Reklama
Reklama

Szybkie pączki dla początkujących. Koniecznie zrób w karnawale

Jeszcze nigdy nie próbowałeś przygotowywać pączków w domu i szukasz przepisu, z którym poradzi sobie nawet początkujący cukiernik? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na szybkie pączki. Zrobisz je na bazie mąki, serka homogenizowanego i jajek. Wychodzą pyszne i puszyste, idealnie komponują się z kawą lub herbatą.

Receptura na szybkie pączki przyda ci się, gdy masz ochotę na coś słodkiego bez zbędnego czekania. Wystarczy tylko kilka prostych składników. Puszyste, delikatne i lekko waniliowe kuleczki smażą się na złoty kolor w kilka minut. Wypełnione aromatycznym dżemem i oprószone cukrem pudrem smakują jak najlepsze pączki z cukierni, choć przygotujesz je w mgnieniu oka - wystarczy tylko wymieszać składniki. Bez wyrastania, bez stresu - tylko czysta przyjemność. Idealnie sprawdzą się zwłaszcza w karnawale. 

Sprawdź także: Tanie ciasto zrobisz z... czerstwego pieczywa. Poznaj przepis na Oszczędniaka

Przepis na szybkie pączki 

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pączków, zaopatrz się w: 

  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego, 
  • 350 g mąki pszennej, 
  • 3 jajka, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • dżem truskawkowy do nadziania i cukier puder do posypania, 
  • olej do smażenia.

Jak zrobić szybkie pączki?

Do miski włóż serek homogenizowany, dodaj jajka, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zmiksuj na jednolitą masę, następnie za pomocą sitka przesypuj mąkę i mieszaj łyżką lub miksuj na mniejszych obrotach, aby uzyskać gęste, trochę klejące ciasto.  

W szerokim garnku rozgrzej olej, na wysokość ok. 5-7 cm. Zwilż dłonie olejem, nabieraj małe porcje ciasta i formuj pączusie (wielkości orzecha włoskiego). Od razu wrzucaj pączki na gorący tłuszcz i smaż je partiami na złoty kolor, obracając w trakcie smażenia. Pączki lekko urosną w trakcie smażenia i nabiorą ładnego, okrągłego kształtu. Usmażone pączki odkładaj na ręcznik papierowy i pozostaw do lekkiego przestygnięcia.  

Do rękawa cukierniczego zakończonego specjalną szprycą włóż dżem truskawkowy (lub inny, który lubisz) i nadziewaj nim pączki. Na koniec posyp szybie pączki cukrem pudrem i delektuj się. 

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Niezastąpiony Specjał Bufetowej. Goście przypomną sobie czasy najlepszych prywatek

Słodki przysmak z Kociewia. Wypróbuj przepis na bómbómy z dekla

Mocno czekoladowe, z intrygującą piernikową nutką. Ciasto Karnawałowy Pocałunek to hit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze