Reklama
Reklama

Tanie ciasto zrobisz z... czerstwego pieczywa. Poznaj przepis na Oszczędniaka

Została ci sucha chałka, maślane bułeczki, lub słodkie rogaliki? Wykorzystaj je do zrobienia wybornego ciasta Oszczędniak. Będziesz potrzebować jedynie kilku składników, które z dużym prawdopodobieństwem masz w lodówce. Ten przepis jest idealny, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego.

Ciasto chlebowe jest znane od niepamiętnych czasów jako praktyczny sposób na zagospodarowanie pozostałości czerstwego pieczywa. Dawniej występowało w wersji słodkiej, ale też wytrawnej - dodawano wszystko, co było akurat pod ręką. Obecnie ciasto chlebowe jest podawane najczęściej na słodko, dodając do wypieku rodzynki, orzechy, banany, korzenne przyprawy lub czekoladę. Dopełnieniem deseru jest pyszny sos karmelowy. Do przygotowania Oszczędniaka - słodkiego ciasta chlebowego możesz użyć pszennego chleba, bagietki lub chałki.

Sprawdź także: Orzechowe ciasto i czekoladowy krem. Ciasto Kochaś na słodki początek roku

Przepis na ciasto Oszczędniak

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się keksówka.

Składniki: 

  • 5 dużych jaj,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1-3 łyżki cukru brązowego,
  • 1 bochenek czerstwego chleba pszennego lub 2 chałki,
  • 400 ml mleka,
  • 200 ml śmietanki,
  • szczypta soli,
  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej,
  • polewa karmelowa lub kajmak do dekoracji.

Jak zrobić ciasto Oszczędniak? 

Wysmaruj foremkę-keksówkę masłem i wysyp mąką/bułką tartą. Chleb lub chałkę pokrój w kwadraty ok. 1,5 cm i dość ciasno rozłóż je w foremce tak, by nie pozostało dużo miejsca między fragmentami pieczywa.

W dużej misce wymieszaj mleko, śmietanę, jajka, cukier, cynamon i sól. Powstałą masą polej chleb. Możesz dodać pokrojone suszone owoce, orzechy lub inne, ulubione dodatki. Odstaw blaszkę z ciastem na 30-40 minut, aby pieczywo miało czas namięknąć. Przed wstawieniem ciasta do pieca, posyp wierzch posiekaną czekoladą.

Wstaw foremkę z ciastem do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 60 minut. Jeśli wierzch ciasta zbyt mocno się przypieka, przykryj ciasto folią aluminiową lub przestaw opcje piekarnika na pieczenie dolne.

Upieczone ciasto wyjmij do ostudzenia, wyłóż z foremki i polej gotową polewą karmelową lub rozpuszczonym kajmakiem. Krój ciasto na kawałki i podawaj.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Rozgrzewa i syci całą rodzinę. Zapiekanka chłopska to pomysł na zimowy obiad

Proste, tradycyjne, idealne na rodzinny obiad. Roladki wieprzowe ze sprawdzonego przepisu

Wytrawne babeczki jajeczne. Genialna przekąska na drugie śniadanie lub imprezę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta