Obiad z jednej blachy. Pomysł na szybki posiłek dla zabieganych
Nie od dziś wiadomo, że dania z piekarnika, w odróżnieniu od tych smażonych na dużej ilości oleju, należą do jednych z najzdrowszych. Obiad z 1 blachy to soczyste mięso w wyrazistej marynacie, bogactwo różnorodnych warzyw i przypraw, a w dodatku z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet kulinarny laik. Dopraw warzywa, zamarynuj mięso, upiecz całość i wraz z rodziną ciesz się wybornym posiłkiem.
Obiad z 1 blachy - idealny, gdy chcesz nakarmić całą rodzinę lub zaskoczyć gości na domówce. Wszystko, co najlepsze: słodkie bataty, chrupiące marchewki i pietruszki, aromatyczna cebula i czosnek oraz udka kurczaka pieką się razem, tworząc pachnącą symfonię, która wypełnia całą kuchnię. To danie jest nie tylko smaczne, ale i bezobsługowe - piekarnik robi za ciebie całą robotę. Ten posiłek to prawdziwa uczta w wersji "minimum wysiłku, maksimum smaku".
Sprawdź także: Jajka w "szlachetnym" towarzystwie. Śniadanie tylko dla smakoszy
Składniki:
- 2 duże marchewki,
- 1 duża pietruszka,
- 2-3 ziemniaki,
- 1-2 bataty,
- kilka cebulek szalotek,
- 1 cała główka czosnku,
- kilka pomidorków np. śliwkowych,
- sól i czarny pieprz,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- pietruszka lub kolendra do dekoracji,
- oliwa lub olej,
- 1 łyżka octu balsamicznego.
Mięso w marynacie:
- 500 g udek z kurczaka,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka musztardy,
- 2-3 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu,
- ½ łyżeczki startego korzenia imbiru,
- 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Udka kurczaka umyj, osusz i włóż do miski. Polej marynatą i dokładnie natrzyj, aby składniki marynaty wniknęły w mięso. Zakryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
Marchewkę, pietruszkę, bataty i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę lub podłużne kawałki. Obierz cebulki, umyj pomidorki i pokrój warzywa na połówki, a całą główkę czosnku przekrój na pół. 3-4 łyżki oliwy lub oleju wlej do miseczki, rozmieszaj z octem balsamicznym i suszonymi ziołami.
Dużą blaszkę wyłóż arkuszami folii aluminiowej tak, aby szerokie fragmenty wystawały poza obrys. Rozsyp przygotowane wcześniej warzywa, polej marynatą, wymieszaj, a na koniec posyp solą i czarnym pieprzem. Pomiędzy warzywa ułóż zamarynowane udka kurczaka i szczelnie zawiń całość folią aluminiową. Wstaw blachę do piekarnika nastawionego na 180°C i piecz ok. 60-80 minut. Pod koniec pieczenia możesz rozerwać folię, by warzywa ładnie się przypiekły, a skórka kurczaka przyrumieniła.
Obiad z 1 blachy jest gotowy. Podawaj na stół, posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i serwuj prosto z blaszki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia
Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?