Reklama
Reklama

Ta zupa to letni przebój w moim domu. Ogórkowa i pomidorowa schodzą na drugi plan

Kiedy tylko upały dają się we znaki, nie mam ochoty przygotowywać tradycyjnej zupy ogórkowej czy pomidorowej. Właśnie wtedy najchętniej odświeżam mój ulubiony przepis na letnią zupę z kalarepy. Doskonale orzeźwia, syci i trafia w gusta całej mojej rodziny. Mój mąż zawsze bierze dokładkę, a i dzieci nie marudzą. Ten letni hit powinien zagościć też w twoim menu.

Zastanawiasz się, co można zrobić ze świeżej kalarepy? Odpowiedź jest prosta - pyszną, delikatną w smaku lekką i naturalną zupę. To coś, czego koniecznie trzeba spróbować.

Zupa idealna na lato

Jeżeli pomysłu na pyszny, orzeźwiający posiłek, zupa idealna na lato to zdecydowanie ta z kalarepy. Wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem, jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a jej wyjątkowy, warzywny smak sprawia, że trudno poprzestać na jednej miseczce. Bazę zupy stanowią klasyczne warzywa korzeniowe, a w głównej roli mamy właśnie kalarepę. Jest lekko słodka, bardzo delikatna, kojarzy się z wakacyjnymi chwilami w kuchni babci.

Reklama

Zupa ta zdecydowanie wpisuje się w kanon tradycyjnych dań kuchni polskiej - na przykład na Śląsku znana jest jako "oberiba". Taką wersję serwuje się bez liści kalarepy i bez dodatku śmietany. Wciąż jednak ma ten wyjątkowy smak.

Warto także dodać, że kalarepa jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa - w jej liściach znajdują się witaminy, m.in. A, C oraz K. 

Letnia zupa z kalarepy - przepis

Sprawdź przepis na łatwą w przygotowaniu letnią zupę z kalarepy.

  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 3 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 kalarepy,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 100 ml śmietany 12%,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Umyj i obierz kalarepy, marchewki, ziemniaki i pietruszkę. Warzywa pokrój w kostkę lub w słupki. Wszystkie, z wyjątkiem kalarepy, dodaj do bulionu i zagotuj z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Gotuj przez około 15-20 minut.

Pokrój drobno cebulę i podsmaż na maśle razem z kalarepą. Dodaj pod koniec gotowania do bulionu z warzywami.

Odlej kilka łyżek wywaru do osobnego naczynia i zahartuj w nich śmietanę. Dodaj ją do zupy i wymieszaj. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez kilka minut.

Jeżeli masz ochotę na zupę z kalarepy w wersji kremowej, nic prostszego - zrób ją według powyższego przepisu, jedynie na końcu całość blendując.

Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Idealne na leniwe wieczory. Smaruję masłem i jem od razu

Rozpływa się w ustach, rozkocha w sobie każdego. Czekoladowy Uwodziciel uwodzi od pierwszego kęsa

Miękkie jak puch ciasto i mnóstwo owoców. Przepis na najlepsze jagodzianki

INTERIA.PL