Ta przekąska zaskoczyła wszystkich na imprezie. Zniknęła jako pierwsza
Ciasto francuskie z surimi to niezwykle ciekawa przekąska imprezowa, którą przygotujesz błyskawicznie i to z zaledwie dwóch składników. Nie znajdziesz niczego szybszego, a jednocześnie tak bardzo zaskakującego i zachwycającego wszystkich. Chrupiące i złociste ciasto skrywa aromatyczne i rozpływające się w ustach mięso o smaku krabów, tworząc nieco ekskluzywną propozycję na sylwestra, urodziny, jubileusze, czy też na zwyczajne spotkanie ze znajomymi lub rodziną.
Uwielbiam wszelkie przekąski z ciasta francuskiego - kiedy spodziewam się gości, zwykle robię coś takiego. Tym razem do przepisu wykorzystałam także surimi i efekt był świetny.
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 12 paluszków krabowych surimi,
- 1 jajko,
- 2 łyżki białego sezamu,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego.
Ciasto rozwiń i pokrój w długie paski o szerokości ok. 2 cm. Powinno być ich mniej więcej tyle samo co paluszków surimi.
Paluszki krabowe delikatnie osusz papierowymi ręcznikami, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Weź jeden pasek ciasta francuskiego i owiń go spiralnie wokół paluszka surimi. Pozostaw odkryte końcówki. Kolejne spirale ciasta powinny lekko na siebie nachodzić, by po upieczeniu całość się nie rozwinęła.
Układaj kolejne paluszki w cieście na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
W małej miseczce roztrzep jajko z czosnkiem. Obficie posmaruj mieszanką wierzch przekąsek i posyp je sezamem.
Ciasto francuskie z surimi wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, aż będzie złociste i chrupiące.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem sosu czosnkowego czy słodkiego chili.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i spożywaj na zimno lub na ciepło, po delikatnym podgrzaniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Smakowita przekąska na imprezowy stół. Chrupiące krążki cebulowe z piekarnika
Farsz do naleśników z mięsem już dłużej nie będzie suchy. Dodaj jeden składnik