Śmiałam się koleżanki, z czym robi ogórki na zimę. Sama już mam 15 słoików i będzie więcej
Lato to czas, kiedy wiele z nas spieszy się z przygotowaniem przetworów przed nadchodzącą zimą. Warto pamiętać, że często nie ilość jest ważna, a smak. Z tego powodu podpowiadamy nowy przepis, dzięki któremu odkryjesz nowy sposób na sałatkę z ogórków. W ten sposób nuda w tę zimę nie będzie ci straszna.
Przygotowanie przetworów z ogórków to obowiązek, który bierze na siebie niejedna pani domu. Są one proste do wykonania, pyszne i uniwersalne. Pasują praktycznie do każdej potrawy, a wiele osób dodaje je nawet do kanapek. Właśnie dlatego przedstawiamy kolejny przepis na ogórki, który będzie wyróżniał się wśród twoich zapasów.
Seler naciowy to składnik, który nie jest lubiany przez wszystkich. Ma intensywny, charakterystyczny aromat, który może nie przypadać do gustu. Warto jednak pamiętać, że w połączeniu z odpowiednimi składnikami, może nabrać całkiem innego charakteru.
Tak też dzieje się w sałatce z ogórków i selera. Dzięki pysznej słodko-kwaśnej octowej zalewie, ogórki i seler nabierają nowego całkiem innego smaku. Ogórki są lekko ostre, a dodatek selera nadaje im nowego świeżego aromatu, którym będą wyróżniać się spośród innych sałatek. Koniecznie spróbuj tego przepisu, nawet jeśli jesteś sceptycznie nastawiony.
Zobacz także: Pierwszy raz zrobiłam w tamtym roku. Ogórki z tym soczystym owocem wychodzą petarda
Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych,
- 5 gałązek młodego selera naciowego z liśćmi,
- 2 cebule,
- 1 szklanka octu,
- 2 szklanki cukru,
- 2 łyżki soli,
- 3 łyżki gorczycy,
- 3 łyżki curry.
Zacznij od przygotowania zalewy. Do garnka wlej ocet, dodaj cukier, sól, gorczycę oraz curry. Zagotuj składniki i odstaw do ostygnięcia.
Ogórki dokładnie umyj, a najlepiej wymocz. Pokrój je w plasterki i umieść w misce. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Seler umyj i pokrój łodygi oraz liście na drobne kawałki. Dorzuć cebulę i seler do ogórków, a następnie zalej wszystkie składniki zalewą. Dokładnie wymieszaj, aby każdy fragment pokryty był płynem. Odstaw na ok. 2 godziny.
W tym czasie przygotuj i wyparz słoiki na sałatkę. Do każdego z nich włóż dość ściśle ogórki i zalej je pozostałym płynem. Dokładnie zakręć i pasteryzuj w garnku lub piekarniku przez 15 minut.
Źródło: kardamonowy.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste
Przepis na najlepsze gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami. Zapisz i zrób na święta
Poważna konkurentka jarzynowej. Sałatka Oliwia będzie idealna na imprezy i święta