Reklama
Reklama

Śniadanie jak z restauracji, jajka zapiekane w awokado. Zrób, kiedy masz więcej czasu

Spokojny poranek w dzień wolny od pracy, to doskonała okazja, aby wyczarować śniadaniową ucztę dla całej rodziny. Jajka zapiekane w awokado nie tylko smakują genialnie, ale i dostarczy ci mnóstwa cennych wartości odżywczych. Chociaż prezentują się na talerzu, jak danie z restauracji, są bardzo proste do zrobienia.

Jajka zapiekane w awokado sprawdzą się jako przystawka, sycące śniadanie lub smaczna kolacja. Takie połączenie składników z pewnością przypadnie ci do gustu. Pamiętaj, że awokado zawiera mnóstwo zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. W połączeniu z jajkami, które również zawierają cenne składniki odżywcze, np. białko, tworzą  zgrany duet, który powinien często gościć na naszych talerzach.

Sprawdź także: Odchudzająca sałatka na kolację i nie tylko. Mało kalorii, sporo białka

Przepis na jajka zapiekane w awokado 

Do przygotowania czterech porcji potrawy, będziesz potrzebować: 

  • 2 dojrzałych awokado,
  • 4 jajek,
  • 2 plasterków boczku, 
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sól i pieprz. 

Zapiekane w awokado jajka możesz podawać samodzielnie. Świetnie smakować będą w towarzystwie świeżego chleba na zakwasie, lub chrupiącej bagietki i lekkiej sałatki ze świeżych warzyw.

Jak zrobić jajka zapiekane w awokado?

Umyj awokado, przekrój na pół i wyjmij pestki. Pogłęb otwór po wyjęciu pestki za pomocą łyżki. Ułóż cząstki awokado skórką ku dołowi w naczyniu żaroodpornym. Możesz układać owoce na lekko zgniecionej folii aluminiowej, co spowoduje większą stabilność mini zapiekanek podczas pieczenia (jajka ze środka nie wyleją się).
Na dnie awokado ułóż boczek lub łososia. Boczek możesz lekko przesmażyć. W otwór po pestce wbij jajko. Jeśli boisz się, że jajko wypłynie, wbij jajko najpierw do szklanki, za pomocą łyżki włóż żółtko do awokado i wypełnij białkiem. Kawałeczki boczku możesz także ułożyć na powierzchni jajek.

Wstaw naczynie żaroodporne do pieca rozgrzanego do temperatury 200° C i piecz około 15 minut, aż biało się zetnie. Zapiekane awokado jest najsmaczniejsze, gdy białko jajka się zapiecze, ale żółtko pozostanie nieco płynne.

Danie podawaj na ciepło, posypaną solą oraz pieprzem, a także świeżym, posiekanym szczypiorkiem.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Proste, tradycyjne, idealne na rodzinny obiad. Roladki wieprzowe ze sprawdzonego przepisu

Wytrawne babeczki jajeczne. Genialna przekąska na drugie śniadanie lub imprezę

Ciasto Trzech Króli. Puszysty biszkopt, słodka beza i maślany krem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja | śniadania