Reklama
Reklama

Seniorzy i cukrzycy powinni jeść to zamiast masła. Łatwo zrobić w domu

Ceny masła szaleją i z tego powodu zaczynamy się rozglądać za jego zamiennikami. Warto wtedy spojrzeć życzliwym okiem na hummus. To bogata w białko i błonnik pasta, którą można łatwo przygotować w domu. Jest o wiele zdrowsza od tradycyjnego masła i może występować w różnych wariantach. Wyjaśniamy, dlaczego warto jeść hummus i jak go przygotować.

Dobrej jakości hummus to zdrowa alternatywa dla masła, która świetnie sprawdzi się w diecie seniorów i diabetyków. Ma niski indeks glikemiczny i dużo błonnika, którego próżno szukać w maśle. Przygotowany w domu, będzie z pewnością pozbawiony sztucznych substancji chemicznych. 

Co to jest hummus? 

Hummus to popularna pasta z ciecierzycy, pochodząca z Bliskiego Wschodu. Tradycyjnie przygotowuje się ją z ugotowanej i zmiksowanej ciecierzycy, tahini (pasty sezamowej), oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny oraz przypraw. Ma kremową konsystencję i delikatnie orzechowy smak. Doskonale sprawdza się jako smarowidło do pieczywa, dip do warzyw czy dodatek do sałatek. 

Każde z państw Bliskiego Wschodu wyrabia hummus nieco inaczej i przywiązuje do tego wielką wagę. Pasta z ciecierzycy ma tę zaletę, że dodając różne przyprawy, możemy zmienić jej smak. Obok tradycyjnego, znamy też hummusy paprykowe, z dodatkiem suszonych pomidorów czy buraków, marchewkowe i oliwkowe.  

Dlaczego warto jeść hummus? 

Hummus to doskonała alternatywa dla masła i margaryny, szczególnie dla osób dbających o zdrowie serca, poziom cukru we krwi i prawidłową wagę. Jest bogaty w błonnik, który wspiera trawienie i pomaga regulować poziom cukru we krwi, oraz w białko roślinne, sprzyjające budowie mięśni i dające uczucie sytości.  

Ponadto hummus zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe z tahini i oliwy, które wspierają układ krążenia. Ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi. Szczególnie polecany jest seniorom, osobom z cukrzycą oraz tym na diecie roślinnej. Osoby uczulone na sezam lub ciecierzycę powinny zachować ostrożność, podobnie jak ci, którzy mają zespół jelita drażliwego, gdyż ciecierzyca może powodować wzdęcia. 

Jak zrobić domowy hummus? 

Co kraj, to inny przepis na tę pastę, która stała się nawet przedmiotem międzynarodowych sporów. My podajemy przepis na hummus najbardziej tradycyjny, który możesz wzbogacić ulubionymi przyprawami lub dodatkami. Jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje dosłownie kilka minut.  

Składniki: 

  • 1 szklanka suszonej cieciorki lub ciecierzycy,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 2 liście laurowe,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 szklanka pasty tahini,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z ½ cytryny,
  • szczypta papryki ostrej,
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu,
  • ½ szklanki kostek lodu.

Przygotowanie: 

Cieciorkę czy też ciecierzycą namocz na co najmniej 12 godzin. Następnie dobrze przepłucz na sicie i przełóż do garnka, zaleś wodą  z dodatkiem kuminu, soli i liści laurowych. Gotuj pod przykryciem do miękkości. 

Po ugotowaniu cieciorkę odsącz, przestudź i przełóż do blendera. Dodaj pastę tahini, czosnek i sok z cytryny. Przypraw papryką i kuminem i miksuj przez chwilę, potem wrzuć kostki lodu i zmiksuj jeszcze raz.

Hummus przełóż do miseczki. Podawaj polany oliwą, posypany kolendrą, pietruszką lub mieloną papryką do pieczywa, pasków surowych warzyw, słonych przekąsek czy tortilli. Przygotowany w ten sposób hummus możesz przechowywać w lodówce do pięciu dni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Pomysł na jednogarnkowy obiad. Sycący gulasz węgierski z łopatki wieprzowej

Jak zrobić włoskie pączki z kremem? Ten przepis to gwarancja dobrego smaku

Nasyci na długo, idealny na śniadanie. Szybki przepis na omlet z warzywami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa