Reklama
Reklama

Mocno czekoladowe ciasto na Dzień Dziecka. Znika błyskawicznie

Wielkimi krokami zbliża się święto najmłodszych, czyli Dzień Dziecka. To czas na docenienie pociech, wspólne spędzenie czasu na zabawie. W tym dniu nie może jednak zabraknąć tego, co najbardziej kojarzy się z dzieciństwem, czyli słodkości. Przygotowaliśmy coś specjalnego dla małych fanów mocno czekoladowych smaków.

Ciasto na Dzień Dziecka

Nic tak bardzo nie kojarzy się z dzieciństwem i tym beztroskim czasem, jak słodycze. Nie da się również ukryć, że same dzieciaki je uwielbiają. Chyba każdy zna tę sytuację, gdy dziecko już nie ma miejsca na obiad, ale na deser zawsze się znajdzie.

Nie ma więc innej opcji niż świętowanie Dnia Dziecka ze słodyczami. Warto jednak postawić na coś, co samodzielnie przygotujemy. Z doświadczenia wiem, że najlepiej sprawdza się domowe ciasto. Jest to najlepszy wybór w porównaniu do sklepowych, wysoko przetworzonych propozycji. 

Wypiek można dostosować do tego, co najbardziej lubią nasze dzieci. Jeśli przygotowujemy ciasto dla większej grupy dzieciaków, dobrze jest sięgnąć po deser, który posmakuje każdemu. W takich sytuacjach zawsze wykorzystuję przepis na mocno czekoladowe ciasto. W końcu, które dziecko nie lubi czekolady? 

Reklama

Przeczytaj też: Szybkie i pyszne desery na Dzień Dziecka. Kolorowe i w zaskakującym kształcie

Mocno czekoladowe ciasto - przepis

To idealny przepis na mocno czekoladowe ciasto. Wypiek wychodzi bardzo aromatyczny. Cała jego słodycz jest idealnie zrównoważona, dzięki czemu nie jest zbyt słodki. Konsystencja ciasta jest bardzo puszysta, a przy tym pozostaje wilgotna nawet na 3 dni po upieczeniu. Nic lepszego na Dzień Dziecka nie możesz przygotować. Zniknie ze stołu błyskawicznie, gwarantuję. 

Składniki na ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady 70% (drobno posiekać),
  • 200 g masła,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 150 g mąki tortowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1,5 szklanki cukru (szklanka o pojemności 250 ml),
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 jajka,
  • 75 ml maślanki.

Składniki na polewę czekoladową: 

  • szklanka cukru pudru (szklanka o pojemności 250 ml),
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki mleka,
  • 3 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania ciasta. W rondelku umieść posiekaną czekoladę, wodę, masło. Całość zacznij podgrzewać, do połączenia się. Gdy utworzą jednolitą masę odstaw je do przestudzenia. 

2. Do osobnego naczynia przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Dodaj do nich cukier i delikatnie wymieszaj. 

3. Do osobnej miski wbij jajka, rozmąć je z maślanką. Dodaj do tego przestudzoną czekoladę z masłem. Wymieszaj do połączenia się składników. 

4. Do masy jajecznej dodaj sypkie składniki. Delikatnie wymieszaj je rózgą kuchenną, jedynie do połączenia. 

5. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Do niej wylej ciasto. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 140 st. C przez godzinę i 10 minut. W razie, gdyby po sprawdzeniu patyczek nie był suchy, czas można wydłużyć. 

6. W trakcie pieczenia przyrządź polewę. W garnku zagotuj mleko, rozpuść w nim masło i dodaj przesiany cukier puder z kakao. Wymieszaj do gładkiej masy. 

7. Ciasto czekoladowe wyciągnij z piekarnika i pozostaw go lekkiego przestygnięcia. Po czasie jego górę posmaruj polewą. Odstaw do zastygnięcia. 

8. Mocno czekoladowe ciasto na Dzień Dziecka jest gotowe do podania. Dla przełamania smaku możesz je opcjonalnie udekorować owocami, takimi jak borówki, truskawki lub maliny. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Puszyste, słodkie i mięciutkie ciasto. Nikt nie oprze się Barankowi

Słodka przekąska na Dzień Dziecka. Od razu zrób podwójną porcję, znikają w moment

Najlepsze ciasto drożdżowe z truskawkami. Przepis z zeszytu babci

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | impreza