Reklama
Reklama

Lepszy niż Miodownik, składniki masz pod ręką. Grysikowiec przygotujesz w kilka chwil

Wiele osób zajada się Miodownikiem, a my tym razem mamy dla ciebie inną propozycję. Grysikowiec jest podobny do tego deseru, ale ukryta w nim przepyszna masa z kaszy manny sprawia, że jest jeszcze bardziej wyjątkowy. Warto się o tym przekonać.

Szukasz pomysłu na oryginalny wypiek, który zachwyci twoich gości i domowników? Grysikowiec to ciasto bardzo podobne do miodownika, ale kryje w sobie niezwykle pyszną masę z kaszą manną.  

Składniki potrzebne do wykonania tego deseru masz zwykle pod ręką w domowej spiżarni, nie zajmuje to też dużo czasu - może już w ten weekend go spróbujesz?

Grysikowiec - lista składników

Ciasto: 

Reklama
  • 450 g mąki pszennej, 
  • 150 g masła, 
  • 2 jajka, 
  • 80 g płynnego miodu, 
  • 50 g cukru, 
  • 1-2 łyżki mleka, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Masa grysikowa: 

  • 1000 ml mleka, 
  • 10 łyżek kaszy manny,
  • 200 g masła (może być też margaryna) w temperaturze pokojowej, 
  • 170 g cukru, 
  • 2 opakowania cukru waniliowego. 

Polewa: 

  • 100 g czekolady gorzkiej, 
  • 60 g masła, 
  • 50 g wiórków kokosowych. 

Grysikowiec - przepis

Zrób ciasto. Do dużej miski wsyp mąkę pszanną, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Przemieszaj, aby składniki się połączyły. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki. Zacznij zagniatać ciasto. Dodaj wtedy jajka oraz miód. Energicznie połącz składniki, dolewając w trakcie mleko, aby konsystencja nie była zbyt sypka. 

Ciasto podziel teraz na trzy części. Każdą z nich schłodź w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkuj do wymiarów formy, czyli ok. 32 × 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą część piecz w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Kiedy ciasto zrobi się złote, wyciągnij je i włóż kolejne. Po upieczeniu może być jeszcze miękkie, ale zostaw do ostudzenia na kratce, zrobi się twardsze. 

Przygotuj masę. Mleko przelej do rondelka, dodaj do niej kaszę mannę i gotuj, mieszając przez cały czas. Kiedy masa zrobi się gęsta, odstaw z ognia i poczekaj do pełnego ostudzenia. 

Miękkie masło umieść w wysokim naczyniu. Dodaj obydwa cukry. Miksuj tak długo aż uzyskasz puszystą, jasną masę. Dodawaj po łyżce wcześniej przygotowanej masy. Miksuj do połączenia składników. 

Na koniec zrób polewę czekoladową. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj tak długo aż masa zrobi się błyszcząca i gładka.  

Teraz złóż ciasto. Na pierwszy blat wyłóż połowę masy. Przykryj drugą częścią ciasta. Rozsmaruj pozostałą masą i przykryj ciastem miodowym. Wykończ całość polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Włóż do lodówki, aby grysikowiec stężał. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Śmietankowy krem z galaretką i musem malinowym. Letnie ciasto idealne na weekend

Tylko latem smakuje tak dobrze. Do tej zupy wracam co roku

Gdy nie mam czasu, robię ten makaron. Smakuje wybitnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery