Reklama
Reklama

Słodkie śniadanie dla osób na diecie. Smakuje jak ciasto

Szukasz oryginalnego pomysłu na śniadanie? Pieczona owsianka to połączenie zdrowego posiłku i ciepłej, aromatycznej przyjemności. Zamiast tradycyjnej gotowanej wersji, włóż ją do piekarnika, by zyskała złocistą skórkę i delikatnie kremowy środek. Wypróbuj nasz przepis już dziś!

Jeśli chcesz jeść zdrowiej, wcale nie musisz rezygnować ze słodkich śniadań. Jednak zamiast drożdżówek, pączków, czy tostów z kremem czekoladowym, zrób pyszną pieczoną owsiankę. Jest sycąca, zawiera mnóstwo błonnika, dzięki czemu wesprze pracę twoich jelit, oraz dostarczy ci cennych witamin i minerałów. Co więcej, możesz dowolnie modyfikować znajdujące się w niej dodatki, wymieniając owoce i orzechy na te, które lubisz najbardziej. Taki posiłek smakuje jak pyszne ciasto. 

Sprawdź także: Seniorzy i cukrzycy powinni jeść to zamiast masła. Łatwo zrobić w domu

Przepis na pieczoną owsiankę 

Do przygotowania dwóch porcji, będziesz potrzebować: 

  • 200 g jogurtu naturalnego, 
  • 100 g wody, 
  • 100 g płatków owsianych, 
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego, 
  • 1 jabłko,
  • 6 suszonych moreli, 
  • mała garść migdałów
  • łyżka miodu,
  • szczypta cynamonu. 

Zamiast wody, możesz użyć mleka lub napoju roślinnego, również wyjdzie pysznie. 

Jak zrobić pieczoną owsiankę?  

Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Do miski wlej jogurt i wodę. Wymieszaj oba produkty dokładnie ze sobą. Następnie dodaj płatki owsiane, siemię lniane, pokrojone jabłko i morele, a także posiekane migdały i miód. Wszystko razem wymieszaj i pozostaw na 5 minut. 

Następnie przełóż mieszankę do naczyń do zapiekania, np. kokilek. Piecz owsiankę przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmij i pozostaw na chwilę do wystudzenia. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Jadłaś kiedyś Szlachcice? Te niezwykłe pierogi królują na Mazowszu i Podlasiu

Przepyszna na kanapki, pełna witamin. Prosty przepis na pastę jajeczną z serem

Niebiańsko kruche faworki z tajemniczym składnikiem. Z każdym kęsem chcesz więcej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania