Reklama
Reklama

Surówka z jabłka inaczej. Chrupiąca i wilgotna, pasuje do każdego obiadu

Zaledwie cztery składniki wystarczą, żeby przygotować bazę do surówki z jabłka inaczej. Choć najczęściej owoc łączy się ze słodką marchewką, tym razem trafi na nieco bardziej wyrazisty składnik. W surówce nie zabraknie też zieleniny, która doda jej świeżości. Całość dopełnia wyjątkowy dressing.

Surówka z jabłka inaczej - rodzina będzie zachwycona

Surówka z jabłka inaczej jest nie tylko nietypowa w smaku i konsystencji, ale także w prezentacji. Z daleka wygląda raczej jak sałatka makaronowa, mak dodaje ciekawego akcentu, a seler delikatnej ostrości w smaku. Najlepiej jest użyć dwóch rodzajów jabłek - z odmiany słodkiej i kwaśnej, by w jednym daniu znajdowały się wszystkie możliwe smaki. Całość wygląda elegancko i zaskoczy chyba każdego. Najlepiej podawaj surówkę od razu po przyrządzeniu, by była chrupiąca i jasna. 

Przeczytaj też: Sałatki ze śledziem. Nowe, oryginalne przepisy nie tylko na imprezę

Reklama

Surówka z jabłka inaczej - przepis

Składniki:

  • 3 duże jabłka, 
  • 2 łodygi selera naciowego, 
  • 3 gałązki szczypiorku, 
  • łyżka soku z cytryny. 

Sos: 

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • łyżka maku, 
  • łyżeczka miodu, 
  • szczypta soli, 
  • szczypta czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

1. Jabłka umyj, ale nie obieraj. Pokrój je najpierw w cienkie plastry, a następnie w cienkie słupki przypominające zapałki. Od razu skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. 

2. Seler naciowy umyj i pokrój w cienkie półplasterki, a szczypiorek drobno posiekaj. 

3. Wszystkie składniki włóż do miski i wstępnie przemieszaj. 

4. Przygotuj sos. W osobnej miseczce połącz ze sobą jogurt, majonez, sok z cytryny i miód do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj mak i całość wymieszaj. 

5. Przygotowanym sosem zalej surówkę z jabłek i całość dobrze wymieszaj. 

6. Sałatkę z jabłka inaczej podawaj od razu lub schłodź w lodówce przez ok. 30 minut, by smaki się połączyły. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, zużywając w ciągu 2 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ta zupa w zimie powinna mieć 1. miejsce w kuchni. Robi porządek w jelitach, rozgrzewa i syci na długo

Nie potrzebujesz masła, serków ani wędliny. Ta pasta ma pokłady białka i smakuje nieziemsko

To ciasto na andrzejki doceni nawet teściowa. Obłędnie kremowe, z mocnym czekoladowym akcentem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | jabłka | dodatki