Smaruj tym chleb zamiast masłem. Nie zatyka żył, dobrze działa na pamięć i pracę serca
Czy masło to najlepszy wybór jeśli chodzi o smarowanie kanapek? Wiele osób ma co do tego wątpliwości. Zdania są podzielone, ale bez wątpienia istnieją inne, zdrowsze alternatywy. Ja bardzo chętnie smaruję pieczywo pastą z soczewicy - przepis jest banalny, a korzyści dla organizmu ogromne.
Wiele osób zastanawia się, czy masło jest zdrowe? To składnik, który przez wiele lat miał naprawdę kiepski PR - główne zastrzeżenia dietetyków w tym temacie dotyczyły zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, co miałoby zwiększać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Wokół tego tematu w świecie dietetyki miało miejsce wiele burzliwych dyskusji, trudno więc mówić o jedynych słusznych wnioskach. Wydaje się, że - jak w większości przypadków - najbardziej istotny jest tu umiar i zdrowy rozsądek. Według aktualnych rekomendacji masło jak najbardziej może być elementem zdrowej, zbilansowanej diety. Produkt ten może być jedzony sporadycznie, w niewielkich ilościach - warto przy tym pamiętać, że podstawowym źródłem tłuszczów w diecie powinny być oleje roślinne jak np. oliwa z oliwek oraz tłuste ryby.
Masło w małej ilości nie zaszkodzi, ale czy można wybrać coś zdrowszego do posmarowania kanapki? Zdecydowanie tak - przykładem na to jest pasta z soczewicy.
Dlaczego to bardzo dobra alternatywa dla masła? Czerwona soczewica to niezwykle zdrowy produkt sam w sobie. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspiera trawienie i obniża poziom "złego" cholesterolu. Ponadto, dzięki obecności potasu i kwasu foliowego, wspiera prawidłową pracę serca i naczyń krwionośnych. Soczewica zawiera także antyoksydanty neutralizujące wolne rodniki i chroniące komórki organizmu przed uszkodzeniem. Ma niski indeks glikemiczny, jest więc wręcz stworzona dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Ponadto dzięki zawartości witamin z grupy B wspiera także pamięć.
Wybór pasty z czerwonej soczewicy zamiast masła to przede wszystkim mniej tłuszczu, a więcej białka. Taki dodatek do kanapki syci na długo i wspiera budowę mięśni. Brak cholesterolu, którego masło jest naturalnym źródłem, a przy tym bogactwo witamin i minerałów sprawiają, że taki zamiennik zawsze wyjdzie nam na zdrowie.
Chcesz spróbować pasty z soczewicy i suszonych pomidorów? Sprawdź ten prosty przepis.
Lista składników:
- czerwona soczewica (jedna szklanka),
- zimna woda (dwie szklanki),
- dwa ząbki czosnku,
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego,
- suszone pomidory w zalewie (około 10 sztuk),
- dwie łyżeczki oleju (najlepszy będzie ten z suszonych pomidorów),
- szczypta płatków chilli,
- szczypta papryki wędzonej,
- kilka listków świeżej bazylii,
- sól.
Opłucz soczewicę, zalej ją wodą i gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż ziarenka wchłoną całą wodą. Na ostatnie 5 minut gotowania ściągnij przykrywkę. Ugotowaną, papkowatą soczewicę odstaw do wystudzenia.
Soczewicę przełóż do blendera, dodaj pokrojony w plasterki czosnek, suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, olej i bazylię. Wsyp wszystkie przyprawy. Całość dokładnie zmiksuj.
Przełóż do szczelnie zamkniętego słoika i przechowuj w lodówce.
Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Delikatne, kruche, rozpływa się w ustach. Perfekcyjnie lekkie ciasto styropian idealne do kawy
Kremowe, zapiekane spaghetti. Lepsze niż carbonara, bo ze zdrowszym dodatkiem
Z jajek i pieczarek zrobisz genialne danie. Idealne na śniadanie lub imprezową przekąskę