Lepszy niż Miodownik, składniki masz pod ręką. Grysikowiec przygotujesz w kilka chwil
Wiele osób zajada się Miodownikiem, a my tym razem mamy dla ciebie inną propozycję. Grysikowiec jest podobny do tego deseru, ale ukryta w nim przepyszna masa z kaszy manny sprawia, że jest jeszcze bardziej wyjątkowy. Warto się o tym przekonać.
Szukasz pomysłu na oryginalny wypiek, który zachwyci twoich gości i domowników? Grysikowiec to ciasto bardzo podobne do miodownika, ale kryje w sobie niezwykle pyszną masę z kaszą manną.
Składniki potrzebne do wykonania tego deseru masz zwykle pod ręką w domowej spiżarni, nie zajmuje to też dużo czasu - może już w ten weekend go spróbujesz?
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 2 jajka,
- 80 g płynnego miodu,
- 50 g cukru,
- 1-2 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa grysikowa:
- 1000 ml mleka,
- 10 łyżek kaszy manny,
- 200 g masła (może być też margaryna) w temperaturze pokojowej,
- 170 g cukru,
- 2 opakowania cukru waniliowego.
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 60 g masła,
- 50 g wiórków kokosowych.
Zrób ciasto. Do dużej miski wsyp mąkę pszanną, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Przemieszaj, aby składniki się połączyły. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki. Zacznij zagniatać ciasto. Dodaj wtedy jajka oraz miód. Energicznie połącz składniki, dolewając w trakcie mleko, aby konsystencja nie była zbyt sypka.
Ciasto podziel teraz na trzy części. Każdą z nich schłodź w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkuj do wymiarów formy, czyli ok. 32 × 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą część piecz w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Kiedy ciasto zrobi się złote, wyciągnij je i włóż kolejne. Po upieczeniu może być jeszcze miękkie, ale zostaw do ostudzenia na kratce, zrobi się twardsze.
Przygotuj masę. Mleko przelej do rondelka, dodaj do niej kaszę mannę i gotuj, mieszając przez cały czas. Kiedy masa zrobi się gęsta, odstaw z ognia i poczekaj do pełnego ostudzenia.
Miękkie masło umieść w wysokim naczyniu. Dodaj obydwa cukry. Miksuj tak długo aż uzyskasz puszystą, jasną masę. Dodawaj po łyżce wcześniej przygotowanej masy. Miksuj do połączenia składników.
Na koniec zrób polewę czekoladową. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj tak długo aż masa zrobi się błyszcząca i gładka.
Teraz złóż ciasto. Na pierwszy blat wyłóż połowę masy. Przykryj drugą częścią ciasta. Rozsmaruj pozostałą masą i przykryj ciastem miodowym. Wykończ całość polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Włóż do lodówki, aby grysikowiec stężał.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach
Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka
Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża