Sałatka śledziowa na święta. Zapisz przepis i zrób go na Boże Narodzenie
Wśród sałatek na Boże Narodzenie często pojawiają się przepisy ze śledziem w roli głównej. Równie często przewija się sałatka jarzynowa. Jeśli lubisz tego typu połączenia smaków, koniecznie wypróbuj naszą recepturę na sałatkę śledziową na święta. Jest pyszna, zawiera łatwo dostępne i tanie składniki, a w dodatku robi się ją bardzo prosto.
Szukasz przepisu, który sprawdzi się podczas bożonarodzeniowych spotkań w rodzinnym gronie. Sałatka śledziowa na święta to prawdziwy hit, który zawsze robi furorę wśród gości. Tradycyjne smaki idealnie do siebie pasują, a delikatny sos z nutą chrzanu dodaje ostrości.
Sprawdź także: Sałatka Drwala z kurczakiem. Zrobisz błyskawicznie i najesz się do syta
Warstwowe sałatki zawsze doskonale prezentują się na stole. W tym przypadku kolejne piętra tworzą wyraziste śledzie, gotowane ziemniaki, słodka marchewka, jajka na twardo, oraz wyraziste buraki. Ciekawym dodatkiem przełamującym smaki są również ogórki kiszone. Zwieńczeniem całości jest majonezowy sos z nutą chrzanu.
Do przygotowania sałatki śledziowej na święta, będziesz potrzebować:
- 400 g śledzi w oleju,
- 500 g ziemniaków,
- 200 g sera żółtego tartego,
- 50 g sera w kawałku lub w plasterkach,
- 2 buraki,
- 4 jajka,
- 3 duże marchewki,
- 3 ogórki kiszone,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka śmietany 12 proc.,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- odrobina soku z cytryny (do sosu i do śledzi),
- sól i pieprz.
Zacznij od ugotowania ziemniaków, marchwi i buraków w osolonej wodzie. Ziemniaki i marchew możesz ugotować razem, jednak buraki włóż do osobnego garnka. Po ostudzeniu pokrój wszystko w drobną kostkę.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj bardzo drobno. Ogórki kiszone odsącz i także pokrój drobno. Śledzie wysusz od oleju i pokrój na małe kawałki. Skrop odrobiną soku z cytryny. Ser w kawałku albo w plastrach pokrój na małe części.
W miseczce wymieszaj majonez, śmietanę, chrzan i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem według smaku.
Teraz układaj w misce sałatkę warstwami: śledzie, ser tarty i starte ziemniaki. Lekko dopraw solą i pieprzem i układaj dalej: marchewkę, buraki, jajka. Teraz na wierzchu rozprowadź równomiernie przygotowany sos. Udekoruj całość kawałkami sera. Wstaw sałatkę do lodówki na co najmniej 2-3 godziny przed podaniem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs
Genialne kotlety bez grama mięsa. Dzieci uwielbiają, seniorzy powinni na stałe wpisać do menu
Najlepsza babka ziemniaczana jaką jadłam. Od razu zrób z podwójnej porcji