Strozzapreti z sosem carbonara. Przepis jak z toskańskiej restauracji
Tradycyjnie sos carbonara podawany jest ze spaghetti. Pewien czas temu jednak odkryłam strozzapreti. Z tym makaronem kremowy sos smakuje o niebo lepiej. Przygotowuję go z wybornego przepisu, a danie smakuje jak z toskańskiej restauracji.
Może się wydawać, że wybór makaronu do sosu nie ma większego znaczenia. Jednakże to, jaki kształt i rozmiar wybierzemy, może zmieniać zarówno wygląd, jak i smak potrawy. Jedne z ciekawszych doznań z jedzenia odczujemy, przygotowując potrawę opartą na strozzapreti.
Strozzapreti to rodzaj makaronu, który zrobiony jest z poskręcanych, grubszych pasków z ciasta. Według niektórych to wydłużona forma makaronu cavatelli, czyli niedużych muszelek. Pochodzi on ze słonecznej Toskanii, gdzie przygotowywany jest tradycyjnie z mąki pszennej, wody, białek jaj kurzych i parmezanu. We Włoszech do tej pory jest on robiony ręcznie.
Nazwa makaronu strozzapreti to połączenie włoskich słów "strozzare", czyli "dusić" oraz "prete" - oznaczającego po polsku "ksiądz". Kombinacja ta związana jest z włoską legendą. Historia opowiada o księdzu, któremu bardzo smakował ten rodzaj makaronu i jadł go tak szybko, że się nim udusił.
Strozzapreti należy gotować w garnku z dobrze osoloną wodą. Do wrzątku wsypujemy surowy makaron i gotujemy go zgodnie z zaleceniami producenta. Należy uważać, aby nie stał się zbyt miękki. Z tego powodu najlepiej trzymać go w wodzie tylko do momentu osiągnięcia konsystencji al dente (półtwardej).
Makaron strozzapreti od razu po ugotowaniu należy odcedzić i bezpośrednio dodać do sosu. Nie przelewamy go zimną wodą. Resztki wody po gotowaniu pozostałe na makaronie pozwolą na lepsze zagęszczenie sosu, dzięki czemu jeszcze lepiej otuli on nasze kluski.
Strozzapreti idealnie komponuje się z sosem carbonara. Kremowa masa bardzo dobrze otula ten typ makaronu i przenika w jego strukturę. W efekcie będziemy mogli w pełni cieszyć się smakiem i aromatem wybitnego sosu. Potrawa przyrządzona na bazie tego przepisu smakuje jak z najlepszej, toskańskiej restauracji.
Składniki:
- 250 g makaronu strozzapreti,
- 100 g wędzonego boczku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Sposób wykonania:
Makaron strozzapreti ugotuj w osolonej wodzie według zaleceń producenta na opakowaniu. Odcedź go i odstaw. W czasie gotowania makaronu boczek pokrój w cienkie paski. Podsmaż go na patelni (bez dodatku tłuszczu), aż stanie się rumiany i chrupiący.
W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj do nich parmezan, dużą porcję świeżo mielonego pieprzu i wymieszaj, aby utworzyła się kremowa pasta. Na patelnię dodaj ugotowany makaron, połącz go z boczkiem i wytopionym tłuszczem. Po chwili na patelnię dołóż jajeczną pastę i szybko, energicznie wymieszaj (tak, aby masa się nie ścięła).
Strozzapreti z sosem carbonara podawaj zaraz po przygotowaniu. Na talerzu możesz go oprószyć dodatkową porcją świeżo mielonego pieprzu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami
Łabądek lekki jak puch. Ciasto jest wilgotne, a krem rozpływa się w ustach
Czekoladowa eksplozja smaków, rozpływa się w ustach. Słodki Rozpustnik rozkocha w sobie wszystkich