Słodki przysmak z Kociewia. Wypróbuj przepis na bómbómy z dekla
Masz ochotę na niewielkich rozmiarów słodką przekąskę, która idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy herbaty? Nie sięgaj po kolejnego kupnego cukierka - postaw na regionalny przysmak będący alternatywą dla tak lubianych, dostępnych w sklepie krówek. Bómbómy z dekla są przepyszne i łatwe do zrobienia.
Bómbómy z dekla - ta nazwa brzmi tajemniczo, a kryje się pod nią niezwykle prosty w przygotowaniu i zachwycający smakiem słodycz prosto z Kociewia, czyli regionu etnograficznego usytuowanego na Pomorzu Gdańskim. Jest to domowa, zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla dostępnych w sklepach karmelowych cukierków.
Już od XIX w. pagórki położone między Gniewem i Pelplinem a także pola na Nizinie Walichnowskiej leżące na terenie Kociewia stały się zagłębiem słynącym z uprawianych tam buraków cukrowych. W 1878 r. w Pelplinie uruchomiono cukrownię, a plantacje buraków cukrowych wokół tego miasta połączono siecią kolejki wąskotorowej.
Produktem ubocznym podczas produkcji cukru była melasa. Cukier jako deputat otrzymywali mieszkający w okolicy pracownicy cukrowni, a także lokalni rolnicy. Dlatego właśnie produkt ten zawsze znajdował się w spiżarniach osób mieszkających na tych terenach. W taki sposób właśnie popularne stały się tam bómbómy z dekla - smażone przez lokalne gospodynie z cukru i melasy w domowym zaciszu, studzone na emaliowanej pokrywce od garnka (deklu) tak by tworzyła miseczkę.
Chcesz zrobić w domu bómbómy z dekla? Potrzebne ci będą następujące składniki:
- 2 szklanki cukru,
- 1 szklanka słodkiej śmietany,
- 1 łyżka margaryny lub masła,
- olej do smarowania pokrywki.
Przygotuj większych rozmiarów patelnię.Wrzuć na nią masło lub margarynę i lekko roztop. Wsyp cukier i energicznie mieszaj z tłuszczem, ale uważaj, aby nie doprowadzić do jego zarumienienia się.
Wlej słodką śmietanę.Wszystko przez cały czas mieszaj i gotuj do momentu, aż cukier się skrystalizuje.
Gdy pojawią się kryształki (grudki cukru), przerwij gotowanie i gorącą masę przelej na posmarowany olejem dekiel położony na garnku tak by tworzył miseczkę. Moment, gdy przerywasz gotowanie jest bardzo istotny, bo to od niego właśnie zależy to, jak kruche będą cukierki.
Kiedy masa lekko przestygnie, pokrój ją na kostki. Jeśli chcesz urozmaicić smak cukierków, podczas gotowania możesz dodać np. odrobinę kakao.
Źródło: terazgotuje.pl, kuchnia.kociewie.eu
Zobacz też:
Zielone kluseczki jak z restauracyjnego menu. Zrób je na obiad
Niezastąpiony Specjał Bufetowej. Goście przypomną sobie czasy najlepszych prywatek
Mocno czekoladowe, z intrygującą piernikową nutką. Ciasto Karnawałowy Pocałunek to hit