Reklama
Reklama

Lepszy niż Miodownik, składniki masz pod ręką. Grysikowiec przygotujesz w kilka chwil

Wiele osób zajada się Miodownikiem, a my tym razem mamy dla ciebie inną propozycję. Grysikowiec jest podobny do tego deseru, ale ukryta w nim przepyszna masa z kaszy manny sprawia, że jest jeszcze bardziej wyjątkowy. Warto się o tym przekonać.

Szukasz pomysłu na oryginalny wypiek, który zachwyci twoich gości i domowników? Grysikowiec to ciasto bardzo podobne do miodownika, ale kryje w sobie niezwykle pyszną masę z kaszą manną.  

Składniki potrzebne do wykonania tego deseru masz zwykle pod ręką w domowej spiżarni, nie zajmuje to też dużo czasu - może już w ten weekend go spróbujesz?

Grysikowiec - lista składników

Ciasto: 

  • 450 g mąki pszennej, 
  • 150 g masła, 
  • 2 jajka, 
  • 80 g płynnego miodu, 
  • 50 g cukru, 
  • 1-2 łyżki mleka, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Masa grysikowa: 

  • 1000 ml mleka, 
  • 10 łyżek kaszy manny,
  • 200 g masła (może być też margaryna) w temperaturze pokojowej, 
  • 170 g cukru, 
  • 2 opakowania cukru waniliowego. 

Polewa: 

  • 100 g czekolady gorzkiej, 
  • 60 g masła, 
  • 50 g wiórków kokosowych. 

Grysikowiec - przepis

Zrób ciasto. Do dużej miski wsyp mąkę pszanną, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Przemieszaj, aby składniki się połączyły. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki. Zacznij zagniatać ciasto. Dodaj wtedy jajka oraz miód. Energicznie połącz składniki, dolewając w trakcie mleko, aby konsystencja nie była zbyt sypka. 

Ciasto podziel teraz na trzy części. Każdą z nich schłodź w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkuj do wymiarów formy, czyli ok. 32 × 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą część piecz w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Kiedy ciasto zrobi się złote, wyciągnij je i włóż kolejne. Po upieczeniu może być jeszcze miękkie, ale zostaw do ostudzenia na kratce, zrobi się twardsze. 

Przygotuj masę. Mleko przelej do rondelka, dodaj do niej kaszę mannę i gotuj, mieszając przez cały czas. Kiedy masa zrobi się gęsta, odstaw z ognia i poczekaj do pełnego ostudzenia. 

Miękkie masło umieść w wysokim naczyniu. Dodaj obydwa cukry. Miksuj tak długo aż uzyskasz puszystą, jasną masę. Dodawaj po łyżce wcześniej przygotowanej masy. Miksuj do połączenia składników. 

Na koniec zrób polewę czekoladową. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj tak długo aż masa zrobi się błyszcząca i gładka.  

Teraz złóż ciasto. Na pierwszy blat wyłóż połowę masy. Przykryj drugą częścią ciasta. Rozsmaruj pozostałą masą i przykryj ciastem miodowym. Wykończ całość polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Włóż do lodówki, aby grysikowiec stężał. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach

Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka

Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery