Reklama
Reklama

Smaruj tym chleb zamiast masłem. Nie zatyka żył, dobrze działa na pamięć i pracę serca

Czy masło to najlepszy wybór jeśli chodzi o smarowanie kanapek? Wiele osób ma co do tego wątpliwości. Zdania są podzielone, ale bez wątpienia istnieją inne, zdrowsze alternatywy. Ja bardzo chętnie smaruję pieczywo pastą z soczewicy - przepis jest banalny, a korzyści dla organizmu ogromne.

Czy masło jest zdrowe?

Wiele osób zastanawia się, czy masło jest zdrowe? To składnik, który przez wiele lat miał naprawdę kiepski PR - główne zastrzeżenia dietetyków w tym temacie dotyczyły zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, co miałoby zwiększać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Wokół tego tematu w świecie dietetyki miało miejsce wiele burzliwych dyskusji, trudno więc mówić o jedynych słusznych wnioskach. Wydaje się, że - jak w większości przypadków - najbardziej istotny jest tu umiar i zdrowy rozsądek. Według aktualnych rekomendacji masło jak najbardziej może być elementem zdrowej, zbilansowanej diety. Produkt ten może być jedzony sporadycznie, w niewielkich ilościach - warto przy tym pamiętać, że podstawowym źródłem tłuszczów w diecie powinny być oleje roślinne jak np. oliwa z oliwek oraz tłuste ryby.

Reklama

Co zamiast masła na kanpkę - pasta z soczewicy

Masło w małej ilości nie zaszkodzi, ale czy można wybrać coś zdrowszego do posmarowania kanapki? Zdecydowanie tak - przykładem na to jest pasta z soczewicy. 

Dlaczego to bardzo dobra alternatywa dla masła? Czerwona soczewica to niezwykle zdrowy produkt sam w sobie. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspiera trawienie i obniża poziom "złego" cholesterolu. Ponadto, dzięki obecności potasu i kwasu foliowego, wspiera prawidłową pracę serca i naczyń krwionośnych. Soczewica zawiera także antyoksydanty neutralizujące wolne rodniki i chroniące komórki organizmu przed uszkodzeniem. Ma niski indeks glikemiczny, jest więc wręcz stworzona dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Ponadto dzięki zawartości witamin z grupy B wspiera także pamięć.

Wybór pasty z czerwonej soczewicy zamiast masła to przede wszystkim mniej tłuszczu, a więcej białka. Taki dodatek do kanapki syci na długo i wspiera budowę mięśni. Brak cholesterolu, którego masło jest naturalnym źródłem, a przy tym bogactwo witamin i minerałów sprawiają, że taki zamiennik zawsze wyjdzie nam na zdrowie.

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

Chcesz spróbować pasty z soczewicy i suszonych pomidorów? Sprawdź ten prosty przepis.

Lista składników:

  • czerwona soczewica (jedna szklanka),
  • zimna woda (dwie szklanki),
  • dwa ząbki czosnku,
  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego,
  • suszone pomidory w zalewie (około 10 sztuk),
  • dwie łyżeczki oleju (najlepszy będzie ten z suszonych pomidorów),
  • szczypta płatków chilli,
  • szczypta papryki wędzonej,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól.

Opłucz soczewicę, zalej ją wodą i gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż ziarenka wchłoną całą wodą. Na ostatnie 5 minut gotowania ściągnij przykrywkę. Ugotowaną, papkowatą soczewicę odstaw do wystudzenia.

Soczewicę przełóż do blendera, dodaj pokrojony w plasterki czosnek, suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, olej i bazylię. Wsyp wszystkie przyprawy. Całość dokładnie zmiksuj.

Przełóż do szczelnie zamkniętego słoika i przechowuj w lodówce.

Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Delikatne, kruche, rozpływa się w ustach. Perfekcyjnie lekkie ciasto styropian idealne do kawy

Kremowe, zapiekane spaghetti. Lepsze niż carbonara, bo ze zdrowszym dodatkiem

Z jajek i pieczarek zrobisz genialne danie. Idealne na śniadanie lub imprezową przekąskę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: soczewica