Reklama
Reklama

Ta przekąska zaskoczyła wszystkich na imprezie. Zniknęła jako pierwsza

Ciasto francuskie z surimi to niezwykle ciekawa przekąska imprezowa, którą przygotujesz błyskawicznie i to z zaledwie dwóch składników. Nie znajdziesz niczego szybszego, a jednocześnie tak bardzo zaskakującego i zachwycającego wszystkich. Chrupiące i złociste ciasto skrywa aromatyczne i rozpływające się w ustach mięso o smaku krabów, tworząc nieco ekskluzywną propozycję na sylwestra, urodziny, jubileusze, czy też na zwyczajne spotkanie ze znajomymi lub rodziną.

Uwielbiam wszelkie przekąski z ciasta francuskiego - kiedy spodziewam się gości, zwykle robię coś takiego. Tym razem do przepisu wykorzystałam także surimi i efekt był świetny.

Ciasto francuskie z surimi - lista składników

  • 1 arkusz ciasta francuskiego, 
  • 12 paluszków krabowych surimi, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki białego sezamu, 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego. 

Ciasto francuskie z surimi - przepis

Ciasto rozwiń i pokrój w długie paski o szerokości ok. 2 cm. Powinno być ich mniej więcej tyle samo co paluszków surimi. 

Paluszki krabowe delikatnie osusz papierowymi ręcznikami, aby usunąć nadmiar wilgoci. 

Weź jeden pasek ciasta francuskiego i owiń go spiralnie wokół paluszka surimi. Pozostaw odkryte końcówki. Kolejne spirale ciasta powinny lekko na siebie nachodzić, by po upieczeniu całość się nie rozwinęła. 

Reklama

Układaj kolejne paluszki w cieście na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. 

W małej miseczce roztrzep jajko z czosnkiem. Obficie posmaruj mieszanką wierzch przekąsek i posyp je sezamem. 

Ciasto francuskie z surimi wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, aż będzie złociste i chrupiące. 

Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem sosu czosnkowego czy słodkiego chili. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i spożywaj na zimno lub na ciepło, po delikatnym podgrzaniu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Smakowita przekąska na imprezowy stół. Chrupiące krążki cebulowe z piekarnika

Farsz do naleśników z mięsem już dłużej nie będzie suchy. Dodaj jeden składnik

Zna go cały świat, a my nie doceniamy. Robię z niego zupę, która uzupełnia niedobry witaminy D i ma moc białka

INTERIA.PL