Śmietankowy sernik z puszystą pianką. Gdy spróbujesz, na jednym kawałku się nie skończy
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, można zrobić go na wiele sposobów. Jedni przepadają za wersją z rodzynkami, inni uwielbiają ten na zimno z galaretką i owocami. Niektóre gospodynie pieką go jedynie z własnoręcznie mielonego twarogu, w opozycji są wielbiciele prostych rozwiązań, którzy sięgają po ser z wiaderka. Jeśli natomiast w tym twarogowym cieście cenisz kremową konsystencję oraz delikatny, śmietankowy smak, wypróbuj przepis na Sernik Świętego Sebastiana. Na pewno ci zasmakuje.
Sernik Świętego Sebastiana jest puszysty i mocno śmietankowy. Do tego na wierzchu ma pyszną chmurkę pod postacią bezy. W tym przepisie warto wykorzystać dobrej jakości ser z wiaderka, który w połączeniu ze śmietanką i żółtkami stworzy masę, rozpływającą się w ustach. Przepis jest naprawdę prosty, dzięki czemu nie będą ci potrzebne wielkie umiejętności kulinarne. Ciasto najlepiej serwować wraz z ulubioną kawą lub herbatą.
Sprawdź także: Ciasto Dobre Czasy. Idealne do popołudniowej kawy z przyjaciółmi
Zanim zabierzesz się za pieczenie ciasta, koniecznie zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 25 cm.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera zmielonego z wiaderka,
- 400 ml śmietanki 30 proc.,
- 150 g cukru,
- 1 jajko,
- 4 żółtka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 20 g mąki ziemniaczanej.
Składniki na piankę:
- 5 białek,
- 100 g cukru,
- odrobina soli.
Jajko wraz z żółtkami zmiksuj na puszystą masę. Do miski przełóż ser, obydwa cukry, zawartość budyniu waniliowego oraz mąkę ziemniaczaną. Dodaj też masę jajeczną oraz ubitą śmietankę kremówkę. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Przełóż masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem albo wyłożonej papierem o średnicy 25 cm. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza na około 50 minut.
W tym czasie ubij piankę. Włóż do miski białka, dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać. Kiedy zrobią się sztywne, dodawaj stopniowo cukier. Masa powinna zrobić się gęsta i lśniąca.
Otwórz piekarnik po 50 minutach pieczenia i wyłóż piankę na wierzch. Włóż ponownie i zostaw na 15-18 minut. Wyłącz grzanie i schładzaj sernik świętego Sebastiana przy otwartych drzwiczkach.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut