Reklama
Reklama

Słodkie i eleganckie orzechowe piramidki. 5 składników wystarczy, żeby je zrobić

Gdy przychodzi ochota na słodkie, często pieczemy ciasto. Jeśli jednak nie mamy na to czasu lub sił, sięgamy po czekoladę. Dziś podsuwamy propozycję na ciekawszy i zdecydowanie smaczniejszy deser, czyli orzechowe piramidki. Potrzeba tylko chwili, żeby je zrobić. Mogą być też eleganckim upominkiem dla najbliższych.

Orzechowe piramidki 

Orzechowe piramidki to wyjątkowe i proste w przygotowaniu trufle, które świetnie sprawdzą się jako przystawki, mała przekąska czy szybki deser. Potrzebujesz jedynie pięciu składników i trochę czasu, by przygotować słodycze rodem z najlepszych cukierni. Sam czas przygotowania nie przekracza 20 minut, choć najgorsze jest oczekiwanie na schłodzenie się pralinek. Jak powstrzymać się od ich zjedzenia wcześniej? Nawet nie warto próbować. Najlepiej przygotować od razu podwójną lub nawet potrójną porcję. 

Orzechowe piramidki - przepis

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich, 
  • 150 g kajmaku, 
  • 60 g gorzkiej czekolady, 
  • 30 g masła.

Dodatkowo: 

  • orzechy do posypania.

Sposób wykonania:

Rozpuść kawałki czekolady z masłem w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia. 

Orzechy włoskie grubo posiekaj i dodaj do masy czekoladowej. Następnie dołóż kajmak i całość dobrze wymieszaj. 

Wstaw mieszankę do lodówki na 15-30 minut. Powinna być już plastyczna. Odrywaj po kawałku wielkości orzecha włoskiego i uformuj kulki. Następnie naciskając tylko na połowę, zroluj je kilka razy, tworząc piramidki. Postaw je pionowo, lekko dociskając i spłaszczając podstawę, by stały samodzielnie. 

Alternatywnie możesz ciepłą i płynną masę przelać do specjalnych foremek to tworzenia trufli o kształcie piramid lub innym. Taką formę należy wstawić do lodówki na 15-30 minut, a następnie wyjąć gotowe słodycze. 

Orzechy do posypania drobno posiekaj. Obtaczaj w nich każdą piramidkę. Gotowe odkładaj na paterę lub blaszkę. 

Orzechowe piramidki wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno jako dodatek do kawy czy herbaty. 


Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze | desery | orzechy