Surówka z jabłka inaczej. Chrupiąca i wilgotna, pasuje do każdego obiadu
Zaledwie cztery składniki wystarczą, żeby przygotować bazę do surówki z jabłka inaczej. Choć najczęściej owoc łączy się ze słodką marchewką, tym razem trafi na nieco bardziej wyrazisty składnik. W surówce nie zabraknie też zieleniny, która doda jej świeżości. Całość dopełnia wyjątkowy dressing.
Surówka z jabłka inaczej jest nie tylko nietypowa w smaku i konsystencji, ale także w prezentacji. Z daleka wygląda raczej jak sałatka makaronowa, mak dodaje ciekawego akcentu, a seler delikatnej ostrości w smaku. Najlepiej jest użyć dwóch rodzajów jabłek - z odmiany słodkiej i kwaśnej, by w jednym daniu znajdowały się wszystkie możliwe smaki. Całość wygląda elegancko i zaskoczy chyba każdego. Najlepiej podawaj surówkę od razu po przyrządzeniu, by była chrupiąca i jasna.
Przeczytaj też: Sałatki ze śledziem. Nowe, oryginalne przepisy nie tylko na imprezę
Składniki:
- 3 duże jabłka,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 3 gałązki szczypiorku,
- łyżka soku z cytryny.
Sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżka maku,
- łyżeczka miodu,
- szczypta soli,
- szczypta czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
1. Jabłka umyj, ale nie obieraj. Pokrój je najpierw w cienkie plastry, a następnie w cienkie słupki przypominające zapałki. Od razu skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
2. Seler naciowy umyj i pokrój w cienkie półplasterki, a szczypiorek drobno posiekaj.
3. Wszystkie składniki włóż do miski i wstępnie przemieszaj.
4. Przygotuj sos. W osobnej miseczce połącz ze sobą jogurt, majonez, sok z cytryny i miód do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj mak i całość wymieszaj.
5. Przygotowanym sosem zalej surówkę z jabłek i całość dobrze wymieszaj.
6. Sałatkę z jabłka inaczej podawaj od razu lub schłodź w lodówce przez ok. 30 minut, by smaki się połączyły. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, zużywając w ciągu 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie potrzebujesz masła, serków ani wędliny. Ta pasta ma pokłady białka i smakuje nieziemsko
To ciasto na andrzejki doceni nawet teściowa. Obłędnie kremowe, z mocnym czekoladowym akcentem