Szybki kolacja dla miłośników parówek. Zrób z nich rewelacyjną zapiekankę
To danie idealnie sprawdzi się, gdy będziesz mieć ochotę na domowe fast-foody. Z pewnością będzie to zdrowsza opcja, niż zakup hot-dogów z budki. Zapiekanki z parówkami są przygotowane na wyjątkowym cieście drożdżowym, które smaży się na głębokim tłuszczu. Dzięki temu smakują jak węgierskie langosze, ale za to mają dodatki typowo polskie.
Zapiekanki z parówkami nie należy do dietetycznych propozycji na kolację. Jednak raz na jakiś czas, można włączyć ją do menu. Warto jednak pamiętać o kilku aspektach, przede wszystkim zwróć uwagę na jakość parówek. Powinny zawierać jak największą ilość mięsa, oraz mieć krótki skład, pozbawionych zbędnych konserwantów i barwników. Warto wybierać parówki drobiowe, będą mieć mniejszą ilość tłuszczu. Zwróć również uwagę na sos i keczup, ten sklepowy często jest naszpikowany cukrem, dlatego lepszą opcją będzie przygotowanie go w domu, np. na bazie jogurtu, świeżych ziół, czy musztardy.
Sprawdź także: Obiad z jednej blachy. Pomysł na szybki posiłek dla zabieganych
Do gotowych zapiekanek warto podać porcję warzyw. Świetnie sprawdzi się świeży pomidor, papryka, oliwki, cebula, czy ogórek kiszony.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 7 g suchych drożdży,
- 150 ml letniego mleka,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki cukru,
- 8 parówek dobrej jakości,
- 150 g sera żółtego,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- ketchup do podania lub inny ulubiony sos,
- olej do smażenia.
Do podadania:
- ulubione warzywa.
Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj wtedy suszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw na 10 minut. W tym czasie w dużej misce obok połącz pozostałą mąkę z solą. Wlej przygotowany zaczyn i wyrabiaj przez około 10 minut. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Po wyrośnięciu, ciasto podziel na 8 części. Z każdej z nich uformuj dość cienki placek w ręku. Ułóż je na blacie, jeden obok drugiego.
Ser żółty zetrzyj na tarce. Każdą parówkę podziel na trzy części.
Na patelni rozgrzej olej (powinno być go dość dużo, aby ciasto się zamoczyło w głębokim tłuszczu). Każdy placek usmaż na średnim ogniu. Kiedy ciasto będzie już złote, przełóż je na drugą stronę na około 2-3 minuty. Wyciągnij ciasto do zapiekanek i od razu dodaj na wierzch tarty ser, który pod wpływem temperatury powinien się rozpuścić. Posyp zapiekanki z parówkami ziołami prowansalskimi i umieść na wierzchu kawałki parówek. Przed podaniem dorzuć warzywa pokrojone w plastry, polej ketchupem lub ulubionym sosem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na jesienne śniadanie zrób gziczkę. Specjalne dodatki podbijają jej wyjątkowy smak
Przepis na najlepszą karpatkę na świecie. Nawet w dobrej cukierni takiej nie zjesz
Chrupiąca sałatka z kukurydzą. Wychodzi soczysta, pasuje do każdego obiadu