Reklama
Reklama

Szybki placek z masłem orzechowym na weekend. Prosty przepis

W twoim domu, w każdy weekend musi pojawić się domowe ciasto, jednak nie masz ochoty na kolejny sernik, babkę, czy szarlotkę? Wypróbuj nasz przepis na placek z masłem orzechowym, który wypełniony jest kawałkami czekolady i orzechami. Taki deser będzie idealnie pasować do filiżanki ulubionej herbaty lub kawy.

Placek z masłem orzechowym to prawdziwa gratka dla miłośników ciast z orzechami i czekoladą. Wypiek jest bardzo wilgotny, przypominający konsystencją brownie, natomiast orzechy sprawiają, że ciasto przyjemnie chrupie. Wspaniale sprawdzi się jako deser czy podwieczorek, ale zrobi też furorę na każdej imprezie rodzinnej, choć na pierwszy rzut oka wygląda dość niepozornie.  

Sprawdź także: Lepszy niż Miodownik, składniki masz pod ręką. Grysikowiec przygotujesz w kilka chwil

Przepis na placek z masłem orzechowym

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się kwadratowa blacha 200 x 200 cm. 

Do przygotowania placka z masłem orzechowym, będziesz potrzebować:

  • 200 g mąki pszennej, 
  • 200 g cukru, 
  • 170 g masła orzechowego, 
  • 120 ml mleka, 
  • 115 g miękkiego masła, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 60 ml oleju rzepakowego, 
  • 60 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • ½ łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • 100 g czekolady gorzkiej, 
  • 50 g prażonych orzechów ziemnych bez soli, 
  • Do średniej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. 

Jak zrobić placek z masłem orzechowym?

W osobnej misce wymieszaj mleko i śmietanę. W misie miksera utrzyj masło, masło orzechowe, olej i cukier na średnich obrotach, do uzyskania kremowej konsystencji. Wbijaj po jednym jajku, mieszając po każdym z nich do całkowitego wchłonięcia. Na koniec dołóż ekstrakt waniliowy. Miksując na niskich obrotach, dodawaj w 3 partach na przemian mieszankę mąki i mleka, mieszając tylko do połączenia składników. 

Czekoladę drobno pokrusz i wmieszaj ją do ciasta razem z orzeszkami. Jeśli nie masz uprażonych orzeszków, możesz samodzielnie je przygotować w piekarniku - wystarczy 15 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. 

Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 cm. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza. Piecz placek z masłem orzechowym przez 40-50 minut lub do czystego patyczka. 

Wypiek wyjmij z pieca i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem. Przechowuj go w lodówce, w szczelnym pojemniku, do 5 dni. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Już nie obtaczam mielonych w bułce tartej. W tej wersji są zdrowsze i chrupią aż miło

Idealne ciasteczka do kawy i herbaty, nie ma lepszych. Chrupią, aż miło

Sałatka z kaszą gryczaną na odchudzanie. Prosty przepis, kilogramy szybko lecą w dół

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta