Szybki placek z jabłkami na niedzielę. Zrób wyborne ciasto Przysmak Dziedziczki
Wypieki o wymyślnych nazwach to nasza specjalność. Tym razem przygotowaliśmy przepis na ciasto Przysmak Dziedziczki, chociaż brzmi wytwornie i dystyngowanie, w rzeczywistości kryje się tu miękkie, domowe ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek. W poniższym artykule znajdziesz dokładny przepis na ten smakołyk, który skradnie serca i kubki smakowe całej rodziny.
Jakie ciasta najlepiej sprawdzają się jesienią, kiedy mamy ochotę na słodkości z korzennym aromatem, który w mig wypełnia cały dom? Oczywiście te z dodatkiem jabłek i cynamonu. Klasyczne ciasto drożdżowe z jabłkami może wydawać się wypiekiem banalnym, ale jeśli nada mu się oryginalną formę, godne jest najbardziej eleganckich stołów. Właśnie taki jest Przysmak Dziedziczki. Dodatek masła i jogurtu greckiego sprawia, że wychodzi wyjątkowo delikatne. Najlepiej wybierz do niego twarde i nieco kwaskowate jabłka. Taki wypiek idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty.
Sprawdź także: Najprostszy przepis na rogale marcińskie. Zawsze wychodzą, smakują jak oryginalne
Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią blachę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 26 cm. Do przygotowania ciasta Dziedziczki, będziesz potrzebować:
- 200 ml mleka,
- 500 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 100 g cukru,
- 50 g jogurtu greckiego,
- 50 g masła,
- 3 jajka,
- 3-4 jabłka,
- sok z ½ cytryny,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Podgrzej mleko, rozkrusz do niego drożdże. Dodaj łyżkę cukru. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianej ściereczki. Zaczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość.
Roztop masło i odstaw do przestudzenia (nie może być gorące). Połącz zaczyn z jogurtem greckim i dwoma rozkłóconymi jajkami. Dodaj resztę cukru i przestudzone masło. Przesiej do płynnych składników mąkę i wyrób (ręcznie lub mikserem z hakami) całość na jednolite, gładkie ciasto.
Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do dużej, lekko natłuszczonej miski. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce na cząstki. Skrop sokiem z cytryny. Oprósz cukrem trzcinowym i cynamonem.
Wyrób krótko wyrośnięte ciasto i rozwałkuj na duży prostokąt. Wyłóż na niego jabłka. Zwiń ciasto w roladę. Pokrój ją na 8-9 równych kawałków i ułóż je w formie rozety w natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
Posmaruj wyrośnięte ciasto rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej