Szybki obiad na poniedziałek. Kurczaka słodko-kwaśnego zrobisz w kwadrans
Poniedziałek to dla wielu z nas najtrudniejszy dzień w tygodniu. Natłok obowiązków może sprawić, że brakuje ci czasu na gotowanie. Jeśli mimo to, chcesz zjeść smaczny i zdrowy obiad, który trudno zepsuć, koniecznie sprawdź nasz przepis na kurczaka słodko-kwaśnego. Wychodzi delikatny, wyrazisty i rozpływa się w ustach.
Dlaczego kurczak słodko-kwaśny jest taki dobry? Wszystko jest zasługą specjalnego sosu, zrobisz go na bazie przecieru pomidorowego, sosu sojowego oraz słodkich ananasów z puszki. Smak potrawy podbije świeży imbir, ocet ryżowy oraz mieszanka słodkiej i słonej papryki. Całość warto posypać posiekaną świeżą kolendrą.
Sprawdź także: Dieta dla 40-latka. Na takim menu kilogramy szybko polecą w dół
Do kurczaka słodko-kwaśnego koniecznie podaj ryż, pasować będzie zarówno ten biały, jak i brązowy. Możesz także podać go z makaronem ryżowym lub pszennym typu udon. Przygotuje następujące składniki:
- 500 g filetów z kurczaka,
- 150 ml przecieru pomidorowego,
- 1 cebula,
- 1 puszka ananasów,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego,
- kawałek imbiru,
- 50 ml octu ryżowego,
- 30 g cukru brązowego,
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- pół łyżeczki ostrej papryki mielonej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz,
- sezam do posypania,
- opcjonalnie gałązka kolendry świeżej.
Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj dość drobno. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Ananasy odsącz z puszki, zachowując sok do sosu.
W misce oprósz kawałki kurczaka solą, pieprzem i obtocz je w mące ziemniaczanej.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i smaż kawałki kurczaka na średnim ogniu, aż będą złociste i dobrze usmażone. Następnie wyjmij je i odstaw na bok.
Na tej samej patelni rozgrzej odrobinę oleju (jeśli potrzeba) i dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Smaż przez 2-3 minuty. Dodaj przecier pomidorowy, ocet ryżowy, cukier brązowy, sok z ananasów, sos sojowy, paprykę słodką i ostrą. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 10 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj odsączone kawałki ananasa do sosu i delikatnie wymieszaj. Włóż wcześniej przygotowane kawałki mięsa i gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut. Podawaj kurczaka słodko-kwaśnego posypanego sezamem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut