Słodko-pikantne śledzie po kaszubsku. Przekąska, której smak zapamiętasz na długo
Śledzie po kaszubsku to przekąska, którą możesz podać bez okazji albo na uroczystości. W grudniu świetnie sprawdzi się na święta, szczególnie jeśli nie lubisz nudnych dań. Zaskocz bliskich słodko-pikantnym połączeniem. Wszyscy będą pytać o przepis.
Śledzie po kaszubsku to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. W tej wersji są jednak nieco inne - zamiast klasycznej ryby a’la matias, dodaj opiekane śledzie, dzięki czemu mięso nie rozpadnie się mimo gorącego sosu czy dodatku octu. Całość jest aromatyczna, wyrazista i bardzo pomidorowa. Lekka słodycz miesza się tu idealnie z pikanterią pieprzu cayenne i koncentratu. Danie przygotujesz w zaledwie 20 minut, a po 24 godzinach otrzymasz wyjątkową potrawę, nie tylko na Wigilię.
Składniki:
- 400 g opiekanego śledzia,
- 100 ml wody,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 2 cebule,
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- łyżka cukru,
- łyżeczka octu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 2 szczypty pieprzu cayenne.
Sposób wykonania:
Cebulę obierz i pokrój w drobniejszą kostkę.
Do rondla wlej i rozgrzej olej. Dodaj cebulę i podsmaż ją do miękkości i zeszklenia. Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, ocet, ziele angielskie, liście laurowe i cukier. Wymieszaj wszystko razem do połączenia i gotuj przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą, czarnym pieprzem i cayenne. Zdejmij i ostudź.
Śledzie ułóż w misce i zalej go sosem pomidorowym. Lekko przemieszaj.
Gdy danie całkowicie ostygnie wstaw je do lodówki, pod przykryciem z folii spożywczej lub aluminiowej. Podawaj najlepiej następnego dnia, gdy smaki się przegryzą.
Śledzie po kaszubsku przechowuj w lodówce do 4-5 dni, w szczelnym pojemniku.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nic się nie zmarnuje. Na obiad gotujesz rosół, na kolację masz pyszną sałatkę
Tanie ciasto zrobisz z... czerstwego pieczywa. Poznaj przepis na Oszczędniaka
Zimowa, szybka sałatka z pieczarkami. Przygotuj ją zamiast jarzynowej