Szybka przekąska na świąteczne przyjęcie i Wigilię. Oto przepis na koreczki śledziowe
Okres bożonarodzeniowy to czas, kiedy czeka nas dużo okazji do spędzania czasu przy wspólnym stole. Oprócz dań głównych warto przygotować szybką przekąskę, doskonale sprawdzą się między innymi koreczki. Można je zrobić na wiele sposobów, z oliwkami, serem, szynką, czy marynowanymi warzywami. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić proste koreczki śledziowe, które można przyrządzić również na wigilijny stół.
Te małe wyborne przekąski są dowodem na to, że śledzie potrafią być gwiazdą każdej imprezy. Zielone oliwki, marynowane cebulki i papryka dodają charakteru, koloru i genialnego smaku. W sam raz na szybki kęs między rozmowami przy stole - lekkie, wyraziste i zaskakująco pyszne. To przystawka, która udowadnia, że - z pozoru nudny - śledź może być elegancki i bardzo smaczny. Poniżej znajdziesz przepis na wyborne koreczki śledziowe.
Sprawdź także: Sałatka śledziowa na święta. Zapisz przepis i zrób go na Boże Narodzenie
Koreczki śledziowe należą do tych przystawek, które można dopasować do indywidualnych preferencji. Do śledzi świetnie pasować będą różnego rodzaju marynowane warzywa, możesz dorzucić także grzybki, oliwki, suszone pomidory, a nawet gotowane jajka przepiórcze.
Do przygotowania koreczków śledziowych, będziesz potrzebować:
- 4-5 filetów śledziowych z zalewy solonej lub octowej,
- 10-12 zielonych oliwek ze słoika nadziewanych papryką (lub bez nadzienia),
- 10-12 cebulek perłowych marynowanych,
- 1-2 kawałki papryki marynowanej.
Do wykonania koreczków możesz użyć śledzi z solonej lub octowej zalewy. Jeśli używasz śledzi solonych, wymocz je wcześniej w zimnej wodzie (przez ok. 2 godziny). Filety z zalewy octowej po prostu wyjmij ze słoika - ewentualnie użyj domowej zalewy octowej. Całe filety śledziowe przekrój wzdłuż na pół i pośrodku jeszcze raz na pół, aby z jednego płata śledziowego otrzymać 4 fragmenty.
Oliwki, papryki i cebulki wyjmij z zalewy i odsącz na sicie. Zacznij nabijać koreczki. Weź oliwę i owiń ją kawałkiem śledzia, po czym nabij na patyczek. Następnie nabij cebulkę i fragment marynowanej papryki. Na zakończenie powtórz czynność z owijaniem oliwki śledziem i nabij ją na patyczek. W analogiczny sposób przygotuj pozostałe koreczki, aż do wykończenia składników.
Koreczki śledziowe smakują najlepiej zaraz po przygotowaniu. Nadmiar przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chcesz zrobić coś ciekawego dla gości? To danie sprawi, że będą wypytywać o przepis
Możesz je podać na kilka sposobów. Domowe langosze jak z Budapesztu
Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu