Reklama
Reklama

Obiad z jednej blachy. Pomysł na szybki posiłek dla zabieganych

Nie od dziś wiadomo, że dania z piekarnika, w odróżnieniu od tych smażonych na dużej ilości oleju, należą do jednych z najzdrowszych. Obiad z 1 blachy to soczyste mięso w wyrazistej marynacie, bogactwo różnorodnych warzyw i przypraw, a w dodatku z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet kulinarny laik. Dopraw warzywa, zamarynuj mięso, upiecz całość i wraz z rodziną ciesz się wybornym posiłkiem.

Obiad z 1 blachy - idealny, gdy chcesz nakarmić całą rodzinę lub zaskoczyć gości na domówce. Wszystko, co najlepsze: słodkie bataty, chrupiące marchewki i pietruszki, aromatyczna cebula i czosnek oraz udka kurczaka pieką się razem, tworząc pachnącą symfonię, która wypełnia całą kuchnię. To danie jest nie tylko smaczne, ale i bezobsługowe - piekarnik robi za ciebie całą robotę. Ten posiłek to prawdziwa uczta w wersji "minimum wysiłku, maksimum smaku".

Sprawdź także: Jajka w "szlachetnym" towarzystwie. Śniadanie tylko dla smakoszy

Przepis na obiad z 1 blachy 

Składniki: 

  • 2 duże marchewki, 
  • 1 duża pietruszka,
  • 2-3 ziemniaki
  • 1-2 bataty, 
  • kilka cebulek szalotek, 
  • 1 cała główka czosnku,
  • kilka pomidorków np. śliwkowych, 
  • sól i czarny pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii, 
  • pietruszka lub kolendra do dekoracji, 
  • oliwa lub olej, 
  • 1 łyżka octu balsamicznego.

Mięso w marynacie:  

  • 500 g udek z kurczaka,
  • 1 łyżka sosu sojowego, 
  • 1 łyżka miodu, 
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2-3 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła, 
  • 1 łyżka octu balsamicznego, 
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu, 
  • ½ łyżeczki startego korzenia imbiru, 
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Jak zrobić obiad z jednej blachy? 

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Udka kurczaka umyj, osusz i włóż do miski. Polej marynatą i dokładnie natrzyj, aby składniki marynaty wniknęły w mięso. Zakryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc. 

Marchewkę, pietruszkę, bataty i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę lub podłużne kawałki. Obierz cebulki, umyj pomidorki i pokrój warzywa na połówki, a całą główkę czosnku przekrój na pół. 3-4 łyżki oliwy lub oleju wlej do miseczki, rozmieszaj z octem balsamicznym i suszonymi ziołami.  

Dużą blaszkę wyłóż arkuszami folii aluminiowej tak, aby szerokie fragmenty wystawały poza obrys. Rozsyp przygotowane wcześniej warzywa, polej marynatą, wymieszaj, a na koniec posyp solą i czarnym pieprzem. Pomiędzy warzywa ułóż zamarynowane udka kurczaka i szczelnie zawiń całość folią aluminiową. Wstaw blachę do piekarnika nastawionego na 180°C i piecz ok. 60-80 minut. Pod koniec pieczenia możesz rozerwać folię, by warzywa ładnie się przypiekły, a skórka kurczaka przyrumieniła. 

Obiad z 1 blachy jest gotowy. Podawaj na stół, posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i serwuj prosto z blaszki. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szałowe Babeczki Cappuccino. Prosty przepis, który wywoła efekt wow

Mocno czekoladowe ciasto z taniego warzywa. Wychodzi pyszne i wilgotne

Na jesienne śniadanie zrób gziczkę. Specjalne dodatki podbijają jej wyjątkowy smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne