Szałowe Babeczki Cappuccino. Prosty przepis, który wywoła efekt wow
Każdy miłośnik kawy z dużą ilością mleka pokocha Babeczki Cappuccino z tego przepisu. Nie tylko wspaniale smakują, ale też zaskoczą swoim nietypowym kształtem. Jeśli przygotujesz je na przyjęcie, od razu przyciągną uwagę gości. Przekonaj się, jak prosto je zrobić.
Choć receptur na kawowe muffinki jest naprawdę wiele, to mało które z nich skupiają się na atrakcyjnym wyglądzie deseru. Przepis na Babeczki Cappuccino nie tylko nawiązuje smakiem do kawy, ale też kształtem do filiżanki ulubionego, kofeinowego napoju. Dzięki takiemu zabiegowi masz gwarancję, że to na twoim wypieku skupi się uwaga gości.
Co kryje się w słodyczy, która tak dobrze przypomina kubek? Mocno kawowy, ciemny spód, pokryty kawowo-kakaowym nadzieniem i śmietankową pianką z wierzchu. Całość zdobi jeszcze uszko przygotowane z czekolady. To wyborny deser, który możesz podać m.in. podczas andrzejek, urodzin czy sylwestra. Zachwyceni będą nie tylko miłośnicy kawy.
Składniki:
Spód:
- 300 g ciasteczek kakaowych,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 75 g masła.
Nadzienie:
- 650 g serka śmietankowego,
- 300 g cukru,
- 100 ml śmietany 18%,
- 3 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżki kakao w proszku,
- 1/4 łyżeczki soli.
Wierzch:
- 300 g czekolady,
- 150 ml śmietany 36%,
- garść pianek marshmallows.
Sposób wykonania:
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Ciasteczka rozdrobnij robotem kuchennym na drobne okruszki. Dodaj masło i kawę. Zapulsuj kilka razy do uzyskania gładkiej konsystencji mokrego piasku.
Przygotuj nadzienie. W misce ubij serek śmietankowy. Dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszaj do dobrego połączenia. Wmieszaj śmietanę, ekstrakt waniliowy, kawę, kakao i sól. Następnie dodaj jajka jedno po drugim, dobrze mieszając po każdym z nich.
Upiecz babeczki. Do otworów w formie na babeczki włóż papiloty. Dno wylep mieszanką ciasteczkową, a na wierzchu wylej nadzienie na wysokość ok. 3/4. Piecz babeczki przez ok. 20-25 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 160 st. Celsjusza. Babeczki studź w uchylonym piekarniku do temperatury pokojowej, a następnie wstaw je do lodówki na 3-4 godziny.
Przygotuj wierzch. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Na folii spożywczej lub papierze do pieczenia, za pomocą łyżki, rękawa cukierniczego lub strzykawki wylej 12 liter C. Warstwa czekolady powinna być dość gruba. Możesz też użyć formy żelatynowej. Wstaw czekoladę do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Śmietankę ubij na sztywno za pomocą miksera na najwyższych obrotach.
Udekoruj babeczki cappuccino: zaraz nad spodem babeczki wytnij niewielki otwór. Na wierzchu wyciśnij trochę bitej śmietany za pomocą rękawa cukierniczego. Delikatnie podważ jednej czekoladowy kształt - jeden koniec umieść w otworze, a drugi włóż do bitej śmietany. Czekolada będzie tworzyć ucho filiżanki. Na górze połóż 2-3 pianki.
Babeczki cappuccino podawaj od razu po przygotowaniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mocno czekoladowe ciasto z taniego warzywa. Wychodzi pyszne i wilgotne
Na jesienne śniadanie zrób gziczkę. Specjalne dodatki podbijają jej wyjątkowy smak
Przepis na najlepszą karpatkę na świecie. Nawet w dobrej cukierni takiej nie zjesz