Soczyste pieczarki z grilla. Tani sposób na majówkę
W czasach, gdy produkty w sklepach są drogie, warto mieć w swoim kulinarnym notesie kilka tanich przepisów na grilla. Przydadzą się na majówkę i cały wakacyjny sezon, tym bardziej że są naprawdę przepyszne. Jak przygotować soczyste pieczarki z grilla? Przekonaj się, jakie to proste.
Pieczarki z grilla to świetny wybór i to nie tylko wtedy, gdy chcesz zaoszczędzić na majówce. Z pewnością są tańsze od grillowanych mięs, dlatego ich podanie nie nadwyręży domowego budżetu. Dodatkowo są po prostu przepyszne, więc zrób je, nawet gdy nie martwisz się finansami. W tym przepisie pieczarki nafaszerowane są delikatnym serem mozzarella i startą cukinią. Dzięki tym składnikom wychodzą bardzo soczyste. Najwięcej smaku dodaje im kiełbasa chorizo, charakteryzująca się wyraźną, pikantną nutą. Goście na pewno będą zaciekawieni takim daniem z grilla i poproszą o przepis.
Składniki:
- 6 dużych pieczarek,
- 90 g kiełbasy chorizo,
- mała cukinia,
- kulka mozzarelli (opakowanie),
- sól i pieprz,
- szczypiorek.
Sposób wykonania:
1) Umyj cukinię. Zetrzyj ją, a potem mozzarellę na grubych oczkach tarki.
2) Z pieczarek oderwij nóżki i zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Zostaw kapelusze.
3) Kiełbasę chorizo poszatkuj bardzo drobno. W misce połącz ze sobą pokrojone kiełbasę, cukinię, mozzarellą i nóżki pieczarek. Dopraw farsz solą i pieprzem.
4) Kapelusze posyp w środku solą. Nadziej farszem pieczarki.
5) Grilluj na małym ogniu i na tacce aluminiowej, aż do miękkości warzyw (najlepiej pod przykryciem). Unikaj bezpośredniego kontaktu warzyw z płomieniem, bo szybko się spalą.
6) Wyjmij i podawaj udekorowane szczypiorkiem. Pysznie smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chrupiący i smaczniejszy niż ze sklepu. Przepis na cebulowy chleb z gara
Prosta surówka do obiadu. Pasuje do kotleta i ryby
Schabowe już nie są na 1. miejscu. Na obiad często robię kotlety papieskie