Soczyste pieczarki z grilla. Tani sposób na majówkę
W czasach, gdy produkty w sklepach są drogie, warto mieć w swoim kulinarnym notesie kilka tanich przepisów na grilla. Przydadzą się na majówkę i cały wakacyjny sezon, tym bardziej że są naprawdę przepyszne. Jak przygotować soczyste pieczarki z grilla? Przekonaj się, jakie to proste.
Pieczarki z grilla to świetny wybór i to nie tylko wtedy, gdy chcesz zaoszczędzić na majówce. Z pewnością są tańsze od grillowanych mięs, dlatego ich podanie nie nadwyręży domowego budżetu. Dodatkowo są po prostu przepyszne, więc zrób je, nawet gdy nie martwisz się finansami. W tym przepisie pieczarki nafaszerowane są delikatnym serem mozzarella i startą cukinią. Dzięki tym składnikom wychodzą bardzo soczyste. Najwięcej smaku dodaje im kiełbasa chorizo, charakteryzująca się wyraźną, pikantną nutą. Goście na pewno będą zaciekawieni takim daniem z grilla i poproszą o przepis.
Składniki:
- 6 dużych pieczarek,
- 90 g kiełbasy chorizo,
- mała cukinia,
- kulka mozzarelli (opakowanie),
- sól i pieprz,
- szczypiorek.
Sposób wykonania:
1) Umyj cukinię. Zetrzyj ją, a potem mozzarellę na grubych oczkach tarki.
2) Z pieczarek oderwij nóżki i zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Zostaw kapelusze.
3) Kiełbasę chorizo poszatkuj bardzo drobno. W misce połącz ze sobą pokrojone kiełbasę, cukinię, mozzarellą i nóżki pieczarek. Dopraw farsz solą i pieprzem.
4) Kapelusze posyp w środku solą. Nadziej farszem pieczarki.
5) Grilluj na małym ogniu i na tacce aluminiowej, aż do miękkości warzyw (najlepiej pod przykryciem). Unikaj bezpośredniego kontaktu warzyw z płomieniem, bo szybko się spalą.
6) Wyjmij i podawaj udekorowane szczypiorkiem. Pysznie smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepis dostałam od koleżanki z Ukrainy. Rodzina już nie chce innych mielonych
Jest uważany za najzdrowszy chleb na świecie. Diabetycy mogą jeść śmiało, bo nie podnosi cukru
Babcie robiły najlepszy, dziś rzadko jemy. Szkoda, bo na jelita działa jak balsam