce ubij białka na sztywno, a następnie dodaj je do mieszanki mąki. Wlej roztopione masło.
Masę rozprowadź równomiernie do czterech blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 cm. Wstaw foremki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 10 minut lub do czystego patyczka. Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj syrop kawowy.
W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj całość na małym ogniu.
Odstaw i ostudź.
Przygotuj masę czekoladową.
Czekoladę pokrusz i rozpuść w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaj śmietankę i całość wymieszaj aż masa będzie gładka i lśniąca. Pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj krem maślany.
Wymieszaj kawę z mlekiem i odstaw.
W misce utrzyj masło na wysokich obrotach do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji. Powoli dodawaj cukier, mieszając do połączenia. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj.
Przygotuj warstwę malinową.
Żelatynę wymieszaj z zimną wodą i odstaw do napęcznienia. W dużym rondlu wymieszaj maliny z cukrem i gotuj je przez ok. 15 minut. Zdejmij je z ognia, dodaj żelatynę i wylej na blachę do pieczenia wyłożoną papierem silikonowym o wymiarach 20x20 cm.
Warstwę galaretki ostudź do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki lub zamrażalnika.
Złóż ciasto.
Na płaskiej powierzchni lub na płaskiej powierzchni połóż jeden blat ciasta. Posmaruj go obficie syropem kawowym, a następnie rozsmaruj połowę kremu maślanego. Przykryj drugim blatem posmarowanym syropem i wyłóż całą masę czekoladową.
Kontynuuj układanie warstw: blat ciasta, syrop, ½ kremu maślanego, blat ciasta i galaretka truskawkowa.
Ciasto Francuzeczka wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Puszyste, słodkie i mięciutkie ciasto. Nikt nie oprze się Barankowi
Pij ją zamiast zielonej herbaty albo kawy. Pomaga zrzucić kilogramy i działa przeciwzapalnie
Ma delikatny smak i złocisto-pomarańczowy kolor. Dobrze działa na serce, obniża cholesterol