Reklama
Reklama

W smaku jak włoski specjał. Kulki tiramisu zrobisz w 10 minut

Uwielbiasz włoski deser tiramisu, ale nie masz czasu go przyrządzić? A może obawiasz się, że krem w środku ciasta rozpuści się podczas transportu na imprezę u znajomych? W takim razie postaw na Kulki tiramisu, czyli słodycze nawiązujące smakiem do specjału z Italii. Robi się je jednak znacznie szybciej i są prostsze w transporcie.

Co to są Kulki tiramisu?

Kulki tiramisu są idealne zawsze wtedy, kiedy najdzie cię ochota na ten wyjątkowy, włoski deser, ale nie masz ochoty zajmować się całym, nieco mozolnym procesem robienia tiramisu. Te kulki są pełne wyjątkowego smaku ciasta, a powstają wyłącznie w 10 minut. Dużą zaletą jest możliwość niemal dowolnego wybrania posypki do obtaczania - sprawdzi się kakao, orzechy, kawa, wiórki kokosowe czy czekoladowe. To też idealny sposób na ugoszczenie ważnych dla ciebie osób lub słodki i elegancki prezent, który możesz wręczyć najbliższym.

Reklama

Przeczytaj też:  Tiramisu - jak zrobić najsłynniejszy deser świata?

Kulki tiramisu - przepis

Składniki:

  • 12 podłużnych biszkoptów, 
  • 85 g serka mascarpone, 
  • 3 łyżki zimnego, zaparzonego espresso, 
  • 2 łyżki cukru pudru. 

Dodatkowo: 

  • 2 łyżki kakao do obtoczenia, 
  • 2 łyżki siekanych orzechów włoskich do obtoczenia.

Sposób wykonania:

Biszkopty rozdrobnij w robocie kuchennym, malakserze lub woreczku strunowym za pomocą wałka czy tłuczka do mięs. 

W misce wymieszaj pokruszone ciasteczka, cukier puder, mascarpone i kawę. Masa powinna dać się łatwo formować. Jeśli jest zbyt sucha, dodaj niewielką ilość kawy. Jeśli będzie zbyt miękka, włóż masę do lodówki na 30 minut. W krytycznych przypadkach dodaj dodatkowy biszkopt. 

Nabieraj porcję wielkości 1,5 łyżki stołowej i formuj kulki. 

W głębokim talerzyku wymieszaj ze sobą kakao i siekane drobno orzechy włoskie. Każdą z kulek obtocz w mieszance kakao i orzechów włoskich. 

Kulki tiramisu podawaj od razu lub przechowuj w lodówce przez 3-4 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Prosty patent na pozbycie się twardych włókien w szparagach. Będą idealnie chrupiące

Domowy chleb pełnoziarnisty na zdrowe jelita. Dodaj do niego niecodzienny składnik

Puszyste, słodkie i mięciutkie ciasto. Nikt nie oprze się Barankowi

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | słodycze | ciastka | kuchnia włoska