Sałatka śledziowa na święta. Zapisz przepis i zrób go na Boże Narodzenie
Wśród sałatek na Boże Narodzenie często pojawiają się przepisy ze śledziem w roli głównej. Równie często przewija się sałatka jarzynowa. Jeśli lubisz tego typu połączenia smaków, koniecznie wypróbuj naszą recepturę na sałatkę śledziową na święta. Jest pyszna, zawiera łatwo dostępne i tanie składniki, a w dodatku robi się ją bardzo prosto.
Szukasz przepisu, który sprawdzi się podczas bożonarodzeniowych spotkań w rodzinnym gronie. Sałatka śledziowa na święta to prawdziwy hit, który zawsze robi furorę wśród gości. Tradycyjne smaki idealnie do siebie pasują, a delikatny sos z nutą chrzanu dodaje ostrości.
Sprawdź także: Sałatka Drwala z kurczakiem. Zrobisz błyskawicznie i najesz się do syta
Warstwowe sałatki zawsze doskonale prezentują się na stole. W tym przypadku kolejne piętra tworzą wyraziste śledzie, gotowane ziemniaki, słodka marchewka, jajka na twardo, oraz wyraziste buraki. Ciekawym dodatkiem przełamującym smaki są również ogórki kiszone. Zwieńczeniem całości jest majonezowy sos z nutą chrzanu.
Do przygotowania sałatki śledziowej na święta, będziesz potrzebować:
- 400 g śledzi w oleju,
- 500 g ziemniaków,
- 200 g sera żółtego tartego,
- 50 g sera w kawałku lub w plasterkach,
- 2 buraki,
- 4 jajka,
- 3 duże marchewki,
- 3 ogórki kiszone,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka śmietany 12 proc.,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- odrobina soku z cytryny (do sosu i do śledzi),
- sól i pieprz.
Zacznij od ugotowania ziemniaków, marchwi i buraków w osolonej wodzie. Ziemniaki i marchew możesz ugotować razem, jednak buraki włóż do osobnego garnka. Po ostudzeniu pokrój wszystko w drobną kostkę.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj bardzo drobno. Ogórki kiszone odsącz i także pokrój drobno. Śledzie wysusz od oleju i pokrój na małe kawałki. Skrop odrobiną soku z cytryny. Ser w kawałku albo w plastrach pokrój na małe części.
W miseczce wymieszaj majonez, śmietanę, chrzan i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem według smaku.
Teraz układaj w misce sałatkę warstwami: śledzie, ser tarty i starte ziemniaki. Lekko dopraw solą i pieprzem i układaj dalej: marchewkę, buraki, jajka. Teraz na wierzchu rozprowadź równomiernie przygotowany sos. Udekoruj całość kawałkami sera. Wstaw sałatkę do lodówki na co najmniej 2-3 godziny przed podaniem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chcesz zrobić coś ciekawego dla gości? To danie sprawi, że będą wypytywać o przepis
Możesz je podać na kilka sposobów. Domowe langosze jak z Budapesztu
Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu