Szybkie pączki dla początkujących. Koniecznie zrób w karnawale
Jeszcze nigdy nie próbowałeś przygotowywać pączków w domu i szukasz przepisu, z którym poradzi sobie nawet początkujący cukiernik? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na szybkie pączki. Zrobisz je na bazie mąki, serka homogenizowanego i jajek. Wychodzą pyszne i puszyste, idealnie komponują się z kawą lub herbatą.
Receptura na szybkie pączki przyda ci się, gdy masz ochotę na coś słodkiego bez zbędnego czekania. Wystarczy tylko kilka prostych składników. Puszyste, delikatne i lekko waniliowe kuleczki smażą się na złoty kolor w kilka minut. Wypełnione aromatycznym dżemem i oprószone cukrem pudrem smakują jak najlepsze pączki z cukierni, choć przygotujesz je w mgnieniu oka - wystarczy tylko wymieszać składniki. Bez wyrastania, bez stresu - tylko czysta przyjemność. Idealnie sprawdzą się zwłaszcza w karnawale.
Sprawdź także: Tanie ciasto zrobisz z... czerstwego pieczywa. Poznaj przepis na Oszczędniaka
Zanim zabierzesz się za przygotowanie pączków, zaopatrz się w:
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego,
- 350 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- dżem truskawkowy do nadziania i cukier puder do posypania,
- olej do smażenia.
Do miski włóż serek homogenizowany, dodaj jajka, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zmiksuj na jednolitą masę, następnie za pomocą sitka przesypuj mąkę i mieszaj łyżką lub miksuj na mniejszych obrotach, aby uzyskać gęste, trochę klejące ciasto.
W szerokim garnku rozgrzej olej, na wysokość ok. 5-7 cm. Zwilż dłonie olejem, nabieraj małe porcje ciasta i formuj pączusie (wielkości orzecha włoskiego). Od razu wrzucaj pączki na gorący tłuszcz i smaż je partiami na złoty kolor, obracając w trakcie smażenia. Pączki lekko urosną w trakcie smażenia i nabiorą ładnego, okrągłego kształtu. Usmażone pączki odkładaj na ręcznik papierowy i pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
Do rękawa cukierniczego zakończonego specjalną szprycą włóż dżem truskawkowy (lub inny, który lubisz) i nadziewaj nim pączki. Na koniec posyp szybie pączki cukrem pudrem i delektuj się.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Niezastąpiony Specjał Bufetowej. Goście przypomną sobie czasy najlepszych prywatek
Słodki przysmak z Kociewia. Wypróbuj przepis na bómbómy z dekla
Mocno czekoladowe, z intrygującą piernikową nutką. Ciasto Karnawałowy Pocałunek to hit