Reklama
Reklama

Szybka przekąska z ciasta francuskiego. Na ciepło smakuje najlepiej

Zapobiegliwe gospodynie zawsze mają w lodówce arkusz ciasta francuskiego. Można z niego przygotować ekspresową przekąskę, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Jedną z najsmaczniejszych propozycji są parówki w cieście francuskim z ciągnącym się serem. Takie danie sprawdzi się świetnie na kolację lub jako imprezowa przystawka. Koniecznie podawaj je na ciepło, będą smakować najlepiej.

Parówki w cieście francuskim to jeden z najprostszych pomysłów na ciepłą kolację. Nie są może wykwintne, ale świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas nieformalnych imprez, np. zabawy sylwestrowej w gronie przyjaciół. Pamiętaj jedynie, aby wybrać dobrej jakości parówki z dużą ilością mięsa. Do przygotowania dania według niniejszego przepisu potrzebujesz arkusza ciasta XXL o wymiarach 25x50 cm. Jeśli planujesz przekąskę dla większej liczby gości, odpowiednio pomnóż liczbę składników. 

Sprawdź także: Najlepsza przekąska na świąteczny stół. Przepis na śledzie cebulowe

Reklama

Przepis na parówki w cieście francuskim 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 8 parówek drobiowych,  
  • 8 plasterków sera żółtego, 
  • 375 g ciasta francuskiego, 
  • 1 jajko.

Gotowe przekąski możesz podać z keczupem lub zrobić do niej czosnkowo-ziołowy sos. Wystarczy, że połączysz gęsty jogurt grecki z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. 

Jak zrobić parówki w cieście francuskim?  

Zdejmij z parówek niejadalne osłonki. Każdą owiń plasterkiem żółtego sera tak, by nie zakrywał jej w całości (po obu stronach zostaw 3 cm samej parówki, dzięki czemu ser nie przypiecze się w czasie pieczenia). 

Pokrój ciasto francuskie na 8 kwadratów. Każdą parówkę owiń ciastem, układając ją wzdłuż przekątnej kwadratu. 

Wyłóż papierem do pieczenia blachę piekarnika. Ułóż na niej parówki w cieście w pewnych odstępach od siebie. Posmaruj z wierzchu (z użyciem silikonowego pędzelka) rozkłóconym jajkiem. 

Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz parówki przez około 15 minut - aż ciasto się zarumieni. 

Upieczone parówki podawaj z ulubionym sosem, np. czosnkowym. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Wybitnie delikatny, rozpływający się w ustach. Idealny Marcinek na Boże Narodzenie

W wielu domach podawany jest zamiast kompotu z suszonych owoców. Po wigilijnej uczcie jest jak balsam na jelita

Ciasto czekoladowo-piernikowe. Najlepsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski