Słodkie śniadanie dla osób na diecie. Smakuje jak ciasto
Szukasz oryginalnego pomysłu na śniadanie? Pieczona owsianka to połączenie zdrowego posiłku i ciepłej, aromatycznej przyjemności. Zamiast tradycyjnej gotowanej wersji, włóż ją do piekarnika, by zyskała złocistą skórkę i delikatnie kremowy środek. Wypróbuj nasz przepis już dziś!
Jeśli chcesz jeść zdrowiej, wcale nie musisz rezygnować ze słodkich śniadań. Jednak zamiast drożdżówek, pączków, czy tostów z kremem czekoladowym, zrób pyszną pieczoną owsiankę. Jest sycąca, zawiera mnóstwo błonnika, dzięki czemu wesprze pracę twoich jelit, oraz dostarczy ci cennych witamin i minerałów. Co więcej, możesz dowolnie modyfikować znajdujące się w niej dodatki, wymieniając owoce i orzechy na te, które lubisz najbardziej. Taki posiłek smakuje jak pyszne ciasto.
Sprawdź także: Seniorzy i cukrzycy powinni jeść to zamiast masła. Łatwo zrobić w domu
Do przygotowania dwóch porcji, będziesz potrzebować:
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 100 g wody,
- 100 g płatków owsianych,
- 2 łyżki siemienia lnianego mielonego,
- 1 jabłko,
- 6 suszonych moreli,
- mała garść migdałów
- łyżka miodu,
- szczypta cynamonu.
Zamiast wody, możesz użyć mleka lub napoju roślinnego, również wyjdzie pysznie.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Do miski wlej jogurt i wodę. Wymieszaj oba produkty dokładnie ze sobą. Następnie dodaj płatki owsiane, siemię lniane, pokrojone jabłko i morele, a także posiekane migdały i miód. Wszystko razem wymieszaj i pozostaw na 5 minut.
Następnie przełóż mieszankę do naczyń do zapiekania, np. kokilek. Piecz owsiankę przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmij i pozostaw na chwilę do wystudzenia.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jadłaś kiedyś Szlachcice? Te niezwykłe pierogi królują na Mazowszu i Podlasiu
Przepyszna na kanapki, pełna witamin. Prosty przepis na pastę jajeczną z serem
Niebiańsko kruche faworki z tajemniczym składnikiem. Z każdym kęsem chcesz więcej