Szybka przekąska z ciasta francuskiego. Na ciepło smakuje najlepiej
Zapobiegliwe gospodynie zawsze mają w lodówce arkusz ciasta francuskiego. Można z niego przygotować ekspresową przekąskę, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Jedną z najsmaczniejszych propozycji są parówki w cieście francuskim z ciągnącym się serem. Takie danie sprawdzi się świetnie na kolację lub jako imprezowa przystawka. Koniecznie podawaj je na ciepło, będą smakować najlepiej.
Parówki w cieście francuskim to jeden z najprostszych pomysłów na ciepłą kolację. Nie są może wykwintne, ale świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas nieformalnych imprez, np. zabawy sylwestrowej w gronie przyjaciół. Pamiętaj jedynie, aby wybrać dobrej jakości parówki z dużą ilością mięsa. Do przygotowania dania według niniejszego przepisu potrzebujesz arkusza ciasta XXL o wymiarach 25x50 cm. Jeśli planujesz przekąskę dla większej liczby gości, odpowiednio pomnóż liczbę składników.
Sprawdź także: Najlepsza przekąska na świąteczny stół. Przepis na śledzie cebulowe
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 8 parówek drobiowych,
- 8 plasterków sera żółtego,
- 375 g ciasta francuskiego,
- 1 jajko.
Gotowe przekąski możesz podać z keczupem lub zrobić do niej czosnkowo-ziołowy sos. Wystarczy, że połączysz gęsty jogurt grecki z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem.
Zdejmij z parówek niejadalne osłonki. Każdą owiń plasterkiem żółtego sera tak, by nie zakrywał jej w całości (po obu stronach zostaw 3 cm samej parówki, dzięki czemu ser nie przypiecze się w czasie pieczenia).
Pokrój ciasto francuskie na 8 kwadratów. Każdą parówkę owiń ciastem, układając ją wzdłuż przekątnej kwadratu.
Wyłóż papierem do pieczenia blachę piekarnika. Ułóż na niej parówki w cieście w pewnych odstępach od siebie. Posmaruj z wierzchu (z użyciem silikonowego pędzelka) rozkłóconym jajkiem.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz parówki przez około 15 minut - aż ciasto się zarumieni.
Upieczone parówki podawaj z ulubionym sosem, np. czosnkowym.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wybitnie delikatny, rozpływający się w ustach. Idealny Marcinek na Boże Narodzenie
Ciasto czekoladowo-piernikowe. Najlepsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków