Reklama
Reklama

Szybki placek z jabłkami na niedzielę. Zrób wyborne ciasto Przysmak Dziedziczki

Wypieki o wymyślnych nazwach to nasza specjalność. Tym razem przygotowaliśmy przepis na ciasto Przysmak Dziedziczki, chociaż brzmi wytwornie i dystyngowanie, w rzeczywistości kryje się tu miękkie, domowe ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek. W poniższym artykule znajdziesz dokładny przepis na ten smakołyk, który skradnie serca i kubki smakowe całej rodziny.

Jakie ciasta najlepiej sprawdzają się jesienią, kiedy mamy ochotę na słodkości z korzennym aromatem, który w mig wypełnia cały dom? Oczywiście te z dodatkiem jabłek i cynamonu. Klasyczne ciasto drożdżowe z jabłkami może wydawać się wypiekiem banalnym, ale jeśli nada mu się oryginalną formę, godne jest najbardziej eleganckich stołów. Właśnie taki jest Przysmak Dziedziczki. Dodatek masła i jogurtu greckiego sprawia, że wychodzi wyjątkowo delikatne. Najlepiej wybierz do niego twarde i nieco kwaskowate jabłka. Taki wypiek idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty. 

Sprawdź także: Najprostszy przepis na rogale marcińskie. Zawsze wychodzą, smakują jak oryginalne

Przepis na ciasto Przysmak Dziedziczki 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią blachę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 26 cm. Do przygotowania ciasta Dziedziczki, będziesz potrzebować: 

  • 200 ml mleka, 
  • 500 g mąki pszennej, 
  • 25 g świeżych drożdży, 
  • 100 g cukru, 
  • 50 g jogurtu greckiego, 
  • 50 g masła, 
  • 3 jajka, 
  • 3-4 jabłka, 
  • sok z ½ cytryny,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego, 
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Jak zrobić ciasto Przysmak Dziedziczki? 

Podgrzej mleko, rozkrusz do niego drożdże. Dodaj łyżkę cukru. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianej ściereczki. Zaczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość. 

Roztop masło i odstaw do przestudzenia (nie może być gorące). Połącz zaczyn z jogurtem greckim i dwoma rozkłóconymi jajkami. Dodaj resztę cukru i przestudzone masło. Przesiej do płynnych składników mąkę i wyrób (ręcznie lub mikserem z hakami) całość na jednolite, gładkie ciasto.  

Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do dużej, lekko natłuszczonej miski. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. 

Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce na cząstki. Skrop sokiem z cytryny. Oprósz cukrem trzcinowym i cynamonem.  

Wyrób krótko wyrośnięte ciasto i rozwałkuj na duży prostokąt. Wyłóż na niego jabłka. Zwiń ciasto w roladę. Pokrój ją na 8-9 równych kawałków i ułóż je w formie rozety w natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. 

Posmaruj wyrośnięte ciasto rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta