Reklama
Reklama

Ekskluzywny deser jak z najlepszej cukierni. Francuzeczka smakuje obłędnie

Ciasto Francuzeczka nawiązuje do popularnego deseru francuskiego – tortu Opera. W tej wersji jednak jest zwieńczony pyszną galaretką malinową. Prezentuje się efektownie, jak z ekskluzywnej cukierni.

Chociaż przygotowanie tego ciasta zajmuje trochę czasu, to zapewniam cię - zdecydowanie warto. Francuzeczka to deser w najlepszym stylu. Robię go zawsze, kiedy chcę zrobić wrażenie na gościach.

Francuzeczka - lista składników

Ciasto: 

  • 150 g mąki migdałowej, 
  • 30 g mąki pszennej, 
  • 50 g kakao w proszku, 
  • 200 g cukru pudru, 
  • 2 łyżki roztopionego masła, 
  • 5 jajek w rozmiarze L lub XL, 
  • 5 dużych białek jaj, 
  • ¼ łyżeczki soli. 

Krem maślany: 

Reklama
  • 600 g cukru pudru, 
  • 240 g masła, 
  • 1,5 łyżki mleka, 
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. 

Syrop kawowy: 

  • 150 ml wody, 
  • 100 g cukru, 
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 
  • 50 ml likieru kawowego. 

Masa czekoladowa: 

  • 200 g czekolady gorzkiej, 
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%. 

Warstwa malinowa: 

  • 400 g malin, 
  • 100 g cukru, 
  • 2 łyżeczki żelatyny, 
  • 50 ml wody.

Francuzeczka - przepis

Przygotuj ciasto. 

Do miski dodaj mąkę migdałową, cukier, kakao i mąkę pszenną. Dodaj całe jajka i wymieszaj do połączenia. 

W osobnej misce ubij białka na sztywno, a następnie dodaj je do mieszanki mąki. Wlej roztopione masło. 

Masę rozprowadź równomiernie do czterech blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 cm. Wstaw foremki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 10 minut lub do czystego patyczka. Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Przygotuj syrop kawowy. 

W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj całość na małym ogniu. 

Odstaw i ostudź. 

Przygotuj masę czekoladową. 

Czekoladę pokrusz i rozpuść w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Dodaj śmietankę i całość wymieszaj aż masa będzie gładka i lśniąca. Pozostaw do ostygnięcia. 

Przygotuj krem maślany. 

Wymieszaj kawę z mlekiem i odstaw. 

W misce utrzyj masło na wysokich obrotach do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji. Powoli dodawaj cukier, mieszając do połączenia. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj. 

Przygotuj warstwę malinową. 

Żelatynę wymieszaj z zimną wodą i odstaw do napęcznienia. W dużym rondlu wymieszaj maliny z cukrem i gotuj je przez ok. 15 minut. Zdejmij je z ognia, dodaj żelatynę i wylej na blachę do pieczenia wyłożoną papierem silikonowym o wymiarach 20x20 cm. 

Warstwę galaretki ostudź do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki lub zamrażalnika. 

Złóż ciasto. 

Na płaskiej powierzchni lub na płaskiej powierzchni połóż jeden blat ciasta. Posmaruj go obficie syropem kawowym, a następnie rozsmaruj połowę kremu maślanego. Przykryj drugim blatem posmarowanym syropem i wyłóż całą masę czekoladową. 

Kontynuuj układanie warstw: blat ciasta, syrop, ½ kremu maślanego, blat ciasta i galaretka truskawkowa. 

Ciasto Francuzeczka wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Puszyste, słodkie i mięciutkie ciasto. Nikt nie oprze się Barankowi

Pij ją zamiast zielonej herbaty albo kawy. Pomaga zrzucić kilogramy i działa przeciwzapalnie

Ma delikatny smak i złocisto-pomarańczowy kolor. Dobrze działa na serce, obniża cholesterol

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery