Reklama
Reklama

Strozzapreti z sosem carbonara. Przepis jak z toskańskiej restauracji

Tradycyjnie sos carbonara podawany jest ze spaghetti. Pewien czas temu jednak odkryłam strozzapreti. Z tym makaronem kremowy sos smakuje o niebo lepiej. Przygotowuję go z wybornego przepisu, a danie smakuje jak z toskańskiej restauracji.

Może się wydawać, że wybór makaronu do sosu nie ma większego znaczenia. Jednakże to, jaki kształt i rozmiar wybierzemy, może zmieniać zarówno wygląd, jak i smak potrawy. Jedne z ciekawszych doznań z jedzenia odczujemy, przygotowując potrawę opartą na strozzapreti. 

Strozzapreti - makaron ze słonecznej Toskanii

Strozzapreti to rodzaj makaronu, który zrobiony jest z poskręcanych, grubszych pasków z ciasta. Według niektórych to wydłużona forma makaronu cavatelli, czyli niedużych muszelek. Pochodzi on ze słonecznej Toskanii, gdzie przygotowywany jest tradycyjnie z mąki pszennej, wody, białek jaj kurzych i parmezanu. We Włoszech do tej pory jest on robiony ręcznie. 

Nazwa makaronu strozzapreti to połączenie włoskich słów "strozzare", czyli "dusić" oraz "prete" - oznaczającego po polsku "ksiądz". Kombinacja ta związana jest z włoską legendą. Historia opowiada o księdzu, któremu bardzo smakował ten rodzaj makaronu i jadł go tak szybko, że się nim udusił.

Jak gotować makaron strozzapreti?

Strozzapreti należy gotować w garnku z dobrze osoloną wodą. Do wrzątku wsypujemy surowy makaron i gotujemy go zgodnie z zaleceniami producenta. Należy uważać, aby nie stał się zbyt miękki. Z tego powodu najlepiej trzymać go w wodzie tylko do momentu osiągnięcia konsystencji al dente (półtwardej)

Makaron strozzapreti od razu po ugotowaniu należy odcedzić i bezpośrednio dodać do sosu. Nie przelewamy go zimną wodą. Resztki wody po gotowaniu pozostałe na makaronie pozwolą na lepsze zagęszczenie sosu, dzięki czemu jeszcze lepiej otuli on nasze kluski.

Strozzapreti z sosem carbonara

Strozzapreti idealnie komponuje się z sosem carbonara. Kremowa masa bardzo dobrze otula ten typ makaronu i przenika w jego strukturę. W efekcie będziemy mogli w pełni cieszyć się smakiem i aromatem wybitnego sosu. Potrawa przyrządzona na bazie tego przepisu smakuje jak z najlepszej, toskańskiej restauracji

Składniki:

  • 250 g makaronu strozzapreti, 
  • 100 g wędzonego boczku, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki startego parmezanu, 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz.

Sposób wykonania:

Makaron strozzapreti ugotuj w osolonej wodzie według zaleceń producenta na opakowaniu. Odcedź go i odstaw. W czasie gotowania makaronu boczek pokrój w cienkie paski. Podsmaż go na patelni (bez dodatku tłuszczu), aż stanie się rumiany i chrupiący

W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj do nich parmezan, dużą porcję świeżo mielonego pieprzu i wymieszaj, aby utworzyła się kremowa pasta. Na patelnię dodaj ugotowany makaron, połącz go z boczkiem i wytopionym tłuszczem. Po chwili na patelnię dołóż jajeczną pastę i szybko, energicznie wymieszaj (tak, aby masa się nie ścięła). 

Strozzapreti z sosem carbonara podawaj zaraz po przygotowaniu. Na talerzu możesz go oprószyć dodatkową porcją świeżo mielonego pieprzu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami

​Łabądek lekki jak puch. Ciasto jest wilgotne, a krem rozpływa się w ustach

Czekoladowa eksplozja smaków, rozpływa się w ustach. Słodki Rozpustnik rozkocha w sobie wszystkich

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: makaron | kuchnia włoska | makarony