Reklama
Reklama

Smakują zupełnie jak pizza. Ekspresowe zapiekanki dla zabieganych

Co by było, gdyby połączyć zapiekanki z pizzą? Po co sobie to wyobrażać, skoro istnieje gotowy przepis. Zapiekanki pizza to wszystkie składniki z włoskiej pizzy ułożone na chrupiącym jak w zapiekance pieczywie. Gdy nie chcesz wybierać pomiędzy ulubionymi przekąskami, przygotuj to danie.

Nie masz czasu lub siły, żeby przyrządzać domową pizzę, ale rodzina cię o nią prosi lub sam masz na nią ogromną ochotę? Zrób zapiekanki pizza, których przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Odtworzysz pyszny smak włoskiego specjału.

Zapiekanki pizza - skład

Zapiekanki pizza to połączenie bardzo prostych składników, które są na wyciągnięcie ręki oraz szybkiego przygotowania. W szybkiej wersji to chleb tostowy, sos na bazie koncentratu pomidorowego i ketchupu oraz warzywa (pieczarki, papryki, cebule). Z wierzchu musi znaleźć się jeszcze żółty ser.

Jeśli chcesz, aby zapiekanki pizza były bardziej treściwe, możesz je urozmaicić także mięsnym dodatkiem. Świetnie sprawdzi się np. kiełbaska, szynka czy boczek. 

Zapiekanki pizza - przepis

Jak zrobić zapiekanki pizza? Przygotuj niezbędne produkty. Zacznij od pokrojenia warzyw, a następnie ugotowania sosu. Na końcu wystarczy złożyć zapiekanki i włożyć do piekarnika. Ze zrobieniem takiej przekąski na pewno nie będziesz miał najmniejszego problemu.

Składniki:

  • 8 kromek chleba tostowego 
  • 100 g sera żółtego 
  • papryka zielona 
  • papryka czerwona 
  • cebula 
  • 6-7 pieczarek 
  • 4 łyżki ketchupu 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • łyżeczka ziół prowansalskich 
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób wykonania:

Najpierw zetrzyj ser na tarce i przygotuj warzywa. Umyj je, osusz i pokrój w drobną kostkę.

Ketchup wymieszaj z koncentratem pomidorowym i łyżeczką ziół prowansalskich. Zagotuj w małym rondelku.

Każdą kromkę chleba posmaruj sosem. Ułóż równomiernie warzywa i posyp serem tartym. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 10-12 minut, aż ser się całkowicie rozpuści.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Surówka "jak od chińczyka". Przepis mam od kolegi, który pracuje w azjatyckiej restauracji

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | dodatki | impreza