Szybka wariacja na temat wiedeńskiego deseru. Przepis na pishingery karmelowe
W domowych deserach, oprócz wybornego smaku cenisz sobie łatwość przygotowania? Jeśli tak, przepis na pishingery karmelowe z pewnością przypadnie ci do gustu. Te wafelkowe smakołyki idealnie pasować będą do filiżanki kawy lub herbaty. Z pewnością zasmakują zarówno małym, jak i nieco większym łasuchom.
Pishingery karmelowe są kruche, karmelowe, a do tego efektownie udekorowane czekoladą. Smakołyk ten to wariacja na temat wiedeńskiego deseru pischinger, czyli torcika z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową, oblanego polewą czekoladową. Ten prosty podwieczorek na pewno podbije kubki smakowe twojej rodziny, dlatego szybko poproszą cię o przygotowanie kolejnej partii.
Sprawdź także: Miodowe ciasto Majeczka. Zdążysz upiec przed imprezą andrzejkową
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 150 g suchych wafli lekkich kwadratowych,
- 1,5 litra tłustego mleka,
- 2½ szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru z wanilią,
- 200 g masła,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mleka.
Do dużego garnka wlej mleko, dodaj cukier i cukier waniliowy. Gotuj na bardzo małym ogniu przez dwie godziny, często mieszając, aż całość zgęstnieje i nabierze złotego karmelowego koloru. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
Dodaj posiekane masło i sok z cytryny.
Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj, aby powstała gładka, lśniąca masa karmelowa.
Każdy placek waflowy posmaruj równą warstwą karmelu. Układaj wafle jeden na drugim, lekko dociskając. Ostatniego wafla nie smaruj.
Przykryj całość deską, obciąż czymś ciężkim (np. garnkiem z wodą). Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce, aby całość się skleiła.
Przed podaniem pokrój w trójkąty - to klasyczny kształt pishingerów.
W rondelku lub kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło i mleko, mieszając do uzyskania gładkiej polewy. Odstaw na 5-7 minut, aby lekko zgęstniała, ale nadal była płynna.
Każdy trójkąt pishingera złap za koniec. Połowę ciastka zanurz w ciepłej polewie czekoladowej, tworząc elegancki, wyraźny podział na dwa trójkąty. Ułóż na kratce lub papierze do pieczenia, aby czekolada zastygła.
Źrodła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Miękkie i puszyste czekoladowe ciasto. Dzięki owocom pozostaje długo wilgotne
Przepis na „antygrypowy” rosół. Od razu zrób więcej i włóż do zamrażarki
Nazwa tego ciasta nie jest przypadkowa. Każdy kęs przenosi do nieba, jest przepyszne